CEZAYİR (AA) - Cezayir Sanayi ve Maden Bakanı Yusuf Yusufi, Türkiye ile çok güçlü ilişkileri olduğunu belirterek, “Ortak arzumuz iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri de siyasi ilişkiler gibi yüksek seviyeye çekebilmek. Bunun için çalışmalıyız.” dedi.
Yusufi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cezayir ziyareti kapsamında düzenlenen Türkiye-Cezayir İş Forumu'nda, iki ülkenin tarihi bağlarının güçlü olduğunu ve bu bağın siyasi alanda da güçlü şekilde görüldüğünü söyledi.
İki ülkenin çizdiği vizyonun başarılması noktasında iş insanlarının katkısının çok önemli olduğunu ifade eden Yusufi, küresel ekonomik dalgalanmaların Türkiye ve Cezayir'in ekonomik olarak da birbirine yakın durmasını zorladığını kaydetti.
Türk yatırımcılarının Cezayir’de çok başarılı işlere imza attıklarını anlatan Yusufi, Tosyalı Holding'in Cezayir'in Oran şehrindeki demir-çelik fabrikasını da başarılı yatırımlardan birisi olarak gösterdi.
Yusufi, iki ülke arasında 4 milyar dolarlık ticaret yapıldığını belirterek, “Türkiye ile çok güçlü ilişkilerimiz var. Ortak arzumuz iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri de siyasi ilişkiler gibi yüksek seviyeye çekebilmek. Bunun için çalışmalıyız. İş adamlarımız ile iki ülke arasındaki ilişkilerimizi ayrıcalıklı bir düzeye ulaştırmamız gerekiyor.” diye konuştu.
- "Sıra serbest ticaret anlaşmasında"
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da Türk firmalarının Cezayir’de önemli yatırımlar yaptığını ifade ederek, “Müteahhitlerimiz birçok projeye imza atıyor. Bundan sonra da Cezayir'de altyapı, baraj, karayolu ve demiryolu projelerinde varlığımızı sürdürmek istiyoruz.” dedi.
Afrika’nın 4. büyük ekonomisi olan Cezayir’e makine ve benzeri sanayi mamulleri satarak, doğalgaz ve yatırım mamulleri alındığını dile getiren Olpak, iki ülke arasındaki ticaretin birbirine rakip ürünlerden ziyade, tamamlayıcı ürünlerden oluştuğunu söyledi.
Türk yatırımcıları için, Cezayir’de alt yapı yatırımlarının yanı sıra, yedek parça, ekipman, elektrikli ve elektronik aletlerin imalat ve montajının da önemli olacağını belirten Olpak, şöyle devam etti:
"Tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir Cezayir-Türk ortaklığının, önümüzdeki ay faaliyete geçireceği iplik üretimi bir başka önemli gelişme. Bir iş insanı için, altın bir kural vardır. Elde ettiği başarıyla asla yetinmemek ve daha fazlası için çalışmak. Bu inançla sıra, yarım asırlık dostluğumuzun ve birbirimize olan güvenimizin, daha fazla karşılıklı iş birliğiyle taçlandırılmasında. Sıra ülkelerimiz arasında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasında.”
- Daha fazla iş birliği vurgusu
Cezayir Sanayi ve Ticaret Odaları Başkanı Mohamed Laid Benamor ise iki ülke arasındaki yatırımları ve ortaklıkları istenilen seviyeye çekmek için çabaladıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:
“Aramızda yatırım ve ortak üretim alanında yapabileceğimiz birçok iş birliği potansiyeli var. Her iki ülkenin iş adamlarını bir araya getirmek için çaba harcıyoruz. Otomotiv yan sanayi, gıda ve enerji alanında iş birliğimiz var. Türkiye’nin ihracat alanındaki deneyimlerinden yararlanarak başka ülkelere açılmak bizim için önemli. İki ülke arasındaki ortak siyasi irade de söz konusu. Daha fazla iş birliği yaparak, Afrika pazarında etkinliğimizi artırmalıyız.”