TBMM Sporda Şiddet, Şike ve Haksız Rekabet İddialarını Araştırma Komisyonu Taslak Raporunda, bugüne kadar federasyonların şike ve teşvik primi iddialarının üzerine kararlılıkla gitmediği belirtilerek, "Federasyon, şikayete bağlı olmaksızın özel görevliler vasıtası ile bu tür olayları tespit ederek resen soruşturma başlatmalıdır" önerisinde bulunuldu.
Raporda, "Şike ve teşvik priminin varlığına yol açan ortak etkenler, kayıtlı ekonominin mevcut olmaması ve kulüplerin zayıf ekonomik yapılarıdır" denildi.
Taslak raporda yer alan şike ve teşvik primine ilişkin komisyon değerlendirmesinde, öncelikle "Futbolun kural ve ilkelerinin her anlamda profesyonelce düzenlenmemiş olması ve profesyonelce yürütülmemesi, yaşanan sorunların en önemli nedenidir" görüşüne yer verildi.
Raporda şöyle denildi: "Ülkemiz sporunda, özellikle futbolda şike ve teşvik primine ilişkin çok sayıda iddianın ortaya atıldığı, çok azının kanıtlanabildiği, pek çoğunun kanıtlanamadığı için sonuca ulaşılamadığı ortadadır. İddiaların kanıtlanması sorunu, düzenin korunması kadar asılsız iddiaların önünün alınması yönünden de önem taşımakta. Türkiye'de şike ve teşvik priminin varlığı şüphesizdir. Ancak, bunlar kadar önemli bir diğer saptama da dayanaksız iddiaların varlığının kabul edilmesi olmalıdır."
Raporda, kulüplerin, futbolcuların ve hakemlerin gelir giderlerinin, bir şike veya teşvik primi iddiasının incelenmesi sırasında dahi kontrol edilemediğine dikkat çekildi.
Komisyon değerlendirmesinde, bilgisine başvurulan kişilerin halen görevde iseler "yozlaşma" konusunda sessiz kalmayı tercih ettikleri, bazı somut olayları dile getirenlerin ise "zamanında susmuş oldukları", bazı kimselerin TBMM çatısı altında dahi kendilerini güvende hissetmeyerek maddi manevi güvence sağlanması halinde açıklamalar yapılabileceğini ileri sürdüklerine dikkat çekildi.
Raporda, Tahkim Kurulu'nun, Spor Tahkim Mahkemesi benzeri bir yapılanma ile bağımsız bir yapı altında taraf hakemliğinin getirilmesinin en uygun çözüm olacağı ifade edildi.