ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da, Güneydoğu'nun en büyük yağ fabrikası, ekonomik kriz yüzünden kapalı bekletiliyor. Şanlıurfa Valisi Muzaffer Dilek, fabrikanın çalıştırılması için Devlet Yatırım Bankası'ndan kredi sağlandığını ve fabrikanın çalışır duruma getirildiğini belirterek, "Nakit olmadığı için fabrika çalıştırılamıyor" diye konuştu.
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 1992 yılında dönemin Valisi Ziyaeddin Akbulut tarafından temeli atılan ve 1997 yılında tamamlanarak faaliyete geçen 'Selam Yağ Fabrikası', Irak ve Türki cumhuriyetlere yağ ihraç ederek Türkiye ekonomisine döviz sağlarken, yaklaşık 2 yıldır nakit sorunu yüzünden kapısına kilit vurulmuş durumda bekliyor.
Yüzde 53'ü şahıs, yüzde 47'si özel idareye ait olmak üzere toplam 6 ortaklı olan ve 48 bin metrekare alanda kurulu olan fabrikada yaklaşık 100 işçi istihdam ediliyordu. Günde 100 ton rafine ayçiçeği ve bitkisel yağ üretme kapasitesine sahip olan fabrikanın bugünkü bedelinin 4 trilyon lira civarında olduğu belirtildi. 5 yıl içerisinde aralıklı zamanlarla yağ üretimi yapan fabrika, 2 yıl önce yaşanan ekonomik kriz ile birlikte üretimini durdurdu.
Şanlıurfa Valisi Muzaffer Dilek, kapalı olan yağ fabrikasının özelleştirilmesinden yana olduklarını belirterek, "Fabrikanın yeniden faaliyete geçmesi için Devlet Yatırım Bankası'ndan kredi teminine gidildi. Fabrikayı çalıştırmak için nakit yoktur. Ortaklar özel idare ile çalışmak istemeyebilirler. Onların kendi aralarında da anlaşmazlıkları vardır. Biz her şeyden önce ana sermayenin düşmesini önlemek ve fabrikanın kendisini korumasını istiyoruz. Özelleştirme yasası çerçevesinde fabrikanın özelleştirilmesinden yanayız" dedi.