HABER

Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi

Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Ömeroğlu: - "Fikirler edebi ürünlerle anlatıldığı zaman halk tarafından anlaşılması, halka ulaşması çok daha kolay oluyor" - Vali Karadeniz: - "Birbirimizi anlamak da o lehçeleri yok etmek anlamına gelmez. Onlar Türk dünyasının zenginliğidir"

Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu, "Fikirler edebi ürünlerle anlatıldığı zaman halk tarafından anlaşılması, halka ulaşması çok daha kolay oluyor." dedi.

Ömeroğlu, Şehit Şerife Bacı Öğretmenevi'nde Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile Avrasya Yazarlar Birliği tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, edebiyat dergilerinin işlevlerine değindi.

Ortak bir gelecek için dergilerin önemli olduğunu vurgulayan Ömeroğlu, "Ortak bir gelecek inşa etmek istiyorsak bunun mühim organlarından biri edebiyat dergileridir. Biliyoruz ki edebiyat yalnızca edebiyat değildir." ifadesini kullandı.

Edebiyat eserlerinin halka daha kolay ulaştığına dikkati çeken Ömeroğlu, "Mehmet Akif Ersoy, şiirlerini Safahat adlı eserde topladı. Onların doğrudan makaleleri de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kitap olarak yayınlandı. O kitap yalnızca bir baskı yaptı. Safahat ise o kadar çok baskı yaptı ki kaç baskı yaptığını bilmiyoruz. Fikirler edebi ürünlerle anlatıldığı zaman halk tarafından anlaşılması, halka ulaşması çok daha kolay oluyor." diye konuştu.

Edebi dergilerin bir araya gelmesinin, Türk dünyası açısından önem taşıdığına işaret eden Ömeroğlu, Türk dünyasında dostluk ve kardeşlik bağlarının sağlanması bakımından bunun önemli olduğunu söyledi.

- Vali Karadeniz: "Türkçenin bir lehçesinde birleşmemiz gerekiyor belki"

Vali Yaşar Karadeniz de Kastamonu'nun 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu hatırlatarak, bu kapsamda etkinlikler yapıldığını anlattı.

Etkinliklerin her birinin Türk kültürünün bir yönünü ele aldığını belirten Karadeniz, "Bugün edebiyat konusunda bir aradayız. Edebiyat dergileri kongresinin düzenlenmesi Türk dünyasında, ortak dil, söylem ve edebiyata doğru yol alınması açısından önemli." dedi.

Karadeniz, şunları söyledi:

"Kültür başkenti etkinlikleri kapsamında Kazakistan'ın Türkistan kentine gittiğimde bir konuda çok üzülmüştüm. Biz, birçok konuda ortak şeyleri paylaşıyoruz ama oradaki ülkeler, birbirleri ile başka bir dil üzerinden anlaşıyordu. Türkçenin bir lehçesinde birleşmemiz gerekiyor belki. Ortak alfabede buluşmak önemli belki. Kazakistan sanıyorum 2019'a kadar bu süreci tamamlayacak. Birbirimizi anlamak da o lehçeleri yok etmek anlamına gelmez. Onlar Türk dünyasının zenginliğidir."

- Kaseinov: "Kongre içerik ve kalıcılık açısından en faydalı işlerden biri"

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ise Türk dünyasının birbirine yaklaştığını, bağlarının kuvvetlendiğini aktardı.

Kastamonu'da edebiyattan güzel sanatlara, resimden tiyatroya pek çok alanda kültür sanat buluşmaları yapıldığını dile getiren Kaseinov, bu şekilde, bir yandan şehrin kültür hayatının canlandığını, halkın yaşam kalitesinin yükseldiğini, bir yandan da Türk dünyasının birbirine yaklaşıp kültürel bağların güçlendiğini anlattı.

Kongre hakkında bilgi veren Kaseinov, "16 Türk topluluğunu temsilen 28 edebiyat dergisinin katıldığı bugünkü etkinliğimizin, kültür başkentine yakışan, içerik açısından da kalıcılık açısından en faydalı işlerden biri olduğuna inanıyorum. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tataristan, Başkurdistan, Kırım, Gagavuzya, İran, Irak, Kosova, Makedonya, Kıbrıs'tan gelen çok kıymetli yazarlarımıza, edebiyatçılarımıza ve yayın yönetmenlerine ayrı ayrı teşekkürlerimi sunmak istiyorum." diye konuştu.

Belediye Başkan Vekili Eşref Can ise 2018 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti dolayısıyla Türk dünyasını yakından tanıma fırsatı yakaladıklarını ifade etti.

Programa eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı İsmail Bozkurt, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rzayev, Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek Esdevlet ile Türk dünyasından yazarlar katıldı.

En Çok Aranan Haberler