İSTANBUL (İHA) - Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre yılda 500 bin insan silahlı saldırı sonucu hayatını kaybediyor. Bu çarpıcı sayı Türkiye'de de kendini gösteriyor. Kimi namusunu korumak için, kimileri aldığı alkolün etkisiyle, bazıları para tartışması, miras anlaşmazlığı ve bir anlık kızgınlıkla silaha başvuruyor.
Bakırköy Psikiyatri Tedavi ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir araştırma, Türkiye'de silah sayısının son 10 yılda 10 kat arttığını, yaklaşık 1 milyon taşıma veya bulundurma ruhsatlı silah, 1.5 milyon av tezkereli tüfek olduğunu ortaya koyuyor. Ruhsatsız tabanca ve tüfeklerin sayısı ise ruhsatlı olanların tam 3 katı. Yani güvenlik güçleri de katıldığında Türkiye'de sokaktaki her 10 kişiden biri silah taşıyor.
Bireysel silahlanmayı önlemek için kurulan Umut Vakfı çaresiz. Türkiye'de silahlanma sayısındaki artışın ciddi tehlikeler oluşturacağına dikkat çeken Vakıf Koordinatörü Tanzer Gezer, bireylere uzlaşma yönteminin silah olmadığının anlatılması ve silah alımının devlet tarafından caydırıcı olması gerektiğine işaret ediyor.
Silah artışı, adli vakalarda da artışa yol açarken, cinayetlerin büyük bir kısmı ruhsatsız silahlar tarafından işleniyor.
Ortaya çıkan rakamlar karşısında zaman zaman umutsuzluğa kapılan Umut Vakfı, Türkiye'deki silahlanma arzusunun daha çok can yakacağı konusunda uyarılarını sürdürüyor ve devlettin artık vatandaşına silah satmamasını ve sattırmamasını istiyor.