Cumhuriyet gazetesinden Fırat Kozok'un haber yorumu:
Siyasi partiler referandum kampanyaları için meydanlara inmeye hazırlanırken TRT halkoylamasından “evet” çıkması için var gücüyle çalışmaya başladı. Kurumun haber bültenlerinde, ekonomiden siyasete tüm “pembe” tablolar “evet” koşuluna bağlanıyor. Yandaş medyadan temsilcilerle AKP’li hukukçular neredeyse her gün TRT ekranlarından propaganda yapıyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararları ve kurum yasası hiçe sayılıyor.
TRT’de yayımlanan “Medya Müfettişi” adlı programın 16 Temmuz’daki bölümüne katılan Bugün Gazetesi Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan, referandumdan “evet” çıkması gerektiğini üstüne basa basa anlatırken yine aynı kanalda 17 Temmuz’da ekranlara gelen “Haber Tadında” programının en önemli konuğu AKP’nin 2007 yılında anayasa çalışmaları için oluşturduğu Bilim Kurulu’nda yer alan anayasa profesörü Serap Yazıcı da AKP politikalarını izleyicilere aktardı.
TRT’nin referandum tavrı haber bültenlerindeki haberlere de net bir şekilde yansıdı.
Siyasetten ekonomiye neredeyse her konu referandumdan çıkacak sonuca bağlanıyor. TRT’nin son günlerdeki “çarpıcı” haberlerinden bazıları şöyle:
12 Eylül mağdurlarını ‘evet’ demeye çağırıyor
Ülkücü mağdurlar: “Aradan 30 yıl geçmesine rağmen rüyalarımda hâlâ kendimi cezaevinde görüyorum. Bunun hesabını kim verecek”.. bu sözler, 12 Eylül darbesinin ülkücü mağdurlarından Hasan İlter’e ait. 11 yılını cezaevinde geçiren İlter, yaklaşan anayasa değişikliği referandumu için bütün 12 Eylül mağdurlarını “evet” demeye çağırıyor. “Referandumun sağı solu olmaması gerekir. Toplumun her kesiminden insanlar zarar görmüştür. Sağcısı da solcusu da zarar görmüştür. Mutlaka bu değişikliğe ‘evet’ denmesi gerekir (avukatın sesi)”
Adıyamanlı Abdurrahman Yücel: Bütün suçu isim benzerliğiydi... 12 Eylül askeri darbesinin ardından gördüğü işkencede işitme yeteneğini ve gözlerini kaybetti.
Şimdi 12 Eylül’de yapılacak referandumu iple çekiyor ve referandumu hesaplaşma günü olarak görüyor. “Referanduma ‘evet’ desinler, benim gibilere sahip çıksınlar. Ben hakkımı istiyorum. Devlet benim 30 yılımı çalanlardan hesap sorsun (Yücel’in sesi)” Yücel’in şimdiki umudu, yıllarca hesap soramadığı darbecilere referandum sonrası dava açabilmek.
Memura zam için ‘evet’: Memura yeni zam mı geliyor? Referandumdan “evet” çıkar ve anayasa değişiklik paketi onaylanırsa, bu sürpriz sorunun cevabı “evet” olabilir.
Çünkü yeni anayasa memura toplusözleşme hakkı tanıyor. Böylelikle Uzlaştırma Kurulu kararları bağlayıcı hale gelecek ve zam konusunda tek belirleyici hükümetler olmayacak.
Haber AKP’ye yakınlığıyla bilinen Memur-Sen’in Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun şu görüşleriyle devam ediyor:
“Biz ‘evet’in yüzde 100 memurların, milletin hayrına olacağına inanıyoruz. Çağrımız şu: kendi geleceğimizi kendimiz belirleme hakkını elde etmek için kesinlikle ‘evet’ diyoruz. Sadece maddi olarak değil sosyal anlamda da memur için önemli düzenlemeler içeren anayasa değişiklik paketine memur sendikalarının desteği ise tam.”
YSK ve yasa hiçe sayılıyor
YSK’nin 31 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararlarında, “Radyo ve televizyon kuruluşları, anayasa değişikliği ile ilgili olarak tek yönlü, taraf tutan yayınlar yapamazlar. Bu kuruluşlar anayasa değişikliğinin leh ve aleyhindeki görüşler arasında fırsat eşitliği sağlamak zorundadır” deniliyor.