HABER

Türkiye'de hantavirüs seyri ölümcül değil

Hantavirüs ile ilgili Türkiye'de Orta ve Batı Karadeniz bölgelerinde yapılan çalışmalarda, toplumun yüzde 3-4'ünün bu hastalığı geçirdiğinin tespit edildiği belirlendi.

ANKARA (A.A) - Fareler başta olmak üzere kemirgenlerden insana bulaşan ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan hantavirüs ile ilgili Türkiye'de Orta ve Batı Karadeniz bölgelerinde yapılan çalışmalarda, toplumun yüzde 3-4'ünün bu hastalığı geçirdiğinin tespit edildiği belirlendi.

Ölümcül seyredebilen hastalığın, Türkiye'de ölüm mortalitesinin düşük olduğu, hastalığın ilk kez tanı aldığı geçen yıldan bugüne toplam 15 kişiye tanı konulduğu, bunlardan birinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi (RSHM) Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, yaptığı açıklamada, hantavirüsün, kemirgenler yoluyla insanlara bulaşan ve öldürücü olabilen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi.

Dünya genelinde vaka sayısının yılda 100 ila 200 bin civarında olduğunu belirten Ertek, hastalığın Türkiye'de de tanı almaya başladığını bildirdi.

Virüsün, yıllar öncesinde Türkiye'de de mevcut olduğunu ancak tanı koyma kapasitesinin gelişmesiyle birlikte, ilk defa geçen yıl ortaya çıktığını ifade eden Ertek, şunları kaydetti:

''Daha önce tanı konulamazken, artık kesin tanı konulmaya başlandı. Çünkü, bu hastalık Bulgaristan, Rusya ve Yunanistan'da görülüyor. Bu nedenle ülkemizde de mutlaka vardı. Ülkemizde özellikle Orta ve Batı Karadeniz bölgelerimizde yaptığımız çalışmalarda, toplumun yüzde 3-4'ünün bu hastalığı geçirdiği saptandı.

Hastalığın Türkiye'de görülen şekliyle mortalitesi ölümcül değil. Hastalık kaynaklı ölüm sıklığı daha düşük. Şu ana kadar 15 vaka saptandı. Bu kişilerden biri yaşamını yitirdi ancak vaka sayısı görülenden en az 4-5 kat daha fazla. Çünkü, hastalık bir kısımda da hafif seyrediyor, gribal enfeksiyona benzer belirtiler gösteriyor. Çok az bir kısmında ise böbrek yetmezliğine kadar varan ve hastaneye yatmayı gerektiren bir tablo ortaya çıkıyor.''

-''ETKİLİ BİR AŞI VE İLAÇ YOK''-

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Zoonoz Dairesi Başkanı Uzman Doktor Bedia Türkyılmaz da hantavirüs enfeksiyonuna karşı henüz etkili bir aşının olmaması ve tedavisi ile ilgili spesifik bir ilacın bulunmamasının hastalıkla ilgili önemli korunma tedbirlerini uygulamayı gerekli kıldığını söyledi.

Bu noktada alınacak tedbirlerin başında, hastalığın bulaşmasına yol açan farelerin, evlerden ve insanlardan uzak tutulmasının geldiğini söyledi.

En Çok Aranan Haberler