HABER

Türkiye insan ticaretine karşı savaş açtı

Türkiye insan ticaretine karşı savaş açtı

ANKARA (İHA) - İnsan ticaretiyle mücadele kapsamında Avrupa Komisyonu'nun 3 milyon euro destek sağladığı "İnsan ticaretine kayıtsız ve tepkisiz kalmayın" adlı kampanya bugün başlatıldı.

Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen, İçişleri Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Daire Başkanlıkları ile Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Ofisi işbirliğiyle uygulanan "İnsan ticaretine kayıtsız ve tepkisiz kalmayın" başlıklı ulusal kampanya bugün başlatılırken, "2007 Yılı Türkiye İnsan Ticareti ile Mücadele Raporu" da yayınlandı. 2 yıl sürecek projeyle AB konsey yönergeleri ve AB Müktesebatı'na uyum doğrultusunda mağdurların belirlenmesi, korunması ve suçluların cezai takibinin yapılması amaçlanıyor. İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı ve Kadın Dayanışma Vakfı başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarından destek alan ve Avrupa Komisyonu'nun 3 milyon euro fon sağladığı kampanyada hazırlanan kısa tanıtım filmi ve radyo spotu, ülke genelinde radyo ve televizyonlarda yayınlanacak.

İnsan ticaretine ilişkin bilgi verilerek, mağdurların kurtarılmasına yönelik '157 Acil Yardım Hattı' tanıtılacak. Film dışında bilgilendirici posterler, ilanlar ve tanıtım kartlarının ülke genelinde özellikle havaalanları gibi giriş noktalarına dağıtılması planlanıyor.

Kampanyanın tanıtım toplantısında bir konuşma yapan İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, "İnsan ticareti uluslararası sınırların ötesine geçmiş bir sorundur. Bu kampanya ile insan ticaretinin, köleliğin çağımızda yeniden ortaya çıkmış şekli ve en ağır insan hakları ihlali olduğu bir kez daha vurgulanmaktadır. 157 ücretsiz acil yardım hattının geniş kitlelere tanıtılmasındaki amaç, halkı insan ticareti mağdurlarını kurtarmaya teşvik etmektir" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Göç İltica Vize Genel Müdür Yardımcısı Melih Ulueren ise, "Köleliğin çağımızda yeniden hortlamış şekli" diye tanımladığı insan ticaretinin insan kaçakçılığından çok farklı olduğunu vurguladı. Kaçakçılıkta iki tarafın rızasıyla yasadışı göç yapıldığına, ancak ticarette bir tarafın diğerince zorla istismar edildiğine dikkat çeken Ulueren, "Bir insanın hürriyetinden tamamen mahrum edilerek köleliğe zorlanması anlaşılır değil" diye konuştu.

Belarus, Ukrayna, Moldova, Gürcistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Özbekistan gibi ülkelerle bu bağlamda işbirliği protokolü imzalandığını söyleyen Ulueren, NATO, AB, Avrupa Komisyonu, BM, AGİT, KEİ gibi uluslararası örgütlerin bu sorunun çözümüyle yakından ilgilendiklerini kaydetti. Uluslararası anlaşmalara göre mağdurun korunması, adalet ve sağlık hizmetlerine erişebilmesi gerektiğini belirten Ulueren, artık sadece satıcı değil müşterinin de cezalandırıldığı ve mağdura tazminat ödenen yeni yaklaşımların benimsenmeye başlandığını açıkladı. TCK'nın 80. maddesinin bu konuya ilişkin düzenlemeler içerdiğine değinen Ulueren, "80'den yargılanmalar arttıkça, bu konudaki başarılarımız artacaktır" dedi.

İNSAN TACİRLERİ DÜNYA GENELİNDE 12 MİLYAR DOLAR KAZANÇ SAĞLADI Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Misyon Şefi Maurizio Busatti, projenin amacının her türlü insan ticareti hakkında toplumun bilgisini arttırmak olduğunu belirterek, "Türk hükümeti çok etkin eylemlerde bulundu. Ama sosyal bağlamda kişilerin algılamalarında bir farkındalık oluşturmazsak istenilen sonuçları elde edemeyiz" şeklinde konuştu.

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Göç İltica Vize Genel Müdür Yardımcısı Melih Ulueren, 2007'deki kurban sayısının önceki yıllara kıyasla daha az olmasının kesin nedenini saptayamadıklarını söyleyerek, "Boyutların çok büyük olduğu tahmin ediliyor. Sürekli kabuk değiştiriyor. Ya devlet başarılı oldu ya da onlar yakalanmamayı başardılar. Emin olamayız ama umarız ilk şık geçerlidir. Suçun geriletilmesinin ve caydırıcılığın arttırılmasının netice verdiğini düşünüyoruz" dedi.

Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin Türkiye tarafından neden uygulanmaya başlanmadığına ilişkin soruya ise Ulueren, "Daha geçen sene sadece 10 Avrupa ülkesi imzaladı. Türkiye, Avrupa Komisyonu üyesi olarak süreci başlattı. Kolay bir sözleşme değil. Çoğu zengin ülke bile daha imzalamadı. Gündemimizde Avrupa Konseyi Sözleşmesi yer almaktadır" yanıtını verdi.
Bu arada, yayınlanan "2007 Yılı Türkiye İnsan Ticareti ile Mücadele Raporu"na göre geçen yıl Türk güvenlik güçleri tarafından 148 insan ticareti mağduru saptandı. Mağdurların çoğunluğunu Moldova ve Rusya başta olmak üzere eski Sovyet ülkelerinden gelenler oluştururken, bunların da büyük bir bölümü cinsel istismara maruz bırakıldı.

Hazırlanan rapora göre dünya genelinde insan ticaretinden 12 milyar dolar gelir elde edildi. Büyük çoğunluğu kadın olan mağdurların yüzde 70'i seks kölesi olarak kullanıldı. Kadınların üçte biri zorla ilişkiye zorlanırken, beşte biri zorla evlendirildi. İnsan ticareti mağduru 1 milyon kız çocuğuna ise AIDS hastalığı bulaştı.

En Çok Aranan Haberler