HABER

Tiryaki milletvekilleri zorlandı

Meclis, merakla beklenen sigara yasaklarını genişleten teklifi, Meclis'te sigara içenleri içmeyenleri, iktidarı muhalefetiyle tam bir uzlaşma içinde yasalaştırdı. Sigara tiryakisi milletvekillerinin "içine sinmese" de destekledikleri teklifin Meclis Genel Kurulu'nda iki hafta süren görüşmeleri ise renkli konuşmalara sahne oldu. Yine sigara iki hafta boyunca Meclis kulislerinde hem esprilere hem sohbetlere konu oldu.

Meclis Genel Kurulu'nda, 2007'nin son günlerinde başlayan sigara yasaklarının kapsamını genişleten teklife ilişkin görüşmeler, 2008'in ilk günlerinde de devam etti. Meclis'in yeni yılda yasalaştırdığı ilk teklif de sigara yasakları konusunda oldu. Sigara tiryakisi milletvekilleri, Genel Kurul'da sigara yasakları görüşülürken, verilen aralarda kulislerde sigara molası vermeyi ihmal etmese de teklifi bütün milletvekilleri destekledi.

Genel Kurul'da sigara yasakları renkli konuşmalara ve ilginç sorulara da konu oldu. İşte tutanaklara yansıyanlar:

"SİGARA İKİ YÜZLÜ HAİN ARKADAŞ"

AKP'li Lütfi Çırakoğlu, sigarayı "İki yüzlü, hain arkadaş" olarak değerlendirerek, sigaranın her organ ve hücreye zarar verdiğini söyledi.

"SİGARA YASAKLANIRSA ORTADA DİZİ KALMAZ"

DTP'li Hasip Kaplan, televizyon yayınlarında sigaranın yasaklanmasıyla kültür ve sanatın etkileneceğini iddia ederek, "Sigara içilmeyen bir dizi yok. Bu yasaklanırsa televizyonlarda yayınlanacak dizi kalmaz. Sanata yasak, e-sigaraya evet... Bu karar çoğulcu demokrasi zarar verir" dedi.

"SANAT VE ÖZGÜRLÜĞE EYVALLAH"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kanunun amacının çocuk ve gençleri sigaranın zararlarından korumak olduğunu belirterek, "Sanat ve özgürlüğe eyvallah. Şuanda bile televizyonlar sigara görüntülerini buzlayarak veriyor. Bundan sonra daha kararlı yapılır. Ne sanat ne de özgürlük engelleniyor. Maksat çok açık" diye konuştu.

"SİGARA İÇENİN EVİNE HIRSIZ GİRMEZ"

AKP'li Bayram Özçelik, sigara içmenin fıkralarının halk arasında şöyle dile getirildiğini söyledi: "Sigara içenin evine hırsız girmez çünkü sürekli öksürür. Sigara içen yaşlanmaz, çünkü genç yaşta ölür. Sigara içen alçak gönüllüdür, çünkü herkesten sigara ister. Sigara içen bonkördür, çünkü herkese sigara ikram eder."

"ZABITA MEMURU İTFAİYE GİBİ KOŞACAK"

CHP'li Bayram Meral, sigara yasağından önce gerekli tedbirlerin alınmasını isteyerek, "Gidin devlet dairelerine değerli arkadaşlarım, bir odayı boşaltmıştır, orada gerekli tedbiri almıştır, belirli saatlerde sigara içmek isteyen vatandaş varsa gider orada sigarasını içer. Var mı şimdi Türkiye'de, bunun tedbirini aldınız mı? Yok. Ne olacak? Bir yerden duman çıktı -aynen itfaiye gibi- zabıta memuru koşacak "Burada kim sigara içti?" Getirdiğiniz bu değerli arkadaşlarım, getirdiğiniz yasa bu. Bunun bir tedbirini alın" dedi.

"BEKARA KARI BOŞAMAK KOLAY AMA BEN BEKAR DEĞİLİM"

AKP'li Mehmet Emin Tutan Meclis kürsüsünden Nasrettin Hoca fıkrası anlatarak, şöyle dedi : "Merhum Nasrettin Hoca'ya atfedilen bir fıkra vardır: Nasrettin Hoca, merhum, merkebin üzerinde giderken yere düşmüş. Millet başına toplanmış, ‘Hocam, ne oldu?' diye. ‘Gidin, gidin' demiş, ‘merkepten düşen gelsin.' Ben de otuz küsur yıllık bir sigara içicisi olarak konuşuyorum. Ya da yine Anadolu'da bir deyim var, bekâra hanım boşamak kolaydır derler, ben bekâr değilim. Bence bu yasanın çıkması, her şeyden önce çocuklarımız için önemlidir. Biz sigara içsek dahi -ki, ben de sıkı bir içici olarak söylüyorum- çocuklarımın sigara içmesini asla istemem."

"SEÇMENE NASIL HESAP VERECEKLER"

MHP'li Ertuğrul Kumcuoğlu, hükümetin 2006 Şubat'ından bu yana Meclis gündeminde bekleyen bir teklifi apar topar gündeme getirdiğini belirterek, "Bu işin sosyal ve ekonomik boyutunu bütünüyle göz ardı ettik. Bakalım tütün üreten illerdeki milletvekili arkadaşlarımız, oralardan gelen milletvekili arkadaşlarımız, oralardan gelen milletvekili arkadaşlarımız bu konuda nasıl seçmene hesap verecekler?" dedi.

"BAZI HÜKÜMLER İÇİME SİNMESE DE"

AKP'li Zeyid Aslan, 20 yılı aşkın zamandır sigara kullandığını belirterek, "bu yasanın içerisinde yer alan bazı hükümler, yirmi yılı aşkın bir zamandan beridir sigara kullanan biri olarak, çok içime sinmese de bu yasanın ülkemiz açısından, ülkemizin geleceği ve toplumun sağlığı açısından yararlı olduğuna inanıyorum. Özellikle, açık alanlara ilişkin kişisel şerhlerim var, ama bunları burada belirtmeyeceğim" diye konuştu.

"YAKLAŞIMINIZ TANRISAL OLSUN"

Genel Kurul'da sigara konusunda en renkli konuşmalardan birini de AKP'li Mahmut Durdu yaptı. AKP'li Durdu, sigara yasaklarını genişleten teklife gönülsüz de olsa destek veren milletvekilleri arasında yer aldı ve şiirler maniler okuyarak şöyle konuştu : "Çok kötü bir şey söylediler, ‘Çok kötüdür' dediler. Ben demiyorum, Ahmet Arif diyor: ‘Tütün 'kız saçı' demiş zeybekler, her pınarda su içmez, naz eder, üşür.' Halk şeyinde eskiden Şam'dan 'varaka Şam' dedikleri bir sigara kâğıdı gelirdi, arkasında maniler olurdu. ‘Al tabaka sar sigara/ Bak nasıldır bu tütün/ Kıymeti yok ister isen al bütün/ İnce sar nazik ola/ Olmaya dolma gibi/ Pek de yoğun sarma/ Yağmada bulma gibi. Bakınız, Grupta Sayın Başbakanımızın bulunduğu bir yerde, yine sizin gibi hatip arkadaşlarımız bunun aleyhine konuşurken ‘Sayın Başbakanım bu kadar da külli min ayıp bir şey değildir.' dedim. Biz sigara tasarısına taraftarız ve şu Mecliste bulunan arkadaşlarımızın hepsi taraftar, ama bunu kötü nitelemenin bir anlamı yok. Hürriyetlerin uç noktasına müdahale ederek yasak getirmenin anlamı yok.

Hastanenin bahçesinde niye yasak olsun? Gelen ilk metinde her yerde yasaktı bu; özel araçlarda, otomobillerde yasaktı. Bir caminin bahçesinde niye yasak olsun? Bir geminin güvertesinde niye yasak olsun? Gerçek değil mi Türkiye'de yüzde 33 nüfusumuz, büyük bir çoğunluk, yanlış doğru, bunun tiryakisi olmuştur? Gelin şu sigaraya yaklaşımımız tanrısal boyutta bir yaklaşıma benzesin. Bakınız, Kur'an-ı Kerim'de ne diyor: içki, kumar, fal oklarında (yani şans oyunları) fayda vardır, zarar vardır, ama ikincisi, birincisine galiptir der. Yaklaşıma bakınız. Benim söylediğim, sigara tasarısını kabul edelim, yarının çocuklarını kurtaralım, amma, şu gerçeği de görelim: Türkiye'de halkımızın büyük çoğunluğu bunu içiyor. Siz siyaset yapıyorsunuz, kahvehanelere gireceksiniz, barlara gireceksiniz, mekânlara gireceksiniz. Sanki, vatandaşlarımız çok külli min ayıp bir şey yapıyor gibi bir yaklaşım doğru değil."

"ABD'DEN İLAÇ GETİRTTİM BIRAKAMADIM"

Konuşması sırasında kendisine "zararlı, zararlı, çok zararlı, gözünü seveyim diye seslenen AKP'li Musa Sıvacıoğlu'na ise Mahmut Durdu, "Ben, ‘kötüdür' demeyin diyorum, ‘zararlıdır' deyin, ‘zararlıdır' deyin" karşılığını verdi.

Durdu, "Ben, bundan daha bir ay önce Amerika'dan getirttiğim bir ilaçla, Dengir Mir Mehmet Fırat dokuzuncu günde bıraktı, Öznur Hanım beşinci günde bıraktı, ben yirmi sekiz gün içtim, bırakamadım. Prospektüsünü bir profesöre okutturdum, diyor ki: Gözü kör eder, mideyi kanatır, boğaz sistemini bozar. Geçin onları, abuk sabuk rüyalar görür diyor. Bakınız, abuk sabuk rüyalardan bir tane söyleyeyim size. Sayın Genel Başkanımızın sigaraya ne kadar karşı olduğunu biliyorsunuz. Bir bakıyorum ki, benim baş ucumda belirdi. Rüya, ismi üstünde, rüya. Davidoff sigarasından -bunun genişi Türk iç piyasasında bulunmuyor, iç piyasada bunun büyükleri yok- koca bir karton getirmiş, ikram ediyor. CHP'lileri de tebessüm ettireyim, Cumhuriyet Halk Partisi seçimin galibi gelmiş, öyle rüya. Rüyama kızmayın" diye konuştu.

"SAĞLIĞIMIZI KORUMA ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ KULLANACAĞIZ"

AKP'li Soner Aksoy, yıllardır sigara içen arkadaşlarını uyardığını belirterek "İnşallah bundan sonra, sigara içmeyenlerin sağlığına zarar veren o dumandan, sigara içmeyenler inşallah kendilerini kurtarmış olacaklar ve böylece biz de bu duman altında kalan insanlar olarak sağlığımızı koruma ve kollama özgürlüğümüzü kullanmış olacağız. Bugüne kadar bu özgürlüğümüz baskı altında idi, sigara içenlerin özgürlüğü hâkimdi, ama şimdi dengeli bir hâkimiyet olacak" dedi.

"İÇMEK GÜZEL İÇMEMEK ÇOK GÜZEL"

AKP'li Öznur Çalık, sigara içmenin güzel içmemenin ise çok güzel olduğunu dile getirerek, "Dolayısıyla tüm sigara içen arkadaşlarımın bu konuda kendisini de sevdiklerini düşünerek sigarayı bırakmaları gerektiğini düşünüyorum. Biz sigara içmeyen bir Meclis olmak istiyoruz. Gerçekten, dumansız bir ülkeye ihtiyacımız var. Yeteri derecede zaten sisli bir dünyada yaşıyoruz, bir de biz sigarayla dünyamızı kirletmeyelim, ülkemizi kirletmeyelim diye düşünüyorum. Mecliste sigara bırakan arkadaşlarımızın sayısının da her geçen gün arttığını biliyorum. Bu yasayla birlikte sigarayı bırakacak olan arkadaşlarımız da? Biraz sonra konuşmasını yapacak olan Kemalettin Bey de sigarayı herhâlde bu yasayla birlikte bırakacak. Sayın Mücahit Fındıklı aramızdaysa, o da sigarayı bıraktığını bir kez daha bu yasayla birlikte ilan etti. Her geçen gün yasamızın da getirisiyle birlikte sigara bırakan arkadaşlarımızın sayısı artıyor" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler