HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tip 2 şeker hastalığının cerrahi tedavisi

Opr. Dr. Kerim Güzel, tip 2 şeker hastalığı cerrahi ameliyatları ile kan şekerinin kontrol altına alınabildiğini söyledi.

Tip 2 şeker hastalığının cerrahi tedavisi

Genel Cerrahi, Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Kerim Güzel, tip 2 şeker hastalığı cerrahi ameliyatları ile hastaların besin, kalsiyum ve mineral takviyelerine gerek kalmadan kan şekerinin kontrol altına alınabildiğini söyledi.

Metabolik cerrahinin, metabolik hastalıkların cerrahi tedavisi olduğunu belirten Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Genel Cerrahi, Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Kerim Güzel, "Günlük pratikteki kullanımı daha çok tip 2 şeker hastalığının cerrahi tedavisi olarak kullanılmaktadır. Tip 2 şeker hastalığında artık klasik tedavi yöntemlerinin yanında cerrahi yöntemleri de mevcuttur. Önce tip 2 hastalığında klasik tedavi yöntemlerinde diyet, hastanın eğitimi, ilaç tedavisi ve insülin geliyor. Artık günümüzde bu kategoriye cerrahi de girdi. Çünkü klasik yöntemlerle hastanın şekerini kontrol altına almakta zorlanıyoruz. 100 hastadan ancak 20'sini kontrol altına alabiliyoruz. 80'i doktorun dediğine ve öğütlerine uymuyor. Yapılan 3 yıllık çalışmalarda doktorun dediğini yapanlar yüzde 5'i geçememiş. Cerrahi tedavinin de doğuş nedeni budur” dedi.

Tip 1 şeker hastalığında cerrahi tedavinin olmadığını ifade eden Güzel, "Tip 2 şeker hastalığında cerrahi tedavi vardır. Endejön insülin rezervi dediğimiz bir olay var. Yani bu ameliyatı yapabileceğimiz hastalar mutlaka insülin üreten bir pankreasa sahip olmaları gerekiyor. Biz bu insanların kullanamadığı insülini kullanmasına yardımcı olacak işlemler yapıyoruz. Bu bir obezite ameliyatı değildir. Tip 2 şeker hastalarında obez olanlar da var olmayanlarda var. Bu ameliyatlar ister kilolu olsun, ister olmasın her türlü uygun tip 2 şeker hastalarına yapılabiliyor. Bunların obezite ameliyatlarında farkı da, obez olmayan hastalara da yapılıyor. Bu ameliyatlarda sindirim sisteminin tüm organları eksiksiz sindirim işleminde kullanıldığı için ne bir besin alımında ne de besinin kullanımında kısıtlılık meydana geliyor. Bu ameliyatlar sonrasında biz hastaya ‘şu vitamini veya kalsiyumu kullanacaksın' demiyoruz. Çünkü bunların çoğunda tip 2 şeker hastalığı ameliyatlarında, metabolik cerrahi ameliyatlarında hastalarda besin takviyesine, kalsiyum takviyesine ve mineral takviyesine gerek kalmaz” diye konuştu.

Ameliyatların kapalı olarak yapıldığını belirten Güzel, "Bu ameliyatı tip 2 şeker hastalarına, endejön insülini olanları yapıyoruz. Bunun için hastayı biz önceden tetkik ediyoruz, bir takım hormonal değerlere bakıyoruz. Ameliyatları kapalı yapıyoruz. Genelde 3-5 gün arasında hastanemizde kalıyorlar. Ameliyatlar kapalı olarak yapıldığı için hastalar ameliyattan 1 hafta sonra kendiişlerinin başına dönebiliyorlar. Çok fazla ağrıları olmuyor. Her ne kadar kapalı ameliyatlar hekimler için zor olsa da hastalar için büyük bir avantajdır. Ameliyat sonrası hastalara çok fazla perhiz veya diyet önermiyoruz. 1 aylık süreçte yaralar iyileşene kadar bizim dediklerimizin dışına çıkmamalarını istiyoruz. Ama genelde çok fazla perhiz önermiyoruz. Şeker durumu, insülinde kullansa eğer uygun hasta ise hastaneden çıkmadan bile şekerin normale geldiğini görüyoruz. Bu ameliyat güvenle yapılan bir ameliyattır” şeklinde konuştu.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler