Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, sokak düğünleri, araç konvoyları, havai fişek gösterileri ve gece kulüplerinin çevreyi rahatsız eden gürültüsünü bitirmeyi amaçlayan "Çevresel Gürültü Eylem Planı" tamamlandı.
Planla, hür türlü eğlence programından hava, kara ve demir yollarına, binalardan sanayi tesislerine kadar uzanan tüm alanlarda gürültünün önüne geçilmesi amaçlanıyor. Plana göre, İstanbul'da gece kulüplerinde gürültü ölçümleri yapan genel müdürlük, kulüplerin çevreye rahatsızlık veren gürültülerini de önleyecek.
Konutlar, eğitim, kültür alanları ile yapıları, sağlık tesisleri, otel, dinlenme tesisleri, parklar gibi alanlarda her ne ad altında olursa olsun sokak eğlencesine izin verilmeyecek. Bu kapsamda, sokak düğünü, kutlama gibi elektronik olarak ses yükseltici, davul-zurna, havai fişek, maytap kullanılarak yapılan açık hava aktiviteleri de yasak.
Bu faaliyetlere, ancak çok hassas kullanımların (hastane, sağlık ocağı ve okul gibi) olmadığı yerlerde veya ilgili belediyece çok hassas kullanımların dışında belirlenecek yerlerde, mevzuatta getirilen kriterlere uyulması şartıyla izin verilebilecek.
-SAHİL KENTLERİNE GÖZALTI-
Ülke genelinde ve özellikle yaz aylarında yoğun olarak şikayete neden olan İstanbul Boğazı'ndaki eğlence yerleri, Mersin, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir ve Bursa gibi sahil kentlerindeki eğlence yerlerinin bulunduğu alanlardan başlamak üzere gürültü kirliliği önlenecek. Bu kapsamda, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, ilgili belediyeler ile eğlence yeri sahiplerini de içine alacak şekilde çalışmalar yapılacak.
Planda, konuya ilişkin, "Türkiye genelinde mevcut eğlence yerlerinin iş yeri açma ve çalışma ruhsat durumları ile canlı müzik yayını izin durumları ile turizm teşvik kapsamında olan eğlence yerlerinin turizm işletme belgesi durumları belirlenecek, izinli ve işletme belgeli olarak çalışmaları sağlanacaktır" ifadesi yer aldı.
-AÇIK EKSOZA DA YASAK-
Susturucu ve ses giderici diğer parçaları olmadan bir motorlu kara taşıtının trafiğe çıkmasına izin verilmeyeceği vurgulanan plana göre, motorlu taşıtların üzerinde, içinde korna veya ses çıkaran başka bir cihazın gereksiz yere kullanılması da yasak kapsamında.
Plan çerçevesinde, yerleşim yerlerine yakın, havaalanı ve sanayi bölgeleri kurulamayacak. Yine, yerleşim yerlerinde lokomotif sürücüleri birbirleriyle sesli sinyalle selamlaşamayacak. Yol ve bina inşaatında kullanılan aletlerin konut bölgeleri ve gürültüye duyarlı bölgelerde belli saatlerde çalışmasına izin verilecek.