HABER

Türk siyasi hayatına '3 Kasım' ayarı

ANKARA (İHA) - Türk siyasi hayatında tarihi bir dönüm noktası olan 3 Kasım seçimlerinin üzerinden iki yıl geçti.

Seçim sonuçları, 1987 yılından bu yana ilk kez bir partinin tek başına hükümet kurmasına imkan sağladı. 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), kuruluşunun üzerinden bir yıl geçtikten sonra tek başına iktidar olmayı başarırken, CHP de Meclis'e girmeye hak kazanan ikinci parti oldu. 3 Kasım seçim sonuçları, bir dönemin iki başbakanını da siyasi hayattan sildi. ANAP eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz ve DYP eski Genel Başkanı Tansu Çiller, partileri barajı aşamayınca siyasi hayatlarına son noktayı koydular. 3 Kasım 2002 milletvekili genel seçimleri sonuçları Türk siyasi hayatını yeniden şekillendirdi. Türkiye Özal'lı ANAP'tan sonra ilk kez tek partili iktidar ile tanışırken, bir döneme damgasını vuran Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz gibi isimler de siyasi sahneden çekilmek zorunda kaldı. Seçim sonuçlarının ardından genel başkanlıktan ayrılmaya karar veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, zaman içinde bu kararından vazgeçti. Bir dönemin koalisyon ortakları Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz'ın yollarını da 3 Kasım seçimleri ayırmış oldu. DSP'nin yüzde 1 oranında oy almasına rağmen koltuğunu bırakmayan Ecevit, yerini geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen kongrede Zeki Sezer'e bıraktı. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Kasım seçimlerinin hemen ardından 'Avrupa' atağı başlattı. Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) üyesi 15 ülkeyi ziyaret ederek, Türkiye için destek istedi.

AK PARTİ İKİ HÜKÜMET KURDU

Seçim sonucunda iki parti TBMM'de temsil edilme hakkı kazanırken, bazı bağımsız milletvekillerinin DYP ve ANAP'a katılımıyla Meclis'teki parti sayısı dörde yükseldi. 3 Kasım seçiminde AK Parti 363, CHP 178 milletvekili çıkardı. Ayrıca 9 bağımsız aday da TBMM'ye girdi. Bu sonuçlara göre 1987 yılından sonra ilk kez bir parti tek başına hükümeti kurma çoğunluğunu sağladı. 21. Dönem'in son aylarında kurulan AK Parti, tek başına iktidar olma çoğunluğunu sağlarken, geçen dönemin koalisyon ortakları DSP, MHP ve ANAP parlamento dışında kaldı. 3 Kasım seçiminde tek başına iktidar olma çoğunluğunu sağlayan AK Parti, iki hükümet kurdu. 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçime siyasi yasağı nedeniyle katılamayan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Siirt'teki seçimin yenilenmesi sonucu TBMM'ye girdi ve Başbakanlık koltuğuna oturdu.

ERDOĞAN, 3 KASIM SEÇİMLERİNE KATILAMADI

3 Kasım seçimine AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, siyasi yasağı nedeniyle katılmadı. Seçimde AK Parti'nin tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu sağlamasının ardından, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 16 Kasım 2002 tarihinde hükümeti kurma görevini Kayseri Milletvekili Abdullah Gül'e verdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 58. Hükümet'i 18 Kasım 2002'de Gül'ün Başbakanlığı'nda kuruldu. Başbakan dahil 25 bakanın yer aldığı ve 1. AK Parti Hükümeti olarak nitelendirilen kabine 28 Kasım günü 170 ret oyuna karşı 346 oy ile güvenoyu aldı. Bu arada, Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti'lilerin başvurusu üzerine Pervari ilçesinde 'üç sandık kurulunun oluşturulmadığı ve bir sandığın da kırıldığı' gerekçesiyle 3 Kasım'daki Siirt seçimini iptal etti. İptal sonrasında 3 Kasım'daki seçimde Siirt'ten milletvekili seçilen, AK Parti'den Mervan Gül, CHP'den Ekrem Bilek ile bağımsız aday Fadıl Akgündüz'ün üyelikleri düştü. Siirt'teki seçimin 9 Mart 2003 tarihinde yenilenmesine karar veren YSK, Akgündüz'ün yeniden aday olamayacağını açıkladı. AK Parti'nin birinci sıra adayı Mervan Gül ise Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmesine imkan sağlamak amacıyla adaylıktan çekildi. 9 Mart'ta yapılan seçimde AK Parti üç milletvekilinin tamamını da aldı. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanısıra Öner Gülyeşil ve Öner Ergenç de milletvekili seçildi. Recep Tayyip Erdoğan'ın Siirt'teki seçimin yenilenmesinden sonra TBMM'ye girmesinin ardından Abdullah Gül başkanlığındaki 58. Hükümet, 11 Mart 2003 tarihinde istifa etti. Cumhurbaşkanı Sezer, yeni hükümeti kurma görevini aynı gün Erdoğan'a verdi.

TÜRKİYE'NİN 59. HÜKÜMETİ 14 MART 2003'TE KURULDU

Türkiye Cumhuriyeti'nin 59. Hükümeti, 14 Mart 2003'te kuruldu. '2. AK Parti Hükümeti' olarak nitelendirilen 59. Hükümet, TBMM Genel Kurulu'nun 23 Mart'taki birleşiminde 162 ret oyuna karşı 350 oyla güvenoyu aldı. Erdoğan'ın başkanlığındaki 59. Hükümet'in bakan sayısı, Başbakan dahil olmak üzere 25'ten 23'e indi. Abdullah Gül, yeni kabinede Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi. İki yıldan bu yana görevini sürdüren 59. Hükümet'in gündemindeki en önemli konu Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreci oldu. Erdoğan, Türkiye'nin 17 Aralık'taki zirvede müzakere tarihi alması için Avrupa'yı sıkı markaja alırken, kabinede revizyon söylentileri de her dönem tartışılır oldu. Erdoğan, ilk kurduğu hükümetle yola devam ediyor.

En Çok Aranan Haberler