HABER

TDV, Afrikalı gençlerin marjinalleşmesini eğitimle önlemeye çalışıyor

TDV heyeti, Uluslararası Eğitim Programı için Etiyopya'daki aday öğrencilerle mülakat yaptı - Antalya İl Müftüsü Osman Artan: - "İslam’ın doğru şekilde, marjinalleşmenin önüne geçerek Diyanet (İşleri Başkanlığı) ve TDV kanalıyla öğretilmesi asıl hedeflerimizden bir tanesi. Bu gençler, İslam’ı doğru kaynaklardan, doğru kişilerden, yanlış yerlere kaymadan öğrenerek ülkelerine hizmet edecekler"

ADDİS ABABA (AA) - Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV), Etiyopya’da Uluslararası Eğitim Programı için gerçekleştirdiği burs mülakatı değerlendirmelerine katılan Antalya İl Müftüsü Osman Artan, "İslam’ın doğru şekilde, marjinalleşmenin önüne geçerek Diyanet ve TDV kanalıyla öğretilmesi asıl hedeflerimizden bir tanesi." dedi.

TDV’nin Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile iş birliği içinde gerçekleştirdiği Uluslararası Eğitim Programına başvuru yapan Etiyopyalı öğrenciler, başkent Addis Ababa’da mülakata alındı.

Programa katılarak Türkiye’de eğitim hayali kuran onlarca onlarca genç, Antalya İl Müftüsü Osman Artan, Addis Ababa Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Cemil Alıcı, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Karahan ve TDV Eğitim ve Kültür Hizmetlerinden Şenol Bülbül’ün oluşturduğu heyet tarafından değerlendirmeye tabi tutuldu.

Program hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Müftü Artan, dünyada olduğu gibi Afrika’da da gençler arasında artış eğiliminde olan aşırıcı akımlara dikkati çekti.

Artan, "İslam’ın doğru şekilde, marjinalleşmenin önüne geçerek Diyanet (İşleri Başkanlığı) ve TDV kanalıyla öğretilmesi asıl hedeflerimizden bir tanesi. Bu gençler, İslam’ı doğru kaynaklardan doğru kişilerden yanlış yerlere kaymadan öğrenerek ülkelerine hizmet edecekler." dedi.

Öğrencilerin, ülkelerine döndüğünde aynı zamanda Türkiye’nin de sesi olacağını belirten Artan, liseye kabul edilen öğrencilerin başarılı olmaları halinde tıp ve mühendislik gibi farklı meslekleri seçerek diğer bölümlerde de devam etme şansı elde edebildiğini söyledi.

- Yüzlerce kilometre öteden geliyorlar

Din Hizmetleri Müşaviri Cemil Alıcı, yüzlerce kilometre öteden başkente gelerek bursa başvuru yapan öğrencilerin, Kayseri, İstanbul ve Ankara gibi farklı şehirlerde eğitim görme fırsatı bulacağını ve sonrasında Etiyopya’da başta dini ve sosyal alanlar olmak üzere farklı kollarda hizmet vereceklerini belirtti.

Başvuran öğrencilerin çoğunun Arapça veya İngilizce biliyor olmasının büyük avantaj olduğunu kaydeden Alıcı, tüm bu programın Türk hayırseverlerin yaptığı katkılar sayesinde hayat bulduğuna işaret etti.

Lise burs programına başvuran 15 yaşındaki İlyas Cemal, programdan arkadaşları sayesinde haberi olduğunu ve Türkiye’nin dini eğitim alanında başarılı olduğuna inandığı için buraya geldiğini söyledi. Cemal, "Türkiye’de aldığım eğitimle aileme ve ülkeme faydalı olmayı istiyorum.” dedi.

- 650 kişi burs alacak

TDV'nin uluslararası eğitim programlarına, 2018'de 105 ülkeden 8 bin 505 öğrenci, bu yıl ise 107 ülkeden 9 bin 646 öğrenci başvurdu. Bu yıl, Uluslararası İmam Hatip Lisesi programına 83 ülkeden 4 bin 337, Uluslararası İlahiyat Lisans programlarına da 102 ülkeden 5 bin 309 öğrenci müracaat etti.

Başvurular, nisan ayı içerisinde değerlendirilerek, gerekli şartları taşıyan adayların mülakatları mayıs ve haziranda ülkelerinde yapılacak. Mülakatlar sonucunda uygun görülen adaylar, TDV uluslararası öğrenci bursluluk programına kabul edilecek.

Türkiye Diyanet Vakfı, 2019 Uluslararası Öğrenci Programları kapsamında, Uluslararası İmam Hatip Lisesi programı için 450, Uluslararası İlahiyat Lisans programı için de 200 öğrenci olmak üzere toplam 650 öğrenciye daha Türkiye'de eğitim desteği verecek.

En Çok Aranan Haberler