HABER

Türk malı beyin pili dünyaya açılıyor

Tulgar'ın geliştirdiği ve patentini aldığı beyin pilleri "Tulgar İmplant", bir çok rahatsızlığın tedavisinde uygulanıyor.

Emekli öğretim üyesi ve Nöroteknoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Metin Tulgar'ın geliştirdiği ve patentini aldığı beyin pilleri ''Tulgar İmplant'', dirençli epilepsi, kronik depresyon, parkinson, alzheimer ve solunum yetmezliği gibi rahatsızlıkların tedavisinde uygulanıyor.

Prof. Dr. Tulgar yaptığı açıklamada, beyin pillerinin, hastalık veya kaza sonucunda deformasyona uğrayıp fonksiyonunu kısmen yitiren sinirleri, yapay tedavi sinyalleriyle uyararak tekrar aktif hale getirdiğini anımsattı.

Tulgar, geliştirdiği teknikle beyin pilinde arıza riskini sıfıra indirip, kullanım süresini ömür boyu uzattığını dile getirerek, geliştirdiği beyin pilinin vücut içine konulan kısımlarında hiçbir aktif elektronik devre elemanı ve pil bulunmadığını ifade etti.

Pilin ebadını küçülttüğünü ve dışarıdan aktive edilmesini de sağlayarak ömür boyu kullanılır hale getirdiğini anlatan Prof. Dr. Tulgar, dünyada ABD'den sonra beyin pilinin Türkiye'de kendileri tarafından üretildiğini söyledi.

''Türkiye'de 131 hastada uygulandı. Artık yurt dışına da açılıyoruz'' diyen Prof. Dr. Tulgar, ''Tulgar implant''ın İran ve Ürdün'de de uygulamalarının yapıldığını, ayrıca bu alanda çalışan ABD'li doktorlardan da olumlu yanıtlar aldıklarını söyledi.

Yabancı beyin pillerinin 14 bin dolar olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Tulgar, kendilerinin geliştirdiği pilin ise 9 bin TL artı KDV'den satışta olduğunu ve bunun ülke ekonomisine de önemli katkı sağladığını kaydetti.

En Çok Aranan Haberler