HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Susuz yaza alternatif önlemler

Susuz yaza alternatif önlemler

İstanbul (AA)- Yağışların mevsim normallerinin çok altında seyretmesi ve özellikle İstanbul'da yazın su sıkıntısı olacağı endişesi insanları tasarrufa ve günlük alışkanlıklarında değişime zorlarken, bazı sektörler ve firmalar da yeni ürün tasarlamaya ya da var olan ürünlerini geliştirmeye başladı.

İstanbul'da şebeke suyunun yüzde 80'inin konutlarda tüketildiği dikkate alındığında, su tüketim alışkanlıkları ve boşa akan suyu daha özenle kullanma önem kazanamaya başladı.

Olası kuraklık tehlikesine karşı tasarruf önlemleri gündeme gelirken, firmalar da suyu daha az harcayan yeni ürün tasarımlarına yöneldi.4 kişilik bir ailenin standart bir batarya yerine termostatik batarya kullanması durumunda yıllık su tasarrufu 26 tona denk geliyor.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, otellerin birçoğunda 1-2 günlük ihtiyacı karşılayacak su depoları bulunduğunu, bazı otellerde ise bu depoların büyüklüklerinin 3-4 güne kadar çıktığını, ancak bunların küçük kesilmeleri karşılayabileceğini söyledi.

Uzun süren kesilmelerde alternatif olarak tankerlerle bu ihtiyacının karşılanabileceğine dikkat çeken Bayındır, "Hiçbir zaman insanlara (su kalmadı, susuz idare edin) deme şansımız yok" diye konuştu.

Otellerin zaten uzun zamandan beri su tasarrufu yaptıklarına dikkat çeken Bayındır, tasarruf için lavabo musluklarına daha az su gelmesini sağlayan filtre taktıklarını, umumi yerlerdeki tuvaletlerde yine suyun boşa akmasını engellemek için elektronik musluklar kullanıldığını, duş başlarına suyu ekonomik kullanıcı küçük aygıtlar
bağladıklarını anlatan Bayındır, böylelikle günlük 60-70 tonluk su kullanımının 40 tona kadar düşebildiğini kaydetti.

Ciddi anlamda su sorunu yaşanması durumunda otellerin tanker ile su alacağını aktaran Bayındır, oteller ne kadar susuz kalırsa kalsın yapılan her türlü bakım ve temizliğin hijyenik olduğunu, bu nedenle susuzluktan dolayı herhangi bir bulaşıcı hastalığın yayılma riskinin olmayacağını ifade etti.

İstanbul Hamamcılar Odası Başkanı Ali Yılmaz ise hamamlara gelen müşteri sayısının 5 ile 10 arasında değiştiğini ve ayda 25-30 ton arasında su harcandığını belirterek, olası su sıkıntısına karşın tedbir aldıklarını, hemen hemen bütün hamamların kuyusu bulunduğunu kaydetti.

Kuyu suyunun yeterli olmaması halinde işlerini yürütebilen hamamların tankerlerle su satın alarak soruna çözüm bulabileceğine işaret eden Yılmaz, "Ancak konunun bir de şu yanı var; su kesilirse gelen müşterilerde artma olabilir. Çünkü insanlar evde çok sık yıkanamayınca hamamları tercih edebilirler" dedi.

Susuzluk tehlikesi karşısında satışları hareketlenen su depolarına olan talep son zamanlarda artarken, Kartal Plast Polyester Ürünleri ve İnş. San. Ltd. Şirketi Sahibi Mehmet Çankaya, barajlarda su seviyeleri düşmeden önce ayda 25-30 adet civarında olan satışların şu anda haftada 25-30'a yükseldiğini ve aylık bazda satışların susuzluk endişesi nedeniyle dörde katlandığını bildirdi.

Çankaya, 5 bin litrelik bir su deposunun fiyatının bin 300 YTL, 10 tonluğun fiyatının 3 bin YTL ve 20 tonluk su deposunun fiyatının 6 bin YTL civarında olduğunu bildirdi.

Eminönü'nde bahçe malzemeleri satan Nur Yeşilyurt da, daha önce günde bir adet sattıkları plastik su bidonlarından şu anda günde ortalama 10 adet satıldığını söyledi.
Ayrıca çiçek sulamak için insanların hortum yerine sulakları tercih etmeye başladıklarına işaret eden Yeşilyurt, son dönemde sulak satışlarında artış görüldüğünü belirtti.

Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, İstanbullular'ın yüzde 6'sı duş alırken sürekli akan musluk altında yıkanıyor, yüzde 24,4'ü diş fırçalarken musluğu sürekli olarak açık bırakıyor.

Saniyede 1 damla damlatan musluk yılda 6 ton su kaybına sebebiyet verirken, bir arabanın hortumla yıkanması halinde 250-500 litre arasında su harcanıyor.

İSKİ, İstanbullulara suyu daha tasarruflu kullanmaları için hazırladığı el ilanları, web sitesi ve basın açıklamaları ile tavsiyelerde bulunuyor.

28 Mayıs 2007 tarihi itibarıyla barajlardaki doluluk oranı yüzde 44,71'e indi. Barajlarda 386 milyon 199 bin metre küp su bulunurken, İstanbul'da günlük ortalama 2 milyon metre küp su kullanılıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler