HABER

"Tedbirlerin alınması hayati önemdedir"

ANKARA (İHA) - Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Türkiye'nin Körfez Savaşı'nda uğradığı ve yeni bir harekatta uğrayacağı ekonomik kayıpları telafi edici tedbirlerin alınmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers'in resmi davetlisi olarak bu ülkeye giden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, 6 günlük gezisini tamamlayarak bugün Ankara'ya döndü. Etimesgut Askeri Havaalanı'nda basın toplantısı düzenleyen Orgeneral Özkök, gezisine ilişkin bilgiler verdi.

4 Kasım'da başlayan ABD ziyaretinin iki bölümde gerçekleştiğini anlatan Orgeneral Özkök, birinci bölümde üst düzey görüşmelerde bulunduğunu, ikinci bölümde değişik askeri birlik ve karargahlarda temas ve incelemeler yaptığını ifade etti. Washington'daki üst düzey görüşmeleri sırasında Dışişleri Bakanlığı'ndan bir heyetle Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu'nun kendisine refakat ettiğini belirten Orgeneral Özkök, ziyaretinin ilk bölümünde ABD Genelkurmay Başkanı Myers, Savunma Bakanı Rumsfeld, Dışişleri Bakanı Powell ve Baskan Bush'un Ulusal Güvenlik Başdanışmanı ile yüzyüze, Başkan Yardımcısı Cheney ile ise telekonferans yöntemiyle görüştüğünü kaydetti. Orgeneral Özkök, görüşmelerde ABD ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklık kapsamında çok geniş bir yelpaze içinde çeşitli güvenlik politikaları ve askeri konularda bilgi alışverişinde bulunduklarını anlattı. Orgeneral Özkök, "Özellikle ikili askeri ilişkilerimiz, uluslararası terörle mücadele, NATO, AB ile Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP), Afganistan'daki ISAF'ın geleceği ile Kıbrıs ve Irak konularındaki beklentilerimizi, düşüncelerimizi, kaygılarımızı ve temennilerimizi ABD'li muhataplarımıza aktardım. Aynı konularda onları dinledim. Savunma sanayiindeki işbirliğimizin geliştirilme imkanlarını da birlikte gözden geçirdik" diye konuştu.

NATO'da yürütülen yeni komuta yapısı kapsamında öncelikli olarak askeri ölçütlerin ve Türkiye'nin artan öneminin mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurguladığını ifade eden Orgeneral Özkök, AB ve AGSP konularında da Türkiye'nin temel görüşlerini yineleyerek ABD desteğinin önemini vurguladığını belirtti.

KIBRISIN SORUNU Kıbrıs'ın iyi zamanlanmamış AB üyeliğinin, Ada'daki siyasi çözüme olabilecek olumsuz etkilerini, Londra ve Zürih anlaşmalarına, Ada'da yaşanmış ve oluşmuş olan gerçeklere, KKTC halkının meşru haklarına atıfta bulunarak açıkladığını kaydeden Genelkurmay Başkanı, Kıbrıs'ın, Türkiye'nin güvenliği için vazgeçilmezliğini ortaya koyarak AB'ye Türkiye ile birlikte girişinin olası birçok krize çözüm getireceğine olan inancını ifade ettiğini vurguladı.
Türkiye'nin, ABD'nin 11 Eylül'den sonra yaşadıklarını en iyi anlayan ülkelerden birisi olduğunu ifade eden Orgeneral Özkök, görüşmelerde Türkiye'nin terör konusunda yıllardır anlatmaya çalıştıklarının böyle bir olayla doğrulanmasının üzücü olduğunu ve bazı ülkelerin terörle mücadele konusunda uluslararası işbirliğinin önemini hala tam olarak anlayamadıklarını belirttiğini söyledi. ABD liderliğinde sürdürülen uluslararası terörle mücadele çabalarına Türkiye'nin başından beri katkıda bulunduğunu vurgulayan Orgeneral Özkök, özellikle Afganistan'ın başkenti Kabil'de Türkiye'nin liderliğinde yürütülen ISAF harekatının başarısının ABD tarafından takdirle karşılandığını görmekten mutlu olduğunu ifade etti.

"ABD, IRAK KONUSUNDA POLİTİK BİR KARAR VERMEMİŞ" Irak konusunun da görüşmelerde gündeme geldiğini anlatan Orgeneral Özkök şunları söyledi:
"Benim edindiğim izlenim ABD'nin, Irak'ın kitle imha silahlarından arındırılması ve tehdit olmaktan çıkarılması konusunda kesin kararlı olduğu, ancak bunun nasıl olacağı konusunda henüz politik bir karar vermediği yönündedir. Görüşmelerde tarafımızdan Irak konusunda ifade edilen görüşlerin ana hatları şöyle olmuştur:
Son BM kararında da teyit edildiği üzere kitle imha silahları ve bu konudaki çalışmalar bölge için ciddi bir endişe kaynağı oluşturmaktadır. Sorunun mümkünse barışçı yollardan çözülmesi, barışın son ana kadar zorlanması önem taşımaktadır. Eğer bir müdahale olacaksa bunun uluslararası yasal zemin içinde yapılması uygun olacaktır. Irak'ın kuzeyinde Türkiye'nin karşı çıkacağı oluşumlara fırsat verilmemelidir. Irak'taki diğer etnik grupların yanında Türkmenlerin de haklarının korunması önemsediğimiz bir konudur. Türkiye'nin Körfez harekatında uğradığı ve yeni bir müdahalede uğrayacağı ekonomik kayıpları telafi edici tedbirlerin alınması hayati önemdedir."

Orgeneral Özkök, üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmelerin ardından Türk-Amerikan Konseyi temsilcileri ile kahvaltıda bir araya gelme fırsatı bulduğunu söyledi. Başarılı çalışmaları bilinen konsey temsilcileri ile görüş alışverişinde bulunmanın oldukça yararlı olduğunu kaydeden Orgeneral Özkök, bu toplantıyı müteakip ABD'de Türkiye'ye her zaman destek veren lobi temsilcileriyle de kısa bir görüşme yaptığını anlattı.

Gezisinin ikinci bölümünde Georgia Eyaleti'nde bir piyade tümeniyle piyade ve komando okulunda incelemelerde bulunduğunu ve ABD Merkezi Kuvvetler Komutanı'na nezaket ziyaretinde bulunduğunu ifade eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, gezisinin son bölümünde ise Florida eyaletindeki iki uzay merkezinde incelemelerde bulunduğunu bildirdi. Orgeneral Özkök, "Bu ziyaretimin, teknolojinin ulaştığı boyutların görülmesi ve uzay çalışmalarına Türkiye'nin katılma kararının akılcılığı bakımından oldukça yararlı olduğunu söyleyebilirim" dedi.

ORGENERAL ÖZKÖK, GÖRDÜĞÜ İLGİDEN MEMUN KALDI Herkesin Irak konusundaki gelişmeleri yakından izlediğinizi bildiğini hatırlatan Orgeneral Özkök, "Temennimiz, Irak yönetiminin Cuma günü oybirliği ile ulaşılan BM Güvenlik Konseyi kararına uyması ve bölgemizde sıcak gelişmelere neden olabilecek olaylara meydan vermemesidir" şeklinde konuştu. Orgeneral Özkök açıklamasını, "Washington ve ziyaret ettiğim tüm askeri birlik ve karargahlarda sıcak bir ilgiyle karşılaştığımı ifade etmeden geçemeyeceğim. Bu misafirperverlik ve ilgi, elbette ki ülkemin öneminden dolayı gösterilmiştir" sözleriyle bitirdi.

Orgeneral Özkök, daha sonra basın mensuplarının sorularını da cevapladı. "Olası bir harekatta Türkiye'den herhangi bir talep gündeme geldi mi?" sorusuna Orgeneral Özkök, "Hayır, şu aşamada herhangi bir resmi talep almış değiliz. Bu talep yapılacaksa bunun, gelenekleri olan devletlerin yaptığı şekilde belirli kanallardan yapılması gündemde olacaktır" şeklinde cevap verdi.

Orgeneral Özkök, ABD'nin Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulmasına izin vereceği yönünde bir izlenim edinip edinmediği sorusu üzerine, "Böyle bir oluşuma müsaade edileceğine dair herhangi bir ifadeye hiç rastlamadım" dedi. Türkiye'nin ISAF komutasını bir süre daha sürdürmesi yönünde talepler olduğunun hatırlatılması üzerine Orgeneral Özkök, bu niyetlerin gayri resmi olarak kendilerine ulaştırıldığını belirterek, "Biz bunun Aralık ayının 20'sinde normal süresi içinde bir başka sorumluya devredilmesini istediğimizi, aksi takdirde bunun bize çok büyük güçlükler çıkaracağını, özellikle ekonomik bazı bedelleri olacağını kendilerine ifade ettik. Bu konudaki gelişmeleri biz de bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Orgeneral Özkök, ABD kaynaklı bazı haberlerde Türkiye'ye 5 milyar Dolar yardım verileceği iddialarının ortaya atıldığının hatırlatılması ve 'görüşmelerde böyle bir yardım konusu gündeme geldi mi?' diye sorulması üzerine şunları söyledi:

"Görüşmelerim sırasında 1. Körfez Harekatı'nda çok büyük ekonomik kayıplara uğradığımızı, bunun halkımızı menfi olarak etkilediğini ve yeni bir harekatın bize çok daha büyük zarara neden olacağını beklediğimizi, bu ekonomik kayıpların telafi edilmesi gerektiğini kendilerine ifade ettim." Orgeneral Özkök, olası bir operasyonda Türkiye'deki üslerin de kullanılacağına ilişkin ABD yayın organlarında çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine ise, "O basın organlarını bağlayan bir konudur. Böyle bir talep olursa devlet geleneği içinde ilgili yollar ve usuller uygulanmak suretiyle bu haberler siyasi otoriteye ulaşacaktır" dedi.
'Uzay merkezlerini ziyaret ettiniz, bu çerçevede Türkiye'de bu uzay merkezlerine personel gönderilmesi gündeme geldi mi?' sorusuna ise Orgeneral Özkök şu karşılığı verdi:

"Bu konuyu görüştüm. Bu konudaki çalışmalar sürmektedir. Türk Uzay Ajansı kuruluyor. Hem Hava Kuvvetlerimizin hem de İstanbul Teknik Üniversitesi'nin bu konuda projeleri vardır. Bu konu, Türkiye gibi büyük bir devletin mutlaka el atması gereken konulardan bir tanesidir. Orada herşeyi gözümle gördükten sonra Türkiye'nin bu kararının ne kadar akılcı olduğuna bir defa daha kanaat getirdim. İnşallah bizim de bir gün uzay çalışmalarında yer almamız hepimizi çok mutlu edecektir."

En Çok Aranan Haberler