Dünyada yaklaşık bir milyar insanın sigara içtiğini bildiren Prof. Dr. Haydaroğlu, "Bunların yüzde 48'i erkek, yüzde 22'si kadındır. Sigara tiryakiliğinin erkeklerde daha çok olması, sigaraya bağlı hastalıkların ve ölümlerin erkeklerde daha çok görülmesine neden olmaktadır. Ancak üretici firmaların reklamlarda kadınları ve gençleri hedef alması bu kesimlerde de sigaranın yaygınlaşmasına yol açmaktadır" diye konuştu.
"HER 10 SANİYEDE BİR KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR"
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre her 10 saniyede bir kişinin sigara nedeniyle öldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Haydaroğlu şunları söyledi: "70 yaşından önce ölen erkeklerin yüzde 36'sı ile kadınların yüzde 13'nün ölüm nedeni sigaradır. Sigaradaki nikotinin hem hayvan hem de insanlarda bağımlılık yaptığı bilinmektedir. Belirli bir sigara kullanımından sonra, sigara içme ihtiyacı direnilmesi güç bir arzuya dönüşmekte, kişi istese bile sigaradan vazgeçememektedir. Bir bakıma kişi sigaraya esir olmaktadır. ABD'de yapılan bir araştırmada sigara içenlerin yüzde 65'inin en az bir kere bırakmayı denediği, ancak başaramadığı ortaya çıkmıştır. Sigaraya bir kez alışanlar, bırakmayı başaramadıkları zaman ölümcül etkilerini bile bile içmeye devam ederler. Bu bir nevi kronik intihardır."
Hamilelik sırasında anne adaylarının kesinlikle yoğun sigara içilen ortamlardan uzak durması gerektiğini belirten Prof. Dr. Haydaroğlu, "Bebeğin akciğerleri ancak bir sigara paketi büyüklüğündedir. Bebeğin yanında sigara içilirse ciğerlerine taze hava yerine duman dolar. Bu da bebeğin sağlığı açısından çok tehlikelidir" uyarısında bulundu.
"MİKTAR ATTIKÇA RİSK DE ARTAR"
Sigaraya başlama yaşı ne kadar erkense akciğer kanserine yakalanma riskinin o kadar fazla olduğunu açıklayan Prof. Dr. Haydaroğlu, "Sigara içmeyen bir kişiye göre akciğer kanserine yakalanma riski yarım paket içenlerde 7-8, bir paket içenlerde 20-25 misli daha fazladır. Akciğer kanseri, kanser ölümlerinin başında gelmektedir. Her yıl 100 bin erkekten 50-80'i akciğer kanserinden ölmektedir. Akciğer kanserine sigara dumanının yarattığı kronik zedelenmenin yol açtığı düşünülmektedir. Sigara dumanındaki katran ve diğer maddeler dokuda zedelenmeye yol açar. Dokudaki bu zedelenmenin onarılması sırasında ise hücre çoğalmaları olur. Diğer etkenlerle birleşen hücre çoğalmaları ise kanserleşme nedenidir. Ortaya çıkan tümör hem bulunduğu yerde büyür, hem de kana karışarak tüm vücudu esir alır" diye konuştu.