HABER

Stonehenge'de 3 bin yıllık 'turist'

İngiltere'de antik çağın en önemli yerlerinden biri olan Stonehenge'den çıkarılan bazı kemiklerin 3 bin yıllık olduğu ve Akdeniz'den gelen bir gence ait olduğu sanılıyor.

Stonehenge'de 3 bin yıllık 'turist'

İngiltere'de antik çağın en önemli yerlerinden biri olarak bilinen Stonehenge'de bulunan bazı kemiklerin buraya Akdeniz'den gelen bir gence ait olduğu belirlendi.

Arkeologlar 2005 yılında kalıntıları bulunan gencin öldüğü zaman 14–15 yaşlarında olduğunu ve çok değişik bir kehribar kolyeyle gömüldüğünü açıkladılar.

3550 yıl önce ölen gencin İngiltere'den daha sıcak bir iklimde büyüdüğü ve buraya büyük olasılıkla İspanya, Fransa ya da İtalya'dan geldiği ortaya çıkarıldı.

Arkeologlar, o dönemde atların binek hayvanı olarak kullanılıp kullanılmadığından emin değil.

Dolayısıyla o günlerde, böyle bir yolculuğun yapılmış olması bile önemli bir bulgu olarak kabul ediliyor.

Ancak üzerindeki kehribar kolyeden varlıklı bir aileden geldiği sonucuna varılan genç, bu bölgeye gelen ilk "turist" değil. Daha önce de yine aynı yörede bulunan kalıntıların başka bir yerden gelen bir kişiye ait olduğu tespit edilmişti.

Arkeoloji çevrelerinde 'kehribar kolyeli genç' olarak bilinen gencin Akdeniz'den geldiği dişlerinde yapılan inceleme sonucu anlaşıldı.

Dişlerin minesi, çocukların doğduğu ilk yıllarda oluşuyor ve içindeki kimyasal maddeler çocuğun nerede yetiştiği konusunda önemli bir ipucu oluşturuyor.

Diş ve kemiklerdeki oksijenin çoğu içme suyundan geliyor.

Sıcak iklimlerde kar ve yağmurdan elde edilen içme suyunda, ağır oksijen oranı, hafif oksijenden daha fazla. Her bölgede bulunan kayalardaki stronsiyum oranı da farklı. Bu nedenle dişlerdeki stronsiyum izotopu oranı da önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor.

Bu iki gösterge karşılaştırılarak dişlerden bir kişinin nerede yetiştiği konusunda iyi bir fikir elde edilebiliyor.

Kehribar kolyeli gencin ziyareti Stonehenge'in Bronz Çağı'nda da önemli bir yer olduğuna işaret ediyor.

Salisbury Ovası'ndaki Stonehenge'de büyük taşlardan oluşan ve eskiden dini törenler için kullanıldığı sanılan taş bir çember bulunuyor.

Çemberi bölen ve yapının girişinden geçen eksenin, yaz dönencesindeki (21 Haziran) gündoğumuna doğru konumlandırılmış olmasının sırrı hala çözülebilmiş değil.

En Çok Aranan Haberler