Lefkoşa (AA)- TBMM Başkanı Köksal Toptan, Kıbrıs'ta kalıcı barışın, iki tarafın eşitliğine ve mevcut gerçeklere dayanması gerektiğini ifade ederek, "Bu gerçekler, Kıbrıs'ta iki ayrı halkın, iki demokrasinin ve iki devletin varlığıdır. Uzlaşma kesinlikle bu zeminin üzerinden sağlanacak" dedi.
TBMM Başkanı Toptan, KKTC Cumhuriyet Meclisi'ni ziyaret etti. Toptan ve beraberindeki heyet ziyarette, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu başkanlığındaki milletvekili ve yetkililerden oluşan heyetle görüştü.
Görüşmeye, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin de katıldı.Köksal Toptan, toplantı öncesinde yaptığı konuşmada, KKTC'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Toptan, Kıbrıs Türk vatandaşlarıyla kucaklaşmayı birinci görev saydığını ve bunun için ilk geziyi KKTC'ye düzenlediğini belirtti.
Toptan, "Türkiye'deki Kıbrıs mitinglerinde tanıdığı Dr. Fazıl Küçük'ten bayrağı devralanların, tüm baskılara rağmen onun çizdiği yolda ilerleyip, Kıbrıs'ı gurur duyulacak bir noktaya taşıdığını" söyledi.
Kıbrıs Türkünün 40 yıldır devam eden eşitlik mücadelesinin emsali bulunmadığını kaydeden Toptan, her türlü baskı, tehdit ve teröre karşın yılmadan mücadele eden Kıbrıs Türk halkının hak ve özgürlüğüne sahip çıktığını belirtti. Toptan, milli dava etrafındaki inanç ve gönül birliğinin, başarıya ulaşılmasında büyük payı bulunduğuna işaret etti. Köksal Toptan, Kıbrıs Türk halkının, adada adil ve kalıcı bir çözümü samimiyetle arzu ettiğini, bunu her türlü özveriyi gerçekleştirmek suretiyle gösterdiğini, ancak Rum'un uzlaşmak ve Kıbrıs Türkü ile ortak bir gelecek kurmak isteği bulunmadığının artık görüldüğünü söyledi.
Toptan, şöyle devam etti:"Kıbrıs'ta kalıcı barış, 2 tarafın eşitliğine ve mevcut gerçeklere dayanmalıdır. Bu gerçekler, Kıbrıs'ta 2 ayrı halkın, 2 demokrasinin ve 2 devletin varlığıdır. Uzlaşma kesinlikle bu zeminin üzerinden sağlanacak."
KKTC'nin haksız kısıtlama ve ambargolara rağmen Anavatan Türkiye'nin desteğiyle siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda önemli adımlar attığını kaydeden Toptan, Türk milletinin ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türkünün gösterdiği bu başarıdan gurur duyduğunu söyledi. Toptan, Kıbrıs'ta örnek bir demokrasi kurulduğuna işaret ederek, Cumhuriyet Meclisi'nin varlığı ile üstlendiği rolün, demokrasinin başlıca güvencesi olduğunu kaydetti. Toptan, şöyle devam etti: "KKTC'nin tüm kurum ve kuruluşlarının güçlendirilmesi ve halkın refahının yükseltilmesi ortak hedefimizdir. Bu süreçte önemli dayanağımız karşılıklı güven ve anlayış olacak. Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşen sorumluluğun gereğini yerine getirecektir."
Köksal Toptan, "TBMM, Kıbrıs Türk halkının onurlu mücadelesinin her aşamasında adil bir çözümden yana tavrını açıkça ortaya koymuş, Kıbrıs Türkünün hak ve çıkarlarının korunmasında öncü rolünden taviz vermemiştir. Ve kesinlikle bundan sonra vermeyecektir" diye konuştu.
KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu da Rum tarafının hakimiyetçi tavrı nedeniyle, izolasyonların kaldırılması yönünde somut adımlar atılamadığını söyledi. Ekenoğlu, Toptan'ın ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye yapmasının ayrı bir gurur vesilesi olduğuna işaret ederek, kardeş iki parlamentonun işbirliğinin en üst düzeyde devam ettirilmesi konusundaki hassasiyetin devam ettirileceğini söyledi.
Ekenoğlu, "Engin bilgi, birikim ve deneyimleri var. Bugüne kadar birlikte mücadele ettik. KKTC'nin kurumlaşması ve bugünlere ulaşmasına büyük katkı sağladılar. Teşekkürler" dedi. Kıbrıs sorununa çözüm bulma girişimlerine değinen Ekenoğlu, sunulan son planın Rumlar tarafından reddedilmesinden dolayı çözüme yine
ulaşılamadığını belirtti.
Ekenoğlu, "8 Temmuz sürecine katkı koymaktan kaçınan Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un yaklaşan seçimlerden dolayı bir araya gelmekten kaçtığı KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile masaya oturmak zorunda kaldığına" dikkat çekti. Kıbrıs Türküne uygulanan izolasyonların kaldırılması yönündeki çalışmaları da anlatan Ekenoğlu, dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın kaldırılması tavsiyesinde bulunduğu izolasyonlarla ilgili olarak AB'nin de 3 tüzük hazırladığını kaydetti. Ekenoğlu, Rum'un engellemelerinden dolayı bu tüzüklerin birinin hayata geçmediğine, hayata geçenlerden de beklenen faydanın sağlanamadığına işaret etti.
Ekenoğlu, Rum yönetiminin tek başına AB üyeliğini bir avantaj olarak kullandığını ve kendi çözümünü dayatmaya çalıştığını söyledi. Kıbrıs Türkünün çözüm kararlılığının devam edeceğini vurgulayan Ekenoğlu, şöyle devam etti: "Ancak izolasyonlar kaldırılmadıkça, Rum samimiyetle masaya oturmayacak ve bu bölgede huzursuzluğa neden olacak. Rumun, adil ve kalıcı çözüme yönelik girişimlere olumlu cevap vermesi lazım."
Fatma Ekenoğlu, son zamanlarda önemli gelişmeler de yaşandığını belirterek, KKTC'nin Avrupa Konseyi'nde 2 milletvekiliyle temsil edilmeye başlandığını, Almanya Federal Parlamentosu'nun izolasyonların kaldırılması konusunda karar aldığını ve İslam Konferansı Teşkilatı'nda İKT'de temsiliyet için girişimlerde bulunulduğunu anlattı. Ekenoğlu, "Tüm bunlara rağmen izolasyonların kaldırılması konusunda somut bir adım atılmadı. Bunun nedeni de Rum'un hakimiyetçi tavrı" diye konuştu.