ANKARA (ANKA)- SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ve GİK üyeleri Meclis Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaret ederek, TBMM Genel Kurul'da bugün yasalaşması beklenen Suriye ile Türkiye arasında mayın temizlenmesini öngören yasa tasarısı hakkındaki endişe ve taleplerini içeren bir dosya sundu. Kurtulmuş, "Mayınlı arazi Gazze'nin altı katı büyüklüğünde" derken "Bu bölgede doğalgaz ve petrol rezervleri olduğunu biliyoruz. Bu bölgeyle ilgilenen firmaların İsrail ortaklı firmalar olduğunu biliyoruz. Burada yeni yabancı işçiler çalışacak. Aileleriyle birlikte yaklaşık 2 milyonluk bir nüfus gelecek. Buralara 2 milyon yeni yabancı insanın getirilerek çalışmasına imkan tanınacak. Kimdir bunlar, nerden gelecekler" diye konuştu.
Kurtulmuş, Meclis'te TBMM Başkanı Toptan'ı ziyaretlerinin ardından yaptığı açıklamada, Mayın yasasına karşı tepkilerini dile getirdi.
Kurtulmuş, "Sayın Meclis Başkanı ile bu tasarı hakkında duyduğumuz; sakıncaları, Türkiye için oluşturduğu tehlikeleri paylaştık kendileriyle. Bu süreçte çok ciddi gelişmeler ve çelişkiler var. Birbirleriyle çelişkili laflar var. Uygulamalar var. Üzerinde konuştuğumuz alan; sanki bir çiftliği veriyoruz. Sanki küçük bir alan mayından temizleniyor gibi algılanıyor" dedi. Üzerinde konuşulan alanın yaklaşık 650 bin dönümlük bir arazi olduğunu ifade eden Kurtulmuş, bu alanın Gazze'nin altı katı büyüklüğünde bir yer olduğunu söyledi. Bu kadar büyük bir alanı 49 yıllığına yabancı firmalara verileceğini kaydeden Kurtulmuş, endişelerini şöyle dile getirdi; "Birincisi bu arazi Türkiye'nin en verimli alanlarından biridir. 50 yıldır hiç bir tarımsal faaliyet verilmediği için, organik tarım için elverişli bir arazidir. Ayrıca bir yıllardır en büyük yatırımları GAP için yapmışız. Bu bölgede doğalgaz ve petrol rezervleri olduğunu biliyoruz. Bu bölgeyle ilgilenen firmaların İsrail ortaklı firmalar olduğunu biliyoruz. Burada yeni yabancı işçiler çalışacak. Aileleriyle birlikte yaklaşık 2 milyonluk bir nüfus gelecek. Buralara 2 milyon yeni yabancı insanın getirilerek çalışmasına imkan tanınacak. Kimdir bunlar, nerden gelecekler. Mayınları Türkiye elindeki imkanlarla temizleyecek bir durumdadır. Kendi imkanlarımızla yaparsak 5 kişilik bir istihdam ortaya çıkacak." Kurtulmuş, yasa hakkında da şu teklifleri anlattı;
"Türkiye'de sadece Suriye'deki mayınlar değil, Bulgaristan Gürcistan ve Türkiye'deki bütün sınırlarındaki mayınlar derhal imha edilmelidir. Biz bu mayınları oraya koyarken para kazandılar şimdi sökerken para kazanacaklar. Tarımsal arazilerin ve mayınların temizlenmesi iki ayrı ihale olarak ele alınmalı. Bir başka önerimiz de, 50 senedir bu insanların topraklarını istimlak etmişiz. Devlet bu istimlak ettiği toprakları sahiplerine iade etmesi lazım. Hazine arazilerinin topraksız köylülere verilmesi gerekir. Bu bölgenin sadece organik tarıma tahsis edilmesi. Tekliflerimiz bunlardır."
-CUMHURBAŞKANI VETO ETSİN- Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de görüşeceklerini belirten Kurtulmuş, "Cumhurbaşkanı'na bir çağrımız var. Bu yasayı veto etsin" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "mayın" tepkisine yönelik sözlerini hatırlatan Kurtulmuş şöyle dedi; "Sayın Başbakanın bu süreçte muhalefetin eleştirileri karşısında söylediği şu; "Bunlar hala onlarca yıl yahudi düşmanlığı yapıyorlar' Biz hiç bir zaman Yahudi, Ermeni düşmanı olmadık. Biz barış içinde yaşamayı bilen bir toplumun çocuklarıyız. Ama biz siyonizmin yayılmacı politikalarına da karşı olduk. Bizim anlayamadığımız siyonzm politikalarına karşı duyarlı olan Sayın Cumhurbaşkanı ile Sayın Başbakan'ın nasıl oldu da şimdi siyonizme karşı duyarlılık dile getirilince yahudi düşmanlığıyla tanımlıyor. Topyekün bu eleştiri yapanları faşizanlıkla suçluyor. Paranın dini imanı olmaz diyor. Bu görüşü nerde okuduğunu hangi mektepte okuduğunu bilmiyorum ama benim bildiğim; emperyalizm ve kapitalizmin dini imanı paradır." (ANKA)