İSTANBUL (İHA) - Sümerbank'ı zarara uğrattıkları gerekçesiyle 51 sanıkla birlikte yargılanan bankanın eski sahibi Hayyam Garipoğlu, zimmet ve nitelikli dolandırıcılık suçundan 27 yıl 3 ay 15 gün hapis ve 108 trilyon lira para cezasına çarptırıldı. Hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkartılan Garipoğlu, "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçundan ise beraat etti.
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına tutuksuz sanıklar Şükrü Karahasanoğlu, Yılmaz Oruçoğlu, Metin Mert, Tuğrul Hüseyin Mataracı, Burhan Taştan, Hüseyin Çelik ve Ahmet Şimşek katıldı. Hayyam Garipoğlu, iki kardeşi, babası ve Orhan Aslıtürk ile Muhammet Ciğer'in de aralarında bulunduğu diğer 45 sanık duruşmaya katılmadı. Sümerbank'ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu, dolandırıcılık suçundan 7 yıl 3 ay 15 gün ağır hapis cezası alırken, zimmet suçundan ise 20 yıl ağır hapis 108 milyon YTL para cezasına çarptırıldı. 5271 sayılı CMK'nın 98. maddesi uyarınca hakkında yakalama emri çıkarılmasına da karar verilen Garipoğlu, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan ise beraat etti.
Mahkeme başkanının son savunmalarını istemesi üzerine sanık avukatları, daha önceden yaptıkları yazılı ve sözlü savunmaları tekrar ettiklerini söyledi. Sanık Hayyam Garipoğlu'nun avukatı Hamdi Say ile birlikte bir takım sanık avukatları ise halen Cumhurbaşkanı Sezer'de bulunan yeni TCK'nın 168/2 maddesinin henüz onaydan çıkmadığını savunarak, "Bu ilgili madde, müvekkillerimizin borçları konusunda bir anlaşmaya varmaları durumunda, verilecek cezayı yarı yarıya düşürebilecektir. Bu nedenle yeni yasanın onaydan çıkmasının beklenmesine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.
Mahkeme Başkanı Mustafa Akın'ın son sözlerini sorması üzerine tüm sanıklar, suçsuz olduklarını söyledi ve tahliyelerini talep etti. Sanıklardan Burhan Taştan, 7 yıl önce bankadan ayrıldığını belirterek, "O dönemde bankada sadece 23 gün çalıştım. Tanık bile olamayacağım bir davadan 5 yıldır yargılanıyorum. Beraatimi istiyorum" dedi.
Eski TCK uyarınca yargılanan sanıklara, bugün yürürlüğe giren yeni TCK maddelerince ceza uygulandı. Mahkeme Başkanı, 'cürüm işlemek için örgüt oluşturmak ve yönetmekle' suçlanan Hayam Garipoğlu ile örgüte üye olmakla suçlanan 6 sanık hakkında, örgütün varlığına dair delil bulunamaması nedeniyle beraat kararı verdiklerini açıkladı. Ayrıca Hayam Garipoğlu'nun babası Kasım, kardeşleri Mehmet Nida ve Nizam Garipoğlu'nun da aralarında bulunduğu 32 sanık hakkında eski TCK'ya göre "cürüm işlemek için kurulan teşekküle yardım etmek" suçunun, yeni TCK'da karşılığı olan "suç işlemek için oluşturulan örgüte üye olmak" suçuna dönüştüğünü, çete hakkında yeterli delil toplanamadığını teşekkülün bulunmaması ve suç unsurlarının oluşmamasını gerekçe gösteren mahkemeye heyeti, bu suçtan sanıkların beraatına karar verdi.
GARİPOĞLU'NA AĞIR HAPİS VE PARA CEZASI Mahkeme başkanı, "çete" suçuyla ilgili olarak verilen beraat kararlarının ardından, önce Hayyam Garipoğlu hakkında verilen hapis cezalarını sıraladı. Garipoğlu'nun, hakimiyeti altında bulundurduğu Sümerbank A.Ş.'yi vasıta kılmak suretiyle emir ve talimatları doğrultusunda tamamı banka kaynaklarından oluşan 500 bin dolar sermaye ile KKTC'de kurdurttuğu Off-Shore bankanın, geri dönmeyecek şekilde mevduat adı altında para topladığı hatırlatıldı. Bu paranın dolambaçlı yollardan, grubundaki şirketlere ve nüfusu altındaki firmalarına kredi biçiminde aktararak banka kurumunu aracı olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediği gerekçesiyle Garipoğlu hakkında 7 yıl 3 ay 15 gün hapis ve 416 bin 666 YTL para cezasına ve bu süre zarfında bankacılık yapmaktan yasaklanmasına karar verildi.
Ayrıca mahkeme, bankaca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla 'zimmet' suçunu işlediği, sanığın kastının yoğunluğu ve meydana gelen zararın miktarını ve eylemlerin birden fazla tekrarlanmış olmasını gözönünde bulundurarak, Garipoğlu hakkında 23 yıl 10 ay süreyle ağır hapis ve yaklaşık 107 milyon YTL (107 trilyon lira) ağır para cezasına çarptırdı. Ancak mahkeme başkanı, yine yasalar gereğince 'zimmet' suçunun üst sınırının 20 yılı geçemeyeceğinin belirtildiğini ifade ederek, sanık Garipoğlu hakkında 20 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, "dolandırıcılık" ve "zimmet" suçlarından toplam 27 yıl 3 ay 15 gün hapis ve yaklaşık 108 milyon YTL (108 trilyon lira) para cezasına çarptırılan Garipoğlu hakkında, yeni yasa gereği yakalama emri çıkartılmasına karar verdi.
Hayyam Garipoğlu'nun babası Kasım Garipoğlu ile kardeşleri Mehmet Nida ve Nizam Garipoğlu hakkında ise "zimmet" suçundan toplam 1 yıl 8 ay hapis ve 416 bin 666 YTL para cezasına çarptırılmalarına karar verildi. Mahkeme Başkanı, Garipoğlu'ların, yoğun pişmanlıkları ve suç nedeniyle bankayı uğrattıkları zararı ödemeleri halinde cezanın ertelenmesine karar verdi.
Bankanın Eski Genel Müdürü Şükrü Karahasanoğlu hakkında da toplam 4 yıl 2 ay hapis ve 833 YTL 32 kuruş para ile cezası uyarınca bankacılık yapamamasına karar verildi.
Bankanın Eski Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Biçer hakkında ise yine aynı suçtan 11 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Duruşmada diğer 11 sanık hakkında 4 yıl 2 aydan 11 yıl 8 aya kadar değişen hapis cezaları verilirken, 36 sanık hakkında ise ceza verilmesine yeterli delil elde edilemediği belirtildi. Bazı sanıklar hakkında beraat kararı verilirken, bazı sanıklar hakkındaki davanın da ortadan kaldırılmasına karar verildi.