BERLİN (İHA) - "Sınır Tanımayan Gazeteciler" kuruluşunun 3. kez yayımladığı Global Basın Hürriyeti Raporu, hür ve bağımsız basının Avrupa'da olduğunu, Asya ve Ortadoğu'nun ise basın hürriyeti konusunda 'sınıfta kaldığını' ortaya koydu.
Rapora göre, İlk 20 ülkenin 17'si Avrupalı. ABD, basın hürriyeti sıralamasında 22.; Almanya ise, 11. sırada. AB üyeliğine aday ülkelerden Türkiye, yasal düzenlemelere rağmen basın hürriyetini tam tesis edebilmiş değil ve 113. sırada yer alıyor. Kuzey Kore, bu kez de dünya sonuncusu olmayı 'başardı'. Bu ülkede medyanın tek görevi, devlet başkanını yüceltmek. Önemli bir şahsiyetin adını yanlış yazmak bile, Kuzey Kore'de basın için ceza almaya yetiyor. Ortadoğu ve öncelikle de Irak, basın hürriyetinin olmadığı yerlerin başında geliyor.
Edinilen bilgiye göre, Sınır Tanımayan Gazeteciler, mayıs ayındaki yıllık raporuna ilave olarak, 167 devleti kapsayan bir basın hürriyeti sıralaması hazırladı. Endeks; bütün dünyada gazeteci, hukukçu, ilim adamı ve basın hürriyetiyle ilgilenen insan hakları savunucularından oluşan 130 uzman muhabirin hazırladığı 52 soruluk anketi kapsıyor.
Global Basın Hürriyeti Raporu'nda, listenin en sonunda yer alan Kuzey Kore'ye eleştiriler yöneltiliyor. Bu ülkede medyanın tek görevinin devlet başkanını yüceltmek olduğu vurgulanan raporda, "Propaganda mekanizmasının dışına çıkan gazetecilerin ya beyinleri yıkanıyor ya da toplama kamplarına kapatılıyorlar. Kuzey Kore'de önemli bir şahsiyetin adını yanlış yazmak bile ceza almaya yetiyor. Yabancı radyo ya da televizyon yayınlarını izlerken yakalananlar, derhal hapsi boyluyor. Dünyanın en büyük basın cezaevleri, Çin ve Küba'da. Küba'da 26 bağımsız muhabir, sırf görevlerini yaptıkları için 14 ila 27 yıl arasında hapis yatıyor" deniliyor.
Rapora göre, basın hürriyeti şampiyonları Avrupa'dan çıkıyor. İlk 20 ülkenin 17'si Avrupalı. ABD, basın hürriyeti sıralamasında 22.; Almanya ise, 11. sırada. Basın hürriyetine en saygılı olanları ise İskandinav ülkeleri. AB sınırları aynı zamanda basın hürriyetine de sınır oluşturuyor. Sınır Tanımayan Gazetecilere göre, aday ülkelerden Türkiye, yasal düzenlemelere rağmen basın hürriyetini tam tesis edebilmiş değil ve 113. sırada yer alıyor. Rusya, Ukrayna ve Kafkas ülkeleri; çok daha alttaki sıraları paylaşıyor.
Ortadoğu ve öncelikle de Irak, basın hürriyetinin olmadığı yerlerin başında geliyor (Geçen yıl Irak'ta 44 medya mensubu öldürülmüştü). İran, Ortadoğu'nun en büyük basın hapishanesi. Suudi Arabistan, Suriye ve Libya gibi medyanın mutlak kontrol altında tutulduğu yerlerde de basın hürriyetinden söz etmek imkansız. Bu ülkelerde bilgi alışverişini enformasyon bakanlıkları düzenliyor. Sansür uygulanan ülkelerden sağlıklı bilgi alınması da çok zor. Bu yüzden Ortadoğu, basın hürriyeti endeksinin en sonlarında yer alıyor.