HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

THY mağdurları haklarını Fransa'da arıyor

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'da 75 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının ardından kaza mağdurları, Türk Hava Yolları ve uçağı üreten British Aerospace firması aleyhine tazminat davası açtı. Zaman aşımının bitimine 2 gün kala 36 aile adına açılan davada, her iki firmadan toplam 65 milyon dolar tazminat talep edildiği bildirildi.

İstanbul-Diyarbakır seferini yaparken, Diyarbakır Havaalanı'na iniş sırasında düşen Türk Hava Yolları'nın (THY) RJ-100 tipi uçağında hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananların başlattığı hukuk mücadelesi sürüyor. Ailelere hukuki destek veren Alman avukatlar, Türk Hava Yolları yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerden sonuç alamamaları nedeniyle yargı yoluna başvurduklarını açıkladı. Avukatlar 36 aile adına, Fransa'nın Turus kentinde tazminat davası açtı. Zaman aşımı bitimine 2 gün kala, hem Türk Hava Yolları hem de düşen RJ 100 tipi uçağın üretici firması British Aerospace aleyhine toplam 65 milyon dolarlık dava açıldı.
Bunun üzerine Alman avukatlar, THY mağdurları ile Kervansaray Oteli'nde biraraya gelerek mağdurları dava hakkında bilgilendirdi.

Bilgilendirme öncesi davayla ilgili bir açıklama yapan Alman avukat Dr. Ulrich Jeinsen, şöyle konuştu:
"Bunun yanında yapılan araştırmalarda uçaktaki ikaz cihazlarının da güncel olmadığı tespit edildi. Bundan dolayı THY'nin yanı sıra uçağın üreticisi şirket olan British Aerospace'de dava açtık. Bu düşünceden dolayı aklımıza öncelikle Fransa geldi. Çünkü üreteci şirkete karşı açtığınız davada, Fransız yasalarına göre, uçağı satın alan veya kiralayan şirketi de davanın içine çekebiliyorsunuz. Dava açtığımızda karşımızda iki kişi vardı. Biri Türk Hava Yolları biri de üreteci firma. Uçak kazasında sadece THY değil, uçağın kendisinde de eksiklikler tespit edildi. Uçakta bir eksiklik tespit ettiğiniz taktirde, uçağı kiralayan ya da satın alan havayolu şirketini de davaya çekebiliyorsunuz. British Aerospace'nin Fransa'da satış bürosu olduğundan dolayı davayı orda açma imkanımız oldu. Bunun faydalarından birisi Fransız hukukuna göre, hak iddia edecek olan aileler geniş kapsamlı tutulabiliyor. Örneğin ailedeki ebeveny olabilir, kardeş olabilir. Bu nedenle mahkeme ön aşamasında THY'ye karşı, Avrupa standartlarında tazminat talep ettik. THY taleplerimize herhangi bir şekilde yanıt vermediği gibi basitçe reddetti. Davaya, Fransa'da Türkiye'nin iç hukukunun geçerli olacağını öne sürerek baktılar. Sonuç itibariyle Türk Havayolları aleyhine 30, British Aerospace aleyhine ise 35 milyon dolar tazminat talebiyle, zaman aşımı bitimine 2 gün kala dava açtık".

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler