HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şeker spekülasyonu iddiaları

Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) bir toplantı düzenleyerek Şeker Kanunu'nu masaya yatırdı. Toplantıya, NÜD Başkan Yardımcısı Rint Akyüz, NÜD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sayınataç, Şekerli Mamul Üreticileri Derneği (ŞEMAD) ve sektör temsilcileri katıldı.

Şeker spekülasyonu iddiaları

Toplantıda Şeker Yasası, AB Şeker Politikası, Türkiye'de yürürlükte olan kotaların yarattığı sorunlar, pancar şekeri ile glikoz ve fruktoz şuruplarına uygulanan KDV oranlarının dengesizliği ve dünyada yürürlükte olan uygulamalar hakkında bilgi aktarıldı.

NÜD Başkan Yardımcısı Rint Akyüz yaptığı konuşmada, glikoz ve fruktoz şuruplarına uygulanan kotanın kanunun "kendine yeterlilik" ilkesiyle çeliştiğini ve başta Gıda Sanayii olmak üzere dünya pazarlarında rekabet avantajı yaratan Nişasta Sanayii'nin gelişimine engel olunduğunu belirterek, "Toplumsal ihtiyaç kadar pancar şekeri üretimi ile yüz milyonlarca dolarlık zarar ortadan kalkacak. Glikoz-fruktoz şuruplarına kota uygulamasının kaldırılmasıyla artacak mısır tarımı sayesinde 150 milyon dolarlık ithalata gerek kalmayacak ve bunun sonucunda Türk tarımında yeni istihdam alanlarının açılacak" dedi.

DİE'nin verileri ile 1999 yılında 1.7 milyon ton olan iç tüketimin ton başına üretiminin 600 - 800 dolar aralığında gerçekleştiğini belirten Akyüz, "İç pazarda pancar şekerinin ton başına satış fiyatı üretim maliyetini bile karşılamıyor. Devlet yüz milyonlarca dolarlık zararı telafi etmek zorunda kalıyor. Üretim fazlası nedeniyle iç pazarda tüketilemeyen pancar şekeri ihracatının zarar tablosunu çok daha vahim boyutlara ulaştı. Tonu ortalama 200 dolardan ihraç edilen 500 bin ile 1milyon ton pancar şekerinin, ton başına 550 dolar zararına satışla bütçeye 250 ile 500 milyon dolar daha yük bindirdiği ve şeker pancarı politikasındaki yetersizliklerin toplam zararının 500 ile 750 milyon dolar gibi baş döndürücü bir rakama ulaştı" diye konuştu.

İhtiyaç fazlası yıllık 4 ila 8 milyon ton pancar ekimi yerine dünyada stratejik öneme sahip iki tarım ürününden biri olan mısır ekiminin artmasına yönelik düzenlemelerin hayata geçirilmesinin yaşamsal önem taşıdığını ifade eden ŞEMAD Başkanı Şemsi Kopuz da, "Bu sayede her yıl ithal etmek zorunda kalınan 1 milyon ton mısırın ülkemizde üretileceği, yeni pazar alanlarının açılacağı, sektörlere katma değer meydana getirileceği ve Şeker Kanunu'nun öngördüğü 'kendine yeterlilik' amacına göre glikoz ve fruktoz için getirilen kota sınırlamasının yeniden düzenlenerek makro ekonomik dengeler sağlıklı bir zemine oturtulacak" dedi.
Nişasta Sanayii ürünlerinden yakın gelecekte farklı sektörlerin yararlanabilmesi için dünyanın önde gelen ülkelerinde binlerce biyoteknoloji uzmanının faaliyet gösterdiğini vurgulayan NÜD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sayınataç da, "Dünya mısır üretiminin yüzde 62'sini gerçekleştiren ABD Ulusal Mısır Üreticileri Birliği'nin dünya enerji kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle başta mısır olmak üzere bitkilerden yararlanarak 2020'de Kimya Sanayii'ne yüzde 10, 2050'de ise yüzde 50 oranında hizmet verecek" şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler