İSTANBUL (İHA) - Balıkesir 9. Ana Jet Üssü Komutanlığı'ndan bugün havalanan bir F-16 savaş uçağı ile irtibatın kesilmesi ve bir daha bilgi alınamaması uçağın düştüğü yönündeki şüpheleri kuvvetlendirirken, dikkatler eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde tanınan 'Savaşan Şahin'lerin üzerine çekildi.
Türkiye'de son 5 yılda biri ABD'ye ait olmak üzere toplam 10 F-16 uçağı kazası yaşanırken, bu kazalarda 2 Türk pilot hayatını kaybetti. Son 5 yılda ilk olarak Merzifon 5. Ana Jet Üssü'nden 4 Nisan 2000 günü eğitim amaçlı havalananan iki F-16 uçağı, Sivas'ın Yıldızeli İlçesi yakınlarında birbirleriyle çarpışarak düştü. Kazada pilotlardan Yüzbaşı Murat Özaydın hayatını kaybederken, Pilot Üsteğmen Güngör Özer yaralı olarak kurtarıldı. Bu kazayı 8. Ana Jet Üs 162. Filo Komutanlığı'na ait bir F-16C uçağının, Akhisar-Manisa meydanından kalkışına mütakip İncirlik'e intikal uçuşu esnasında, Burdur'un Bucak İlçesi'nin 20 km kuzey doğusunda düşmesi izledi. 24 Mayıs 2000 tarihinde düşen uçağın pilotu, Yüzbaşı Aşkın Sezer, paraşütle atlayarak sağ kurtuldu. 27 Haziran 2001 tarihinde ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı Akıncı Üssü'nde 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'na ait Hava Pilot Yüzbaşı N. Tunç Sözen kumandasındaki bir F-16 uçağı, eğitim uçuşu esnasında piste inişe geçtiği sırada düştü. Kazada pilot atlayarak kurtuldu.
Bu kazadan yaklaşık 20 gün sonra 18 Haziran 2001 tarihinde kuzeyden keşif harekatı kapsamında İncirlik Meydanı'ndan kalkan 1 adet Amerikan F-16 uçağı, motor arızası nedeniyle Batman'ın Beşiri İlçesi Yontukyazı Köyü Beşiri Çayı yakınlarında düştü. Pilot uçak düşmeden önce atlayarak hayatını kurtardı.
25 Eylül 2001 tarihinde ise Türkiye yeni bir F-16 uçağı kazası yaşarken, bu kazada Ankara'da eğitim uçuşu yapan bir F-16 savaş uçağı, iniş sırasında pistten çıkarak tarlaya girdi. Mürted- 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'na ait bir F-16 savaş uçağı, eğitim uçuşunu tamamlayarak inişe geçti. Ancak, yere inen uçak frenleri tutmayınca pist sonunda duramayarak tarlaya girdi. Duramayan uçaklar için pist sonunda yapılmış olan bariyer ve file sistemine çarpan F-16'da hasar meydana geldi.
5 Haziran 2002 sabahı ise Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'na ait bir F-16 savaş uçağını kullanan Hava Pilot Üsteğmen Oğuz Yenen, Çiğli 2. Ana Jet Üs Eğitim Merkez Komutanlığı'nda görev uçuşu gerçekleştirdiği sırada, pistten kalkış anında motor arızası nedeniyle uçak infilak etti. Yenen, fırlatma koltuğunun açılmaması yüzünden şehit oldu.
6 Kasım 2003 tarihinde Amasya'nın Merzifon İlçesi'nde bulunan 5. Ana Jet Hava Üst Komutanlığı'ndan kalkan F-16'yı kullanan Pilot Albay Atilla Gürhan, eğitim uçuşu yaparken motor arızası sebebiyle uçağın kontrolünü kaybederek Tokat'ın Zile İlçesi'ne bağlı Ütük ve Özyurt köyleri arasına düştü. Uçak düşmeden kısa süre önce paraşütle atlayan Pilot Albay Atilla Gülhan, kurtuldu.
22 Aralık 2003 günü ise Bandırma 6. Ana Jet Üssü'nde eğitim uçuşu için kalkış yapan Pilot Üsteğmen Ferhat Yıldırım'ın yönetimindeki F-16 uçağı, teknik bir arıza nedeniyle kalkış yaptığı sırada düştü. Uçağın pilotu Yıldırım, yaralı olarak kurtuldu.
Son olarak bugün Balıkesir 9. Ana Jet Üssü'nden kalktıktan sonra Kütahya'nın Tavşanlı İlçesi'ne bağlı Şenlikköyü yakınlarında radar irtibatı kaybolan Üsteğmen Mehmet Karakuzulu idaresindeki F-16 uçağını arama çalışmaları sürüyor.
Türk Hava Kuvvetleri'nin de vurucu gücünü oluşturan, hem önleme, hem de bombardıman görevlerinde kullanılabilen F-16 savaş uçakları, dünyanın en iyi savaş uçakları arasında yeralıyor. Şimdiye dek yaklaşık 4 bin 500 tane üretilen ve 20 ülkenin hava kuvvetlerinde kullanılan F-16'lar, dünyanın en çok satılan uçağı unvanına da sahip bulunuyor. Lockheed Martin firmasınca üretilen uçağın maliyeti yaklaşık 30 milyon dolar. Ses hızının 2 katına ulaşabilen ve 925 km menzile sahip bulunan F-16 uçakları; kara, deniz ve havadaki hedeflere saldırabiliyor. Uydu üzerinden komuta edilebilen füzeler, radara yakalanmayan bombalar atabilen 'Fighting Falcon'lar, çok maksatlı bir avcı uçağı olarak gösteriliyor. Çok yüksek manevra yetenekli olup havadan-havaya kombat ve havadan yere saldırı görevlerinde kendini ispatlayan bu uçaklar, her türlü hava şartlarında hedef tespit edebiliyor ve alçak irtifada uçan uçakları yakalayabiliyor. Havadan-karaya görevlerde ise 860 km'den fazla uçup, silahlarını çok yüksek bir hassasiyetle sevk edebilen, kendini düşman uçaklarına karşı koruyabilen F-16'lar, tüm bunları yaptıktan sonra ilk kalkış noktasına dönebiliyor.
TEKNİK ÖZELLİKLERİ Üretici: Lockheed Martin Corp.
Güç kaynağlı: F-16C/D: Bir adet Pratt ve Whitney F100-PW-200/220/229 ya da General Electric F110-GE-100/129
İtiş gücü: F-16C/D, 12 bin 247 kg
Uzunluk: 15.2 m
Yükseklik: 4.9 m
Kanat açıklığı: 11 m
Hız: Saatte 2 bin 414 km (Deniz seviyesinde Mach 2)
Maksimum kalkış ağırlığı: 17 ton
Menzil: 3 bin 200 km'den fazla
Donanım: Bir adet 20 mm'lik çok namlulu M-61A1 top