HABER

Trafik Kanunu'nda değişiklik

Trafik Kanunu'nda değişiklik

ANKARA (İHA) - Araç tescil ve sürücü belgesi işlemlerinin kısaltılması ve kırtasiyeciliğin ortadan kaldırılmasına ilişkin tasarı, İçişleri Komisyonu'nca oluşturulan Alt Komisyon'da ele alınacak.

Komisyon üyesi bazı milletvekilleri tasarının noterler ile Türkiye Şoförler Odası Federasyonu'nu devre dışı bıraktığını ifade ederek, tepkilerini dile getirdi. Karayolları Trafik Kanun'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı bugün İçişleri Komisyonu'nda ele alındı. Tasarıda yetkilendirilen kişi ve kuruluşlar tarafından gönderilen bilgilerin ve tescil belgesi alma zorunluluğu bulunan her türlü araç ile sürücü belgesi kayıtlarının bir veri tabanında tutulduğu, belgeye dönüştürüldüğü, ilgilisine gönderildiği ve sınırlandırılmış bilgilerin paylaşıldığı Araç Tescil ve Sürücü Belgesi İşlem Merkezi'nin kurulması, trafik belgesinin ilk tescilde uygulamadan kaldırılması ve bu belgenin muayene istasyonlarınca düzenlenmesi öngörülüyor. Tasarıda tescili zorunlu ve ilk tescili yapılacak olanların geçici tescillerinin İçişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişilerince, tescil edilmiş olanların her türlü satış ve devir işlemleri ile alıcı adına geçici tescillerinin noterler ve Bakanlar Kurulu kararı ile yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişilerince yapılacağı belirtiliyor. Tasarıda ayrıca tescil plakalarının yönetmelikte belirtilen esas ve usullere uyulmak kaydıyla şoförler odaları tarafından ve valiliklerce yetkilendirilen gerçek ve tüzel kişilerce basılması öngörülüyor. İçişleri Komisyonu, tasarı ile AK Parti İstanbul Milletvekili Zeynep Karahan Uslu'nun araç farlarının gün boyu açık olması yönündeki kanun teklifinin birleştirilmesine karar verdi.

Tasarının görüşülmesi sırasında Komisyon Toplantısına katılan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanı Mehmet Narlı bir sunum yaptı. Uygulamaya konulmak üzere hazırlanan sistem hakkında bilgi veren Narlı, sıfır araç alımında bayinin araç bilgilerini tescil merkezine göndereceğini, bu bilgilerin denetlenmesinden sonra bayiye onay verileceğini kaydetti. Bayinin tahsis edilen plakayı yetkili birimde bastıracağını kaydeden Narlı, bayinin alıcıya 1 ay geçerli olmak üzere geçici tescil belgesi vereceğini ifade etti. Narlı, tescil merkezinin tescil belgesini basarak araç sahibinin adresine postayla göndereceğini anlattı. Narlı bu yöntemle trafik cezalarının tebligatı için yanlış adres verilmesinin önüne de geçilmiş olacağını duyurdu. 2. el araç satışlarında ise alıcı ile satıcının noter ya da Bakanlar Kurulu'nca yetkilendirilmiş kuruma gideceğini, bu kurumun tescil veri tabanını sorgulayacağını ve satış işlemlerini yapacağını anlattı. Bu kurumda geçici tescil belgesi düzenleneceğini ve alıcıya verileceğini ifade eden Narlı, alıcının yetkili plaka servisinden plakasını bastıracağını kaydetti. Narlı, noter veya yetkili kurumun bilgileri internet üzerinden teslic merkezine göndereceğini ve alıcının tescil belgesinin postaya hazır hale getirileceğini anlattı. Narlı, sürücü belgesi işlemlerinin de online sistemle yapılacağını duyurdu.

KOMİSYON ÜYELERİ TRAFİK KANUNU'NUN BÜTÜNLÜK İÇİNDE ELE ALINMASINI İSTEDİ

AK Parti Yalova Milletvekili Şükrü Önder, Trafik Kanunu'nun tümüne ilişkin yapılan düzenlemenin TBMM Genel Kurulu'nda olduğunu hatırlatarak Trafik Kanunu'nda parça parça düzenleme yapmak yerine Kanun'un bir bütünlük içinde ele alınması gerektiğini söyledi. İçişleri Komisyonu Başkanı Tevfik Ziyaeeddin Akbulut ise komisyonun daha önce tasarıyı bir kez Genel Kurul'dan geri çektiğini hatırlatarak, iç tüzük gereği ikinci kez geri çekmelerinin mümkün olmadığını ifade etti. Komisyon üyelerinin büyük bölümü, bir alt komisyon oluşturularak tasarının burada ayrıntılı olarak ele alınmasını istedi. Öte yandan Komisyon üyelerinden CHP Mersin Milletvekili Ali Oksal, CHP Sivas Milletvekili Nurettin Sözen, CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Kurt tasarı ile ilgili bazı itirazlarını dile getirdi. Komisyon üyesi milletvekilleri tasarı ile noterlerin ve şoförler odalarının devre dışı bırakılmaya çalışıldığını belirttiler. Noterlerin Türkiye'de en güvenilir kurumlar olduğunu ve bugüne kadar şikayet konusu edilmediğini kaydeden komisyon üyeleri, şoförler odasının devre dışı bırakılmasının ise sahte plaka basımı konusunda sıkıntılar doğurabileceğini kaydettiler. Komisyon üyelerinden bazıları da komisyonculukla geçinen önemli bir kesimin bu uygulama ile işsiz kalacaklarını söyledi.

İÇİŞLERİ MÜSTEŞARI YARDIMCISI'NDAN İTİRAZLARA CEVAP

Milletvekillerinin eleştirilerine cevap veren İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, dünyada, vasıfsız insanların iş takibi yaptığı Türkiye'den başka bir ülke bulunmadığını ifade etti. Noterlerin basit işleri yapan yerler olmaktan çıkması ve daha ciddi ücretlerle daha büyük işler yapan kurumlara dönüşmesi gerektiğini kaydeden Şarbak, noterlerin bu alandan çekilmek istemediğine işaret etti. ABD'de araç tescil işlemlerinin 15 saniye sürdüğüne dikkat çeken Şarbak, öngörülen sistemin mevcut sisteme göre çok daha ileri bir sistem olduğunu ifade etti. Bazı şeylerin kamu çıkarı ya da vatandaş çıkarı yönünden değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Şarbak, elektronik imkanların en iyi şekilde kullanılması gerektiğini söyledi. İçişleri Komisyonu, görüşmenin sonunda bir alt komisyon oluşturlmasına ve tasarının alt komisyonda ayrıntılı olarak ele alınmasına karar verdi.

En Çok Aranan Haberler