ANKARA (ANKA)- Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, terörle mücadele için İçişleri Bakanlığına bağlı bir müsteşarlık kurulacağını açıkladı.
Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında, terörle mücadele birimlerinin uygulamalarına yardımcı olmak açısından bir müsteşarlığın kurulmasına ilişkin kanun tasarısını imzaya açtıklarını, bu ay içinde yürürlüğe koyup, kurumsal yapıyı oluşturmuş olmayı ümit ettiklerini bildirdi. Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan ve yaklaşık 2 saat 45 dakika süren Bakanlar Kurulu toplantısının
ardından yaptığı açıklamada, toplantıda, terörle mücadelede yeni bir kurumsal yapının oluşturulması konusunu da görüştüklerini söyledi.
Terörün, hem Türkiye'nin hem bölgenin hem de dünyanın gündeminde olan önemli ve uluslararası bir sorun olduğunu belirten Çiçek, şunları kaydetti:
"Dinamik bir konu olduğu içindir ki tedbirlerin de güncelleştirilmesi, uygulamanın yanı sıra bu konuyla ilgili strateji ve politikaların geliştirilmesi, alınabilecek ilave tedbirler varsa alınması, terörle mücadelede uluslararası camiada olup bitenlerin takibi, değerlendirilmesi ve buna bağlı olarak ilgili birimlerin bu konuda uygulamalarına yardımcı olmak açısından bir müsteşarlığın kurulması gerekmektedir. Bu birim İçişleri Bakanlığına bağlı olarak kurulacaktır. Böylece terörle mücadelede bu işler tek elden yürütülmüş olacaktır."
İç güvenliğin sağlanmasında doğrudan sorumlunun İçişleri Bakanlığı olduğunu anımsatan Çiçek, "Uygulamayı yapanlarla planlamayı yapacak ve stratejiyi belirleyecek ve bu konuda bilimsel çalışmaları yapacak müsteşarlığın aynı bakanlığa bağlı olarak sürdürülmesinde terörle mücadele açısından sayısız faydalar var. Bugün üzerinde ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan kanun tasarısını imzaya açmış olduk. Bir an evvel, ümit ederiz ki bunu bu ay içinde yürürlüğe koyup kurumsal yapıyı oluşturmuş olacağız" diye konuştu.
-YENİ YASAMA YILINA KADAR HANGİ YASALAR ÇIKARTILACAK-
Bir gazetecinin Çiçek'in "Bakanlar Kurulu'nun 56. toplantısı" demesini hatırlatarak yeni bir kabine kurulduğuna işaret etmesi üzerin Çiçek, "60. cumhuriyet hükümetinin 56. toplantısı. AKP hükümetinde bir yenilenme. Yeni bir hükümet değil, yenilenmiş bir hükümet sadece" yanıtın verdi. Toplantıda yeni bakanlar ile birlikte Türkiye'nin AB'ye katılım konuları, demokratikleşme açılımları gibi ana konuların konuşulduğunu belirten Çiçek, "Bununla ilgili bu hedeflere nasıl varacağız bunlar konuşuldu. Bunun bir ayağı yasal düzenlemelerdir. Önümüzdeki yasama döneme kadar hangi yasaları çıkaracağız, önümüzde 2 aylık bir süre var. Bu süre zarfından hangi yasaları öncelikle çıkarmamız lazım, onunla ilgili açıklamayı da önümüzdeki günlerde yapacağız" dedi.
Çiçek, sınırlardan mayınlatın temizlenmesi ile ilgili yasanın da bu hafta TBMM gündemine geleceğini söyledi. Çiçek, bu yasa ile sınır arazilerinin tarıma kazandırılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Çiçek, bir soru üzerine Terörle Mücadele Yüksek Kurumu'nun devam ettiğini ancak uygulama ve planlamanın İçişleri Bakanlığı'nda toplandığını bildirdi.
-"MÜSTEŞARLIK, 24 SAAT TERÖRLE MÜCADELEYİ DÜŞÜNECEK"-
Çiçek, Terörle Mücadele Müsteşarlığı'na ilişkin başka bir soruya ise, söz konusu müsteşarlığın kurulması ile terörle mücadelenin hem planlama, hem strateji geliştirme hem de uygulama açısından aynı bakanlıkta olmasının sağlanacağını kurulacak müsteşarlığın 24 saat terörle mücadeleye yönelik olarak çalışacağını ifade etti. Çiçek, "Neleri yaparsak aldığımız tedbirler daha etkili hale gelebilir. Düzenleme, tavsiye ve bilimsel çalışma yapacak. Bürokratik engeli olmayan ve yeri geldiğinde dışarıdan hizmet alıp üniversitelerden hizmet alarak ne gerekiyorsa yapacak" dedi.
Çiçek, Terörle mücadele müsteşarlığının ne görev yapacağına ilişkin soru üzerine ise, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın kısa süre içinde bu konu ile ilgili ayrıntılı basın açıklaması yapacağını bildirdi. Çiçek, "Hepsinin cevabını orada göreceksiniz. Zaten mümkün olduğu kadar görev yetki ve sorumlulukların bir tek makamda toplanması esası gözetildi. Onunla ilgili arkadaşımız zaten bilgi verecek" diye konuştu.
-"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ AKP'NİN GÜNDEMİNDE"-
Çiçek, yeni anayasa çalışmaları ile ilgili takvimin belirlenip belirlenmediği yönündeki soruya ise anayasa değişikliğinin hükümetin görevi olmadığı yanıtını verdi. Çiçek, "Anayasa değişiklik işi hep sorulur. Anayasa değişikliği konusu hükümet işi değildir. Bunu baştan beri çok net ortaya koyduk ki tartışmaları kendi zeminin dışına taşımayalım diye. Anayasa değişikliği işi TBMM'nin işidir. Bildiğimiz husus şudur; geçtiğimiz hafta sonu TOBB genel kurulu vardı. Türkiye'nin En büyük çatı kuruluşu. Anayasa değişikliğine vurgu yapıldı. Talep edildi. Birçok meslek odası ana gündeminde anayasa değişikliği gündemde vardır. Toplumun gündeminde demek ki bir anayasa değişikliği konusu var. TBMM'nin bunu görmezden gelmesi söz konusu olamaz ve doğru da olmaz. O nedenle hükümetin gündeminde olan değil ama AKP'nin gündeminde olan bir konudur. Partinin ilgili organlarına ve TBMM'ye sorulacak bir konu" diye konuştu.
Sınır ticaret merkezlerinin açılmasının amacının Ermenistan'la ilişkilerin düzeltilmesinin olup olmadığı yönündeki soruya Çiçek, "Bu karar çıkarılırken şurayı burayı hedef alarak yapmadık" dedi. Çiçek, sınır illerin Gürcistan, Nahçivan İran'la da olduğunu belirterek, "sınırda hangi il varsa hepsini yazdık" dedi.