HABER

"Sınava çok fazla öğrenci giriyor"

YÖK Başkanı Özcan, her yıl üniversite için ikinci şansını deneyen yaklaşık 860 bin öğrenci olduğunu ve bu öğrencilerin sistemi değiştirmede kendilerine engel oluşturduğunu belirtti.

ANKARA (A.A) - Özcan, ''Mesela açık uçlu sorulardan oluşan bir sınav vermek hepimizin arzusudur ama sayı o kadar yüksek ki onu yapacak durumda değiliz. O tür faaliyetlerden geri duruyoruz. Öncelikli amacımız bu 860 bin öğrenciyi eritmek'' dedi.

Türkiye'de yükseköğretimde karşılaşılan sorunların dünyada karşılaşılan sorunlardan farklı olmadığını belirten Özcan, en önemli sorunlardan birinin öğrenci sayısındaki artış olduğunu söyledi. Özcan, ''Bölümlerimizi, fakültelerimizi ülkemizin ihtiyaçlarına göre uygun şekilde açmadığımız için oradan mezun olan öğrencilerin istihdam edilebilirlik özellikleri az oluyor'' dedi.

Artan öğretim üyesi ihtiyacının karşılanmasının da önemli olduğunu ifade eden Özcan, ''Kabaca hesaplanacak olursa 30-40 bin öğretim üyesine daha ihtiyacımız var'' diye konuştu.

Üniversite kontenjanlarında yapılan artışa da değinen Özcan, son iki yılda Türkiye'nin her ilini kapsayacak şekilde yeni üniversiteler açıldığını hatırlattı.

Her yıl yaklaşık 860 bin öğrencinin üniversite için ikinci şansını denediğini belirten Özcan, şunları kaydetti:

''O kadar rakamı her yıl taşımak zorundayız. Bu türden bekleyen öğrenciler olmasaydı belki bu yıllarda arz ile talebi örtüştürmek durumunda olacaktık. Bu 860 bin öğrencimiz sistemi değiştirmemize de engel oluyor. Mesela açık uçlu sorulardan oluşan bir sınav vermek hepimizin arzusudur ama sayı o kadar yüksek ki onu yapacak durumda değiliz. O tür faaliyetlerden geri duruyoruz. Öncelikli amacımız bu 860 bin öğrenciyi eritmek. Bu yolda da fena gitmiyoruz. Belki biraz kaliteden ödün vermek pahasına daha fazla üniversitemize daha fazla öğrenci almaya karar verdik.''

Bundan 15-20 yıl sonra Türkiye'nin nüfusunun artacağını belirten Özcan, böyle bir nüfusta yükseköğretim çağında olan öğrenci sayısının 1 milyon 200 bin olacağının tahmin edildiğini belirtti. Özcan, şöyle devam etti:

''15 yıl sonra yükseköğretimde yüzde 50 okullaşma oranını tutturulursa bu sayı 600 bin öğrenci eder. 600 bin öğrenci ile baş başa kalırız. Bu hem iyi hem kötü haber. İyi haber, çünkü o zaman öğrenciler böyle zorlu bir üniversite sınavına girmek zorunda kalmayacaklar. Kötü bir durum, vakıf üniversiteleri arasındaki rekabet çok ciddi bir boyut alacak alacak ve maalesef bazıları kapanma gibi bir durumla karşı karşıya gelecek. Bir şekilde bu yıldan sonra vakıf üniversitesi açmada frene basmalıyız. Bu projeksiyonlarla daha fazlasını yapmak, bile bile hata yapmak olur.''

Özcan, öğretim üyesi temini ile ilgili bilgi vererek, vakıf üniversitelerinin yurt dışına burslu öğrenci gönderme faaliyetlerini arttırdığını ifade etti.

En Çok Aranan Haberler