Tüp bebek tedavisi nedir?
Kısırlık tedavilerinde özellikle son yıllarda büyük aşamalar kaydedilmiş ve önceleri çocuk sahibi olamaz denilen çiftlere çocuk sahibi olma imkanı tanınmıştır. Tüp Bebek yönteminde kadın vücudunda üretilen yumurta hücreleri vücut dışına alınarak erkeğin spermi ile laboratuvar ortamında döllendirilmekte ve elde edilen embriyo kadın rahmi içine yerleştirilmektedir.
Tüp bebek tedavisi süreci nasıl ilerlemektedir?
Tüp bebek tedavisi aşamaları kadın vücudunda üretilen yumurta hücrelerinin vücut dışına alınarak erkeğin spermi ile laboratuvar ortamında birleştirilmesi ve elde edilen döllenmiş yumurta olan embriyonun kadın rahmi içine geri verilmesinden oluşur. (embriyo transferi).
Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları;
İlk Görüşme ve Muayene
Tetkikler
Tüp bebek Tedavisine Hazırlık
Yumurtalıkların uyarılması
Hormonların baskılanması
Yumurta toplama (OPU)
Döllenme-(ICSI-Mikroenjeksiyon)
Preimpantason Genetik Tanı (PGD)
Embriyo transferi
Gebelik testi
Embriyo transferi nedir?
Embriyolar iki hücreli aşamadan blastokist aşamasına kadar 2 ile 5. Gün arasında herhangi bir gün transfer edilebilir. Sağlık Bakanlığı tarafından yönetmeliklerle 35 yaşından genç hastalarda ve ilk iki tedavi denemesinde bir adet embryo transfer edilmesi belirlenmiştir.
Embriyo transferi yapılırken hasta jinekolojik pozisyonunda masaya alınır. Vajinaya spekulum takıldıktan sonra steril serum fizyolojik ile temizlik yapılır. Ardından özel kültür sıvıları ile rahim ağzı temizlenir. Embriyolog transfer edilecek embryoları katater içinde laboratuvardan getirir. İşlemi yapan hekim karından yapılan ultrason eşliğinde embriyoları rahim içine bırakır.
Embriyo transferi işlemi ağrısız bir işlemdir, anestezi gerektirmez. İşlem sonrası endometriumu desteklemek için hastaya enjeksiyon, fitil ya da krem şeklinde progesteron hormonu verilir. Luteal faz desteği adı verilen bu tedavi eğer gebelik oluşursa 10. gebelik haftasına kadar devam eder.
**Prof. Dr. Nilgün Turhan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Web sitesi: http://www.nilgunturhan.com.tr/
Facebook: facebook/drnilgunturhan/
Instagram: instagram/drnilgunturhan/