HABER

"Türk sanayi açısından olumsuz"

İSTANBUL (İHA)-İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis toplantısında 500 sanayi kuruluşunun durumu ve geleceği değerlendirildi. Türkiye'nin dört bir yanından Sanayi ve Ticaret Odası Başkanının katıldığı toplantıda bir konuşma yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük,"Türkiye için kabul edilebilir tek senaryonun üretmek, üretmek ve ürettiğimizi dünya pazarlarında satmak olduğunu belirtti.

Ekonomideki gelişmeleri sanayi cephesinden değerlendiren 500 büyük sanayi kuruluşu raporunda yer alan bilgilerin 2001 yılının Türk sanayi açısından son derece olumsuz geçtiğini gösterdiğini dile getiren Küçük, "Öyle ki, 2001 yılı sonuçları, büyük sorunların yaşandığı 1999 yılını bile aratır niteliktedir.Son yıllardaki olumsuz gelişmeler, 2001 yılında iyice hızlanmış ve temel göstergelerde büyük düşüşler gerçekleşmiştir" dedi.

Aşırı derecede daralan iç talebin firmaları dış pazarlara yönelmek zorunda bırakması nedeniyle nispeten olumlu bir gelişmenin yaşandığı tek alan ihracat olduğunu söyleyen Tanıl Küçük,"2001 yılı sıralamasında büyük bir hareketlilik olmuş ve önceki yıllara göre önemli bir artışla, 82 yeni kuruluş listeye girmiştir. Bu kuruluşların gösterdiği başarı büyük ölçüde ihracattaki artışlarından kaynaklanmıştır" diye konuştu.

"Yıllardır süregelen yanlış uygulamalar ve makro ekonomik dengesizliklerden kaynaklanan darbelerle aşındırılan sanayinin, son krizle birlikte, neredeyse çökme noktasına geldiğini göstermektedir" diyen Küçük, "2001 yılında 500 büyük kuruluşun 157'si zarar etmiştir. Bu rakamla, zarar eden işletmelerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 45.4 oranında artmıştır. 2001 yılında özel büyük kuruluşlarda yaratılan net katma değerin yüzde 85.3'ü maaş ve ücretlere, yüzde 93.5'i ödenen faizlere aittir. 2001 yılında, 500 büyük sanayi kuruluşunun satış karlılığı hemen hemen yok gibidir. Özel sektör sanayi kuruluşlarında satış karlılığı oranı, yüzde 1.3 olurken, kamu kuruluşlarında bu oran -yüzde 6.1'e gerilemiştir" İfadelerini kullandı.

Sabit fiyatlarla 1992'de 100 olan vergi öncesi kar ve zarar toplamı 2001'de 20.7'ye gerilemiştir. 2000 yılına göre de net karda reel olarak yaklaşık yüzde 72 oranında azalma olduğunu belirten Tanıl Küçük, " Özel sanayi kuruluşlarının ülke ekonomisine katkıları giderek küçülmektedir. Özel kuruluşların 1997'de yarattığı net katma değer 100 alınırsa, bu oran, 2001'de 49'a gerilemiştir" dedi.
Küçük, 2001 yılı sonuçları 1998 - 2001 yılları arasında 500 büyük sanayi kuruluşunun GSMH içindeki payının da önceki yıllara göre küçüldüğünü,1998 yılına kadar yüzde 12 'ler düzeyinde olan bu payın, 1998 yılından sonra yüzde 10'lar düzeyine indiğini söyledi. Küçük, "Araştırmamızdan çıkan sonuçlar, Türk sanayisinin en önemli iki sorununun, yüksek faiz ve kur farklarından kaynaklanan ağır finansman yükü ve giderek yitirilen kar oranları olduğunu açıkça ortaya koymaktadır" dedi. Türk sanayicisi, dolar bazında aynı paraya her geçen gün daha çok miktarda mal satmak zorunda kaldığına dikkat çeken Küçük, "Hem içerdeki durum, hem de uluslararası pazarın rekabetçi ortamı, sanayiciye karlılığından fedakarlık yapmaktan başka seçenek bırakmamaktadır. Bu daha ne kadar böyle devam edebilecektir? "diye sordu.

2001 yılı sonuçlarına göre, 500 büyük sanayi kuruluşunda ücretle çalışanların toplam sayısında bir önceki yıla göre yüzde 5.7 oranında azalış olduğuna işaret eden Tanıl Küçük, " Zarar eden işletmeler, çalışan sayısını azaltmak mecburiyetinde kalmışlardır. Çalışan sayısındaki bu düşüş nereye kadar sürecek, işsizliğin ekonomik ve sosyal boyutları daha ne kadar göğüslenebilecektir?" sorusunu yöneltti.

Beklentilerinin gelecek dönemde, ekonomik ortamın zorluklarını siyasetten kaynaklanan sıkıntıların daha da artırmaması olduğunu ifade eden Küçük, " 21. Yüzyılın dünyasında yarışmayı hedefleyen Türkiye, ekonomisini 21. Yüzyıl'ın gereklerine göre düzenlemeye çalışırken, siyaset yapısı ve anlayışındaki aksaklıkları gidermekte geç kalmıştır.

Mevcut siyasi yapı, toplumun beklentilerine cevap vermekte ve çözüm üretmekte yetersiz kalmaktadır. Seçimler ister kasımda ister nisanda olsun, işbaşında olacak hükümet, bir seçim hükümeti olacaktır" dedi.

Türk sanayicisinin mücadele etmek zorunda kaldığı sorunların, esas olarak makro nedenlerden ve ülkenin içinde bulunduğu durumdan kaynaklandığına dikkat çeken Tanıl Küçük, "Sistemdeki aksaklıkların neden olduğu sorunlar, sanayicinin birinci önceliği durumundadır. İçinde bulunduğumuz kaos ortamından çıkabilmek için Türkiye'nin yeni bir kurtuluş savaşı ruhuna ihtiyacı vardır" diye konuştu. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük konuşmasının sonunda, "Elbirliğiyle, Türkiye'yi yeniden inşa etmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler