El Kaide bağlantılı cihatçı örgütlerden Nusra Cephesi'nin Suriye'nin kuzey batısındaki İdlib eyaletinde önemli bir askeri üssü ele geçirdiği ve bu eyalette ordunun elinde kalan son üssün de düşmek üzere olduğu haberleri geliyor.
İdlib, Türkiye-Suriye sınırının batısında, Hatay'ın hemen karşısında yer alıyor.
Rejim karşıtı gruplarla bağlantılı Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı Londra merkezli kuruluş, Nusra savaşçılarına, Pazar sabahı başlattıkları ve Deyf Vadisi üssünü ele geçirmeleriyle sonuçlanan saldırıda Cündül Aksa adlı diğer bir İslamcı grubun da destek verdiğini bildirdi.
Aynı kuruluşun açıklamasında, Deyf Vadisi düştükten sonra Nusra Cephesi ve müttefiklerinin İdlib'de Suriye hükümet güçlerinin elinde kalan son üs olan Hamidiye'ye saldırı başlattığı da kaydedildi.
Nusra Cephesi'ne ait İdlib'deki bir Twitter hesabından da "Deyf Vadisi üssünün kurtarıldığı ve savaşçıların mayın temizleme çalışması yaptıkları" mesajı verildi.
Bu üssün ele geçirilmesiyle birlikte, Suriye'nin Türkiye'ye komşu eyaleti İdlib'in hemen tamamı El Nusra kontrolüne geçmiş oluyor.
Bağımsız kaynaklardan doğrulanamamakla birlikte Gözlemevi çatışmalarda sadece Pazar günü 15 Suriye askeri ile 8 cihatçının öldüğünü bildirdi.
Diğer gruplara ne oldu?Nusra Cephesi Kasım ayında daha ılımlı muhalif grupları bölgeden sürmüştü.
Bu gruplar Deyf Vadisi üssünü iki yıl kadar kuşatma altında tutmuşlar fakat alamamışlardı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin başkanı Rami Abdül Rahman, Nusra'nın saldırıda geçen ay Batı destekli muhalif grup Suriye Devrimci Cephesi'nden ele geçirdiği tanklar ile ağır silahları kullandığını da söylüyor.
Fransız Haber Ajansı AFP ise Nusra'nın Devrimci Cephe'yi püskürtmesinin, ABD'nin bölgede cihatçıları dengeleyecek ılımlı bir isyancı güç yaratma ve eğitme planlarına indirilmiş bir darbe olarak görüldüğünü yazıyor.
'Son üs de düşmek üzere'İdlib'deki bir başka İslamcı grup Ahrar üş Şam da bölgede hükümetin denetiminde kalan tek askeri üs olan Hamidiye'ye bir saldırı başlattı.
Gözlemevi Başkanı Abdül Rahman bu örgütün de Nusra ile işbirliği içinde olduğunu ve Hamidiye'nin düşmek üzere olduğunu kaydediyor.
Ahrar üş Şam, Eylül ayına kadar cihatçı gruplarla arasında mesafe olduğunu vurgulamaya çalışıyordu. Fakat 9 Eylül tarihinde bir bombalı saldırı ile bütün liderliği öldürüldü.
Rami Abdül Rahman bunun grubu Nusra'ya yanaşmaya ittiğini söylüyor.
Örgüt yakında yaptığı bir açıklamada, liderliğine yapılan suikastten "Şüpheli uluslararası bağlantıları olan bir suç örgütünün" sorumlu olduğunu söylemişti.
İdlib'e komşu Halep eyaletinde de Suriye ordusunun baskıyı artırdığı bildiriliyor.