HABER

Talat gündemi değerlendirdi

ERCAN (İHA) - Başbakan Mehmet Ali Talat, Gazimağusa Limanı'nın Avrupa Birliği'ne verilmesi diye bir şeyin söz konusu olmadığını, Avrupa Birliği'nin böyle bir talebi de bulunmadığını belirterek, "Kaldı ki dünyanın hiçbir yerinde Avrupa Birliği'nin çalıştırdığı liman da yoktur. Avrupa Birliği, liman çalıştırıcı bir örgüt değildir" dedi.

Avrupa Birliği'nin kuralları gereği Gazimağusa Limanı'nın hem teknik, hem de idari olarak belli bir kapasiteye çıkarılması gerektiğine işaret eden Talat, "Bunun yanında Avrupa Birliği'ne gerçekleştirilecek ihracat için orada sağlık ve gümrükleme işlemlerini gerçekleştirecek olan yetişmiş ve akredite olmuş uzmanlara ihtiyaç var. İşte bu uzman ekip Avrupa Birliği tarafından görevlendirilebilir. Bu da zaten bizim geçmişten beri konuştuğumuz ve benimseyebileceğimiz bir konudur" diye konuştu.

Başbakan Mehmet Ali Talat, dün İstanbul'da Türkiye Başbakanı Recep Tayip Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından dün akşam geç saatlerde adaya döndü.

Başbakan'ın saat 23.00'te gelmesi beklenen uçağı 1.5 saati aşkın gecikmeyle saat 12.35'te Ercan Havaalanı'na indi.

Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Fikretler ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Başbakan Mehmet Ali Talat, Ercan Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, günübirlik olarak gerçekleştirdiği ziyarette Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la İstanbul'daki çalışma mekanında çok yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Eylül ayına yaklaştıkça durum değerlendirmesi yapma ihtiyacı doğduğunu gerek Türkiye'nin Avrupa Birliği gidişatını gerek KKTC'nin doğrudan AB ile ilişkileriyle ilgili muhtemel gelişmeleri değerlendirdiklerini belirten Talat, "Önümüzdeki günlerde Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile de bir değerlendirme yapıp, onlar nezdinde de daha genel olarak durumu değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Hem Başbakan Erdoğan'ın İstanbul'da bulunuşu, programının uygun olması, hem de hafta sonunu değerlendirme açısından görüşmeyi gerçekleştirdiklerini anlatan Talat, görüşmenin önceki gün geç saatte belli olduğu için ziyaretinin de ani olduğunu söyledi.

"Her konuyu ele aldık. Gerek bizim Avrupa Birliği ilişkilerimiz, gerekse yine Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu son durum, son günlerde Kıbrıs'ta ortaya çıkan gelişmeleri, Güney Kıbrıs'la ilişkilerimizi, Türkiye ile ekonomik ve diğer alanlardaki ilişkilerimizi de bir gözden geçirme ve değerlendirme fırsatımız oldu" diyen Talat, görüşmenin sonuçlarının önümüzdeki günlerde yavaş yavaş belirleneceğini kaydetti.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Talat, Rum basınında Ercan Havaalanı'nın direkt uçuşlara açılışı ve Gazimağusa Limanı'nın AB'ye devredileceğine ilişkin haberlerin doğru olmadığına işaret etti.

Talat, "Bu, Rum basınının uydurmasıdır. Öyle görünüyor. Biliyorsunuz bu tür haberler Rum basınında sıkça çıkıyor. Gazimağusa Limanı'nın Avrupa Birliği'ne verilmesi diye birşey bugüne kadar söz konusu edilmedi. Yalnız şu var; biz serbest ticaret ve Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapacaksak, Avrupa Birliği'nin kuralları gereği limanımızın hem teknik, hem de idari olarak belli bir kapasitede olması gerekir. Aynı zamanda orada sağlık ve gümrükleme işlemlerini gerçekleştirecek olan yetişmiş ve akredite olmuş uzmanlara ihtiyaç var. İşte bu uzman ekip Avrupa Birliği tarafından görevlendirilebilir. Ama bu limanın Avrupa Birliği tarafından çalıştırılması demek değildir. Zaten Avrupa Birliği'nin böyle bir talebi yoktur. Kaldı ki dünyanın hiçbir yerinde Avrupa Birliği'nin çalıştırdığı liman da yoktur. Avrupa Birliği Liman çalıştırıcı bir örgüt değildir. Ama dediğim gibi belli bir ekip, belli bir amaçla konuşlanabilir. Bu da zaten bizim geçmişten beri konuştuğumuz ve benimseyebileceğimiz bir konudur" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Güney Kıbrıs'la gümrük birliğine giriş konusunun Türkiye'nin karar vereceği bir konu olduğunu, buna karşın kendilerinin de bu konuda görüşleri bulunduğunu, bu görüşlerini yazılı olarak daha önceden Türkiye Hükümeti'ne aktardığını da belirten Talat, dün de konuyu değerlendirme fırsatı bulduklarını, ancak Türkiye ile Güney Kıbrıs arasında Gümrük Birliği'ne geçiş konusunda şu an için kesin bir tarih olduğunu zannetmediğini kaydetti.

Talat, "Kaldı ki Güney Kıbrıs'la gümrük birliğine girmek demek, ticaretin, alış verişin ekonomik faaliyetin serbestleştirilmesi demektir. Ekonomik faaliyetin serbestleştirilmesi, sonuçta Kıbrıslı Türkler olarak bizim de talebimizdir. Serbest Ticaret Tüzüğü, serbestçe ithalat ve ihracat yapabilmemiz bütün bunlar ekonominin özgür oluşunun gerekleridir. Dolayısıyla bütün bu mekanizmayı birlikte ele alıp, birlikte düşünmek lazım. Bir taraftan Güney Kıbrıs Türkiye ile gümrük birliğine girecek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bizim de gümrük birliği değil ama ona benzer bir uygulamamız var. Bu ikisi arasındaki çelişkinin mutlaka çözümlenmesi gerekiyor. Dolayısıyla bir bütün olarak konunun ele alınması gerekiyor. Bu açıdan sanıyorum ki bu konular Ağustos sonu veya Eylül başı Avrupa Birliği nezdinde de gündeme gelecek. Zaten bizim hazırlıklarımız da bunları içeriyor. Dışişleri Bakanlığı'nda önümüzdeki günlerde bu konularla ilgili daha teknik çalışmalar yapacağız" dedi.

Başbakan Talat, bir soruya karşılık, "Sayın Erdoğan'la hükümetle ilgili birşey konuşmadık. Hükümetin ne olacağı bizim açımızdan bile aydınlık değil. Dolayısıyla sayın Erdoğan'ın bu konuda fikir üretebilmesi pek mümkün değildi. Konuşmadık" açıklamasında bulundu.

En Çok Aranan Haberler