ADANA (İHA) - Adana'da, bazı semtlere astronomik miktarda gönderilen su faturalarına tepkiler artarken, Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Bayram Merdan, su faturalarının yüksek miktarda olmasını, bilinçsiz su kullanımına ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (TEDAŞ) ASKİ'den yaptığı tahsilatlara bağladı.
Sarıçam, Kiremithane, Atakent, Şakirpaşa ve Meydan Mahalleleri'nde oturan vatandaşlar, ASKİ'nin farklı tarifeler uyguladığını ileri sürdü. Atakent Mahallesi'nde oturan 40 yaşındaki ev hanımı Selma Kara, "Faturalar 30 milyon ile 60 milyon lira arasında geliyor. Biz bu kadar suyu nerede tüketiyoruz? 30 milyon liralık su, 15-20 ton su demek. Tüketmiyoruz fakat faturalarda tükettiğimizi görüyoruz. Nasıl olduğunu biz de anlayamadık" dedi.
Aynı semtte faturaların yüklü geldiğini ileri süren vatandaşlar, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ı göreve çağırarak soruna el atmasını istediler.
"ELEKTRİK FATURALARININ ETKİSİ VAR" Vatandaşların iddialarına yanıt veren ASKİ Genel Müdürü Bayram Merdan, "Her ay ortalama olarak TEDAŞ'a 700 milyar lira elektrik faturası ödüyoruz. Bu doğal olarak faturalara yansıyor. Yani elektrik faturalarının su faturalarına etkisi var. Bir çok semtte su tüketim bilinci yok. Vatandaşlar, evlerinin yanına bağ bahçe ekerek günlük olarak sulama yapıyorlar. 'Oradan 5 kilo domates, 3 kilo patlıcan alacağız' diye tonlarca su harcıyorlar. Arabasını yıkayan vatandaş arabayı kurularken musluğu açık unutuyor. Sonra faturalardan yakınıyorlar" diye konuştu.
Merdan, Adana'nın birçok mahallesinde su borularının eski olduğuna da dikkat çekerek, su borularındaki delik ve sızmalardan büyük kayıplar olduğunu vurguladı. Mercan, "Borudaki 0.5 milimetre çapındaki bir delikten 1 ayda 14.4 metreküp, 4.0 milimetre çapındaki delikten ise 1 ayda 640.0 metreküp su kaybı olmaktadır. Vatandaşlarımız boruları kontrol ettirsinler. Delik varsa yeniletme ve tamir ettirme yoluna baksınlar" diye konuştu.
ABONELERE UYARI Bu arada, su faturalarını ödeyemeyen abonelere ASKİ Hukuk Müşavirliği bir yazı hazırlayarak uyarıda bulundu. Yazıda su faturaları ödenmediği takdirde, avukat ve icra masrafları dahil abonelerin ağır yükümlülüğe girecekleri hatırlatılarak, "Su faturalarınızı lütfen zamanında ödeyiniz. Ödemediğiniz faturalar için ASKİ Hukuk Müşavirliği'ne başvurunuz" denildi.
Adana Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Murat Filazi ise ASKİ Hukuk Müşavirliği'nin uygulamasını eleştirerek, Adana'daki yüksek su faturaları yüzünden halkın evine haciz gelmeye başladığını söyledi. Bu konuda en büyük görevin Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'a düştüğünü vurgulayan Filazi, "Sizi Büyükşehir Belediye Meclis üyelerinin yapmış olduğu su tarifesine saygı göstermeye davet ediyorum" diye konuştu.
ASKİ Genel Müdürü Bayram Merdan ise Filazi'ye cevap vererek, "Kimseyi icraya verdiğimiz yok. Yazı vatandaşları su borcunu ödemeye çağırıyor. Bize müracaat eden vatandaşla biz anlaşıyoruz. Borcu takside bağlıyoruz" dedi.