HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Topuk dikeni kabusunuz olmasın

Toplumda sıklıkla karşılan ve MR ya da röntgen ile tanısı konulan hastalık, 40 yaş üstünde daha sık görülüyor.

Topuk dikeni kabusunuz olmasın

Aşırı kilolar ve uzun süreli yürüyüşler, bir yere çarpma , sert zeminde yalın ayak yürüme, tabanı sert ayakkabı kullanma, fazla topuklu veya topuksuz ayakkabı giyme ile tetiklenen hastalık halk arasında bilinen adıyla topuk dikeni’ne sebep oluyor.

Toplumda sıklıkla karşılan ve MR ya da röntgen ile tanısı konulan hastalık, 40 yaş üstünde daha sık görülüyor. Biyofiz Tıp Merkezi Fizik Tedavi Uzmanı Ferda Kumaş, hastalığın en önemli belirtilerinin sabahları kalktığınızda topuk üzerine basmakta zorluk, şiddetli topuk ağrısı ve bu ağrının gün içinde ayakta durmakla ve yürümekle artış göstermesi olduğunu belirtiyor. Tedavi edilmediğinde, ağrının artarak yürümeyi engellediğini belirten Uzm.Dr. Ferda Kumaş hastalığın kendiliğinden geçme ihtimalinin düşük olduğuna dikkat çekerek erken tedavinin iyileşme süresini hızlandırdığının altını çiziyor.

Biyofiz Tıp Merkezi Fizik Tedavi Uzmanı Ferda Kumaş hayatı olumsuz etkileyen bu hastalık için, ses dalgalarının kullanıldığı ESWT yöntemiyle yapılan tedavide yüzde 75-80 oranında başarı sağlandığını , 3-5 seanslık ESWT’den sonra hastaların rahatlıkla normal yaşamlarına döndüğünü belirtiyor. Teşhisinin oldukça kolay olduğunu belirten Ferda Kumaş, topuk dikeni olan hastaların dikkatli olmaları gerekenler hakkında uyardı;

- Yumuşak topuklu ayakkabı kullanın.
- Çıplak ayak ile ayakkabı ve terlik giymeyin, yumuşak çorap kullanın.
- Yalınayak sert zemine (beton, parke, seramiğe) basmayın.
- Zayıflamak için egzersiz olarak yürüme ve koşmayı değil, yüzme ve bisiklete binmeyi tercih edin.
- Ayakkabı veya terliğinizin topuğunu yumuşatacak silikon aparatlar kullanın.
- Uzun yürüyüşlerden kaçının, ayakta kalmamaya dikkat edin.
- Numarası küçük veya büyük ayakkabı ve terlik kullanmayın.
- Yüksek topuklu veya topuksuz ayakkabı ve terlik kullanmayın.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler