ANKARA (İHA) - Türk Sağlık-Sen, hastanelerde görev yapan röntgen teknisyenlerinin mesai saatlerinin artırılmasını öngören yasa tasarının TBMM'de Çalışma, Sağlık ve Aile Komisyonu'nda kabul edilmesine tepki gösterdi. Sendika, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a mektup yazarak, röntgen teknisyenlerinin başta kanser olma üzere birçok hastalığa yakalanacağını savundu.
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Bakan Akdağ'a yazdığı mektupta, röntgen teknisyenlerinin 5 saatten 'aldıkları radyasyon miktarına göre' belirlenmesini öngören yasa teklifine ilişkin sitem etti. Kahveci, söz konusu mektupta şunları kaydetti:
"Hazırlamış olduğunuz yasa teklifi ile röntgen teknisyenlerinin çalışma saatlerinin Avrupa Birliği standartları bahane edilerek 5 saatten aldıkları radyasyon miktarına göre belirlenmesini istemektesiniz. Çalışma, Sağlık ve Aile Komisyonu'nda kabul edilen bu yasa teklifinizle birlikte, sağlıksız çalışma ortamlarında lisansı bile olmayan cihazlarla hizmet vermeye çalışan Röntgen teknisyenleri başta kanser olma üzere birçok hastalığa yakalanacaktır. Bu nedenle bu teklifinizi bir an önce geri çekerek yanlıştan dönmenizi istiyorum."
Türkiye'deki tüm hastanelerin çalışma şartları, radyasyon güvenliği ve çalışanların sosyo-ekonomik durumunun Avrupa ülkelerinin çok çok gerisinde olduğunu belirten Kahveci, çalışma süresinin "aldıkları radyasyon miktarına göre" belirlenmesinin anlamsız olduğunu savundu.
"Her gün teknisyenler birbirinden farklı sayıda film çekmektedir, dolayısıyla herkes farklı radyasyon alacaktır. Bu durumda herkes farklı mesaiye tabi olacaktır" diyen Kahveci, İHA muhabirine şunları söyledi:
"Tasarıdaki en büyük handikap ise; radyasyona maruz kalma kriteridir. Ülkemizde radyoloji teknisyenlerinin aldıkları radyasyon miktarı TAEK'e gönderilen dozimetrelerin radyasyon ölçümü neticesinde belirlenmektedir. fakat bu ölçümlerin gereği gibi yapılmadığı, sonuçların sağlıklı olmadığı yetkililer her ne kadar haberdar olmasalar da Radyoloji teknisyenleri tarafından bilinmektedir. Yani çalışan eleman önce radyasyon alacak sonra da aldığı radyasyona göre çalışma saati belirlenecektir. Sadece bu anlayış bile kanunun insan sağlığı için ne kadar tehlikeli olduğunu anlatmaya yeterlidir. Bu kanunun yasalaşmasından sorumlu olanlar radyoloji teknisyenlerinin sağlıkları ve ailelerin hatta doğmamış çocuklarının kanser olması vebalini nasıl ödeyeceklerdir? Türk Sağlık-Sen olarak yasa teklifinin kamuoyu ile paylaşılmasının ardından Sağlık Bakanı'nı ziyaret ettik. Kendilerine röntgen birimlerinin altyapı ve teknik bakımdan Avrupa standartlarında olmadığını belirttik. Bu konu ile ilgili Türkiye genelinde yapmış olduğumuz anketleri ve bilimsel çalışmaları kendilerine ilettik. Bu uygulamanız adil değil, Türkiye'nin şartları ile AB şartları bir değil, hasta sayıları eşit değil, teknisyen başına düşen film sayısı eşit değil. Türk Sağlık-Sen olarak tüm sağlık çalışanlarını bu kanunun yasalaşmaması için tepki göstermeye çağırıyoruz."