HABER

‘Tampon’ mu, ‘güvenli bölgeler’ mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye'nin IŞİD’e karşı “askeri destek verebileceğini” söylemesiyle birlikte bu desteğin ne boyutta olacağı tartışılmaya başlandı. Sinan Onuş, konuşulan olasılıkları siyasiler ve uzmanlara sordu.

Sinan Onuş

Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin IŞİD'e karşı "askeri destek verebileceğini” söylemesiyle birlikte yeni bir tartışma başladı.

Bu açıklamanın hemen ardından Türk yetkililer, "tampon bölge” ya da "güvenli bölge” ve bunlara ek olarak "uçuşa kapalı bölge” olasılıklarını gündeme getirdi. Bu kapsamda Türkiye'nin, IŞİD'le mücadeleye ne kadar katkı yapacağıyla ilgili tartışmalar ise daha da büyüdü.

2 Ekim Salı günü TBMM Genel Kurulu'na gelmesi beklenen Irak ve Suriye ile ilgili tezkereler de Ankara'nın gündemini oldukça meşgul etmeye başladı. Hükümet, tezkerelerin içeriğine ilişkin net açıklamalar yapmazken, ana muhalefet partisi CHP "tezkerenin içeriğine katkı yapalım” diyerek hükümete çağrıda bulundu.

Özcan: Politik hedefiniz, stratejiniz olacakBBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Tezkerenin içeriği de dahil her türlü katkıya hazırız ama öncelikle hükümetin bir talebi ya da teması olması lazım” dedi.

Altay, ‘IŞİD'le mücadelede, Kürtlere silah yardımı yapılması' yönündeki kimi taleplere karşı, "O konuda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yorumu, görüşü önemli. IŞİD'le mücadele etmek için her yol da mubah değildir. İç güvenlik hassasiyetlerimizi de dikkate alarak süreci götürmek lazım” ifadesini kullandı.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Ali Özcan, ‘tampon' ya da ‘güvenli bölgeler'in teknik tarifinin birbirinden farklı olduğunun altını çizdi.

Özcan, "Tampon bölgede, daha çok sınır güvenliğiyle ilgili ve geride sizin bölgenizin güvenliğini sağlaması açısından talepte bulunuyorsunuz. Güvenli bölgede ise güvenlik kenarda kalıyor, insani amaçlarla bunu yapmak istediğiniz argümanı ön plana çıkıyor. Bu nedenle böyle bir fikri uluslararası alanda daha kolay kabul ettirebilirsiniz” dedi.

‘Güvenli bölgeler doğru bir tercih mi' sorusuna Özcan, "Bu, tek başına hiçbir şeyin çözümü değil. Sizin önce bir politik hedefiniz, onu da gerçekleştirmek için bir stratejiniz olacak. Eğer o stratejinizin bir parçası ‘tampon' ya da ‘güvenli bölge', ‘uçuşa yasak bölge' ise ancak o zaman bunun bir karşılığı, anlamı olur. Yoksa tek başına böyle bir şey yapıyorsanız, ‘neden yapıyorsun' sorusu sorulduğunda, cevap veremezsiniz. Stratejinizin parçasıyla evet, gerekçesi de kendi içinde tutarlı olur. Tüm bunları gözetmeden, ‘bu mu, bu mu' yaparak sorunun üstesinden gelemezsiniz” yanıtını verdi.

Turan: ‘Tampon' oluşturmak birkaç yönden güçİstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan ise Türkiye'nin ‘tampon bölge'den beklediği faydayı, "Suriye'den kaynaklanan göçün bu tampon bölgede tutulması ve Türkiye'ye gelmemesi” diye açıkladı.

Turan, bunu gerçekleştirmenin ise "birkaç yönden güç olduğunu” ifade etti ve "Birincisi, bir tampon bölge kurulabilmesi ve oraya yerleşecek nüfusun korunabilmesi için siz, o bölgenin saldırıdan korunmasını da temin etmek mecburiyetindesiniz. Bu da ancak sizin oraya karadan silahlı güç göndermenizle mümkün olabilecek bir şeydir. Bölgenin uçuşa yasak ilan edilmesi, oranın yeterince korunmasını sağlamaz. İkincisi, dar olması düşünülen bir tampon bölgede çok sayıda nüfusun barındırılması son derece güçtür” yorumunu yaptı.

Turan ayrıca tampon bölgenin gerçekleştirilmesi için uluslararası işbirliği yapılması gerektiğini de ekledi ve Suriye'nin "böyle bir tampon bölge kurulmasını kendi egemenlik hakkının ihlali olarak göreceğini” söyledi.

Kaplan: Çözüm sürecini dinamitlerHalkların Demokratik Partisi (HDP) ise ‘tampon bölge'nin "fikrine” bile karşı. HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ‘tampon bölge' kurulması durumunda Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Rojava bölgesindeki "direnişin de kırılacağı” yorumunu yaptı ve "Tampon bölge kurulma fikri, çözüm sürecini dinamitler" dedi.

Kaplan, çözüm sürecinin, "Türkiye'deki Kürtler açısından olduğu kadar, Rojava ve Irak'taki Kürtler açısından da geçerli, birbiriyle bağlantılı bir süreç” olduğunu savundu ve "Kimin arasına tampon kuruyorsunuz? Bunların hepsi akraba" diye konuştu.

Gazeteci Semih İdiz ise ‘tampon bölge kurulması yönündeki tartışmaların çözüm sürecine zarar vereceği' ve ‘sınırın diğer tarafındaki Kürt halklarını dağıtacağı' yönündeki yorumlar için "Bunlar biraz yakıştırma. Çünkü şimdi ilk etapta herhalde Kürt Devleti, Türkiye gibi konularla meşgul değiller. Şu anda kendilerinin halklarının güvenliklerini sağlamakla meşguller” dedi.

Bu yöndeki yorumlar için "spekülatif kalıyor” ifadesini kullanan İdiz, "Şu anda bölgede sadece Kürtler değil, bir koalisyon var. Hem Özgür Suriye Ordusu, hem de ılımlı ve Batı'yla işbirliği yapan İslami Cephe var. Bu tip yorumlar mevcut durum karşısında biraz prematüre gibi geliyor bana” yorumunda bulundu.

En Çok Aranan Haberler