WASHİNGTON(ANKA)- Washington'daki düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü'nün Türkiye uzmanı Ömer Taşpınar, AKP'nin kendisini Kürt sorununu çözebilecek bir parti olarak görmeye başladığını söyledi ve "Daha da önemlisi, kendisini Kürtleri temsil eden en meşru parti olarak görmeye başladı" dedi.
Ömer Taşpınar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Güneydoğu'ya ilişkin New York Tımes'e yaptığı açıklamaları Amerika'nın Sesi'ne değerlendirdi.
AKP'nin bölgede son beş yılda yaptığı çalışmalarla 22 Temmuz seçimlerinde büyük oy kazandığına işaret eden Taşpınar, "Türkiye bir demokrasi ülkesi. Demokrasi olduğu gibi de hükümetler her zaman için seçim kazanmak amacıyla hareket ederler. Yerel seçimlerin 2009 yılında yapılacak olması, AKP'nin bölge genelinde DTP'ye kıyasla daha fazla oy alabilecek gibi görünmesi, tabii, AKP'yi kamçılayıcı bir unsur" dedi. Bunun AKP için daha ciddi bir motivasyon yarattığını söyleyen Taşpınar, şöyle dedi :
"AKP kendisini Kürt meselesini halledebilecek bir parti olarak görmeye başladı. Daha da önemlisi, kendisini Kürtleri temsil eden en meşru parti olarak görmeye başladı. Dolayısıyla Diyarbakır Belediye Başkanlığı başta olmak üzere, bölgedeki belediye başkanlıklarını eğer AKP kendi eline alabilirse, Kürt meselesindeki bazı açılımları hükümet olarak daha rahat bir biçimde yapabileceğine inanıyor. Tabi, bu strateji başarılı olur mu? DTP'nin buna karşı geliştireceği strateji nedir? Kimlik politikaları ne derecede Türkiye'deki Kürt milliyetçiliğini rahatlatacak veya onların isteklerini giderecek olup olmadığını görmemiz gerekecek."
Taşpınar, ekonomik olarak paketteki rakamların geçmişteki rakamlardan oldukça yüksek olduğunu da belirterek, "Planın önemli boyutu sosyo-ekonomik ve kültürel kalkınmaya verdiği önem. Yani bir bakıma Güneydoğu Anadolu'da eğer ekonomik şartlar, alt yapı ve eğitim olanakları artarsa, terörizm ile mücadelenin asıl nedeni olan bazı zorluklarla mücadelede daha ciddi başarı kazanılacaktır mesajını veriyor" dedi
Başbakan Erdoğan'ın Kürt meselesinin yalnızca sosyo-ekonomik kalkınmayla çözülebileceğini söylemediğini ifade eden Taşpınar, "Başbakan, kültürel haklar konusunda medyada yapılacak bir reformun ve 24 saat yayın yapacak Kürtçe bir televizyonun, bir bakıma Kürt kültürel kimliğinin tanınması açısından önemli bir adım olacağını söylüyor. Şu anda Kürtçe yayın yapan TRT GAP TV günde yalnızca birkaç saat yayın yapabiliyor. Dolayısıyla kültürel açıdan yapılacak bu açılım diğerlerine oranla daha önemli" dedi.(ANKA)