MERSİN (İHA) - Mersin'in Tarsus İlçesi'ne bağlı Sarıveli Köyü'ndeki kum ocağında bulunan fosilin, 7-8 milyon yıl önce yaşayan bir fil türüne ait olduğu belirlendi.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Sarıveli Köyü'ndeki kum ocağında bulunan fosilin sırrını çözdü. Tarsus Kaymakamlığı ve Müze Müdürlüğü'nün isteği üzerine yapılan araştırma, fosilin 7-8 milyon yıl önce yaşayan bir fil türüne ait olduğunu ortaya koydu.
Bulunmasından itibaren tartışmalara neden olan çene fosili, MEÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan İnan, Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi'nden Prof. Dr. Tanju Kaya ve Araştırma Görevlisi Serdar Maya tarafından incelendi. Heyet tarafından hazırlanan raporda, fosil materyalinin günümüzde yaşamayan fillerden biri olan Latince'de "4 çıkıntılı diş" anlamına gelen "Tetralophodon" cinsine ait olduğu belirtildi. Bu türe Türkiye'de az rastlandığı kaydedilen raporda, benzer fosillerin daha önce İstanbul-Küçükçekmece, Aydın, Amasya, Edirne ve Tekirdağ çevresindeki kum ocaklarında da bulunduğu bildirildi.
Fosilin bulunduğu bölgenin 7-8 milyon yıl önceki coğrafi özellikleriyle ilgili bilgilerin de yer aldığı raporda, "Fosilden elde edilen veriler, Tarsus yöresinde 7-8 milyon yıl önce, orta nemli ve ılık iklimde, seyrek çalılık alanları da içeren ağaçlıklı bir ortamın varlığını gösteriyor. Fosilin bulunduğu Sarıveli Köyü kum ocağı, bu ortam içerisinde menderesli akarsu ve ırmakların varlığını göstermektedir" denildi.