Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de çatışan taraflara, önümüzdeki haftaki Kurban Bayramı süresince ateşkes çağrısı yaptı.
BM ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Lakhdar Brahimi de Suriye'de tarafları ateşkese ikna etmeye çalışıyor.
Beşşar Esad yönetimi sözcüsü, krizi sonlandıracak girişimleri dinlemeye hazır olduklarını söylüyor.
Suriyeli muhalif eylemciler ise Türkiye sınırı yakınlarındaki bölgelere düzenlenen hava saldırısında çok sayıda kişinin öldüğünü bildiriyor.
Davutoğlu, Ankara'daki bakanlık binasında yaptığı açıklamada, öncelikle Suriye hükümetine seslendi: "Özellikle halkına karşı uçaklarla, son dönemde helikopterlerle bomba atan Suriye rejiminin derhal, koşulsuz şekilde bu saldırıları durdurması önem taşıyor. Çünkü nihayetinde sivil ölümlerin çoğu bu şekilde meskun alanlara yapılan top, tank ve uçak saldırılarıyla gerçekleşiyor."
Türk bakan sözlerini, "Buna mukabil olarak da, muhalefetin aynı şekilde bu ateşkese uymasını bekliyoruz" diye sürdürdü.
Lakhdar Brahimi ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi ile ateşkes konusunu İstanbul'da görüştüklerini belirten Davutoğlu, "Türkiye, BM ve Arap Birliği'nin ateşkes girişimi başlatmasında anlaştıklarını" dile getirdi.
Davutoğlu, Türk hükümeti adına "Suriye'de çatışan bütün taraflara, Kurban Bayramı süresince ama mümkünse daha uzun süreli ateşkes çağrısında" bulundu.
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Davutoğlu, Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşmesinde de ateşkes mutabakatı sağlandığını söyledi.
BM ve Arap Birliği ortak elçisi Lakhdar Brahimi'nin ateşkes konusunu Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüşmesi bekleniyor.
Brahimi, 25 Ekim’de başlayacak olan Kurban Bayramı süresince "siyasi sürecin gelişmesine izin vermek adına" geçici bir ateşkes ilan edilmesini talep ediyor.
Suriye hükümeti sözcüsü Cihad El Makdisi BBC’ye, "her iki tarafın dâhil olması şartıyla krizi sonlandıracak herhangi bir girişimi dinlemeye hazır olduklarını" söyledi.
Suriyeli muhalif eylemciler ise ülkenin kuzeyindeki İdlib ve Halep'te muhaliflerin güçlü olduğu bölgelere iki gün boyunca hava saldırısı gerçekleştirildiğini açıkladı.
Özellikle Maaret El Numan kasabasını hedef alan bombalamalarda en az 20 kişinin hayatını kaybettiği öne sürülüyor.
Suriye-Türkiye sınırında bulunan BBC muhabiri James Reynolds, Suriyeli isyancıların ülkenin kuzeyinde "güvenli bölge" yaratmak istediğini belirterek, bazı kentlerin kontrolünü ele geçirmiş olsalar da, gökyüzünü kontrol edemediklerine dikkati çekiyor.
Savaşın ülkenin uç bölgelerine kadar yayıldığını da ekleyen Reynolds, "Sınırın hemen yanında, Suriye topraklarında bulunan Haram adlı küçük kasabadan altı saat boyunca patlama ve hafif silah seslerinin geldiğini anlatıyor.
Türkiye ve Suriye sınırına yakın bölgelerde silahlı muhalif gruplarla Suriye güvenlik güçleri arasında yoğunlaşan çatışmalar sırasında Türkiye topraklarına top mermilerinin isabet ediyor olması, iki ülke arasında gerginliğin artmasına neden oluyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri bu mermilere karşı misilleme atışları yapıyor.
1,5 yıldır güvenlik güçleriyle çatışan muhaliflere yakın insan hakları grupları dün, son 18 ay içinde ülkede askerler ya da milisler tarafından kaçırılan 28 bin kişi olduğunu ileri sürmüştü.
İnsan hakları örgütleri, hükümet karşıtı gösterilerin başlangıcından bu yana kaybolan 18 bin kişinin ismini saptadıklarını, 10 bin vakayı da araştırdıklarını iddia ediyor.
Avaaz adlı bir insan hakları grubu da, ellerinde insanların sokaktan zorla alındıklarını gösteren video görüntüleri olduğunu söylüyor.
Grup elindeki kanıtları Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’na vermeyi düşündüklerini de ekliyor.
Suriye hükümeti insan hakları ihlallerine dair haberleri açık dille reddetmişti.
BM rakamları Suriye’de ayaklanmalar başladığından bugüne kadar 18 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 170 bin kişinin yurtdışına kaçtığını ve 2,5 milyon kişinin ülke içinde insanı yardıma muhtaç durumda olduğunu gösteriyor.