HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TBMM Genel Kurulu'nda "Gazze" oturumu

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleştirilen 'Gazze' oturumunda, partiler arasında anlaşma sağlanamadığı için ortak bir bildiri yayımlanmadı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı TBMM Genel Kurulu'nda 'özel gündem' olarak ele alındı. Genel Kurul'a CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok ile AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel Filistin'e destek amacıyla Genel Kurul'a kefiye takarak geldi.
MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile yaptığı görüşmenin Dışişleri Bakanlığı kayıtlarına giren bir tutanağının bulunmadığını ileri sürerek, "Bu durumun, AK Parti Hükümetinin kayıt dışı siyaset anlayışının ibret verici bir tezahürü olduğu ortadadır" dedi. Başbakan Erdoğan'ın, Gazze'ye yapılan saldırı öncesi Ankara'da İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile yaptığı görüşmeye değinen Bölükbaşı, görüşmenin büyük bir kısmının baş başa gerçekleştiğini, son bölümde ise Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın katıldığını ileri sürdü. Bölükbaşı, görüşmenin Dışişleri kayıtlarına girmiş tutanağı bulunmadığını söyledi.

BAĞIŞ'IN KONUŞMASI
AK Parti Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Egemen Bağış ise, İsrail'in Gazze'ye orantısız ve şartsız güç kullandığını ifade ederek, Başbakan Erdoğan ile İsrail Başbakanı Olmert'in görüşmesinde İsrail-Filistin barış sürecinin ele alındığını, Gazze'deki son durumun konuşulduğunu söyledi. Bağış, Olmert'in Başbakan Erdoğan'a saldırıyla ilgili bilgi verdiğine ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Bazı milletvekillerinin bu iddiaları gündeme getirmesinin Meclis tutanaklarına büyük bir
ayıp olarak geçtiğini dile getiren Bağış, "Başbakanımıza böyle bir bilgi verilmemiştir. Verilseydi tepkisiz kalınmazdı. Hiçbir mazeret, sivillerin hedef alınmasını, orantısız güç kullanımını mazur gösteremez. Başbakan'ın görüşmeleri tutanak altına alınmıştır. Tutanaklar da devlet arşivindedir" şeklinde konuştu.

BİLDİRİ KRİZİ Genel Kurul'da, siyasi partiler arasında anlaşma sağlanamadığı için ortak bir bildiri yayımlanmadı. CHP Milletvekili Onur Öymen, "İsrail'in saldırıya karşı Meclis'ten tek ses çıkması ve ortak bildiri yayınlanması konusunda iktidara teklif götürdük. AK Parti bu öneriyi uygun bulmadı. Bunu üzüntüyle karşılıyoruz" dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise, tüm partilerin tepkilerini Genel Kurul'da yaptıkları konuşmalarla dile getirdiklerini, bunun da bildiri niteliğinde olduğunu söyledi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin hazırladığı bildiri metni ile AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'a gitti. Bozdağ'a bir bildiri hazırladıklarını ancak bunun tüm partilerin ortak bildirisi olarak TBMM Genel Kurulu'nda okunmasını arzu ettiklerini bildirdi. Ancak, bu tür bildirileri Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin sakıncalı bulması nedeniyle ortak bir bildiri yayınlama fikrinden vazgeçildi. CHP ortak bir bildiri yayınlatamayınca, kendi bildirisini basın ve kamuoyuna açıkladı.

Express


En Çok Aranan Haberler