HABER

"Tasarısı'nın geri çekilmesi gündemde değil"

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nejat Arseven, İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın Meclis'ten geri çekilmesi gibi bir konunun gündemde olmadığını vurguladı.

Yaşar Okuyan'dan boşalan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na atanan Nejat Arseven, Devlet Bakanlığı görevinden bugüne kadar yaptığı çalışmaları anlattı. Türkiye'de insan hakları konusunda kendi döneminde önemli adımlar atıldığını vurgulayan Arseven, yapılan değişikliklerle özgürlüklerin genel yasakların ise istisna halini aldığını söyledi. Yapılan yasal değişikliklerin insan hakları ve özgürlükler konusunda Türkiye'nin bakışında yaşanan önemli bir değişikliğin göstergesi olduğunu belirten Arseven, başta Jandarma ve Polis olmak üzere uygulayıcılarında bu değişikliklerin ne anlama geldiğini çok iyi anlamaları gerektiğine işaret etti. Türkiye'nin insan hakları konusunda aldığı en büyük eleştirinin, işkence iddiaları ve bu fiilleri işleyenlerin yargıya intikalindeki gecikmeler olduğunu belirten Arseven, bunun içinde bakanlık olarak önemli adımlar attığını söyledi. Arseven, bakanlığı döneminde Türkiye'nin insan hakları konusunda AB İnsan Hakları Mahkemesine yapılan başvurular açısından bazı AB üyeleri ülkelerinin bile gerisine düştüğünü vurguladı.

Arseven, bakanlığı döneminde Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün önemli projelere imza attığını söyledi. Yaptıkları yeni bir düzenlemeyle yabancı vakıfların Türkiye'de faaliyet göstermesini yasal bir statü içine aldıklarını söyleyen Arseven, "Azınlık haklarıyla ilgili bu düzenleme 1936 yılından beri Türkiye Cumhuriyeti'nde hiçbir hükümet tarafından gerçekleştirilmeyen bir düzenlemedir" şeklinde konuştu. Kamu vakıflarıyla ilgili düzenlemeyi de Bakanlar Kurulu gündemine getirdiklerini kaydeden Arseven, kendisinden görevi devralacak olan Ali Doğan'ın bu konunun takipçisi olacağına inandığını söyledi. Açıklamalarının arından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Arseven, "İş Güvencesi Yasa Tasarısı geri çekilecek mi ?' sorusu üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine dün atandığını ve atanma yazısının ancak akşam saatlerinde eline ulaştığını belirterek, dün üç büyük sendika başkanıyla toplantı yaptığını, daha sonrada bürokratlarıyla sabaha kadar çalıştığını söyledi. "Şimdi bir kere tasarının geri çekilmesi gibi bir şey gündemde değil. Ayrıca bu tasarıyı gündemden çekmek benim değil. Anayasa ve iç tüzük hükümlerine göre hükümetin yetkisindedir. Ancak hükümet bu tasarıyı geri çekebilir" diye konuşan Arseven, tasarının bir uzlaşmayla görüşülebilmesi için işçi ve işveren temsilcileriyle birlikte çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti. Bu hassas konunun işverenleri mağdur etmeden ve işçilere de arzu ettikleri hakları kazandıracak bir şekilde bir uzlaşmayla Meclis gündemine getirilmesi konusundaki gayretlerinin devam edeceğini belirten Arseven şunları söyledi: "İnşallah hem işverenlerimiz hem de işçi temsilcilerimizin bu kriz döneminde ülke ekonomisine ve sosyal dayanışmasına sağlamış oldukları desteği bu konuda da gösterecekler ve bir uzlaşma ortamı içinde bu problem çözülecektir".
Bazı basın yayın organlarında Yaşar Okuyan'ın istifasının bu tasarıyla ilişkilendirildiğini ve bu konuda ANAP Genel Başkanı'nın Okuyan'ı yönlendirdiği iddialara yer verildiğini hatırlatan Arseven, "Şunun gayet açık bilinmesini isterim ki, bu tasarının altında bir çok milletvekili arkadaşımızın imzası vardır. Meclis'in olağanüstü toplantı çağrı talebinin altında da ANAP Grup Başkanvekilleri'nden bir arkadaşımızın imzası bulunmaktadır" dedi.

En Çok Aranan Haberler