ANKARA - Türkiye'nin en önemli çevre sorunlarının "atık su", "katı atık" ve "hava kirliliği" olduğu bildirildi. Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk, Türkiye'nin öncelikli çevre sorunlarının belediye ve sanayiden kaynaklanan evsel atık su ve katı atık, ısınma ve sanayiden kaynaklanan hava kirliliği olduğunu söyledi.
Atık su sorununu "yönetim planı" oluşturarak çözmeyi hedeflediklerini belirten Öztürk, Türkiye'nin "atık su röntgenin" çıkarılması amacıyla İçişleri Bakanlığı ile bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
Türkiye'de bir kişinin bir günde ortalama 1.5 kilogram katı atık ürettiğine dikkati çeken Öztürk, "Türkiye'de yılda çıkan katı atık miktarı 38 milyon tonu buluyor. AB ülkelerinde özellikle Almanya, Fransa ve İngiltere'ye bakıldığı zaman bir kişi bir günde 0.4 kilogram kadar maksimum katı atık üretiyor" diye konuştu.
Mustafa Öztürk, Türkiye'de 54 ilde hava kirliliği değerinin (kükürtdioksit ve partiküler madde) Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) belirlediği metreküpte 125 mikrogramın üzerinde olduğunu bildirdi.
Öztürk, hava kirliliğinin kontrolünde "kaliteli yakıt, kaliteli yakma sistemi ve kaliteli bina" sloganı ile hareket ettiklerini ifade etti.
Öztürk, çıkarılan yönetmelikle 2006 yılından itibaren İngiltere ve Polonya gibi ülkelerde kullanılan yakma modellerinin Türkiye'de kullanılmaya başlayacağını, böylece hem yakıt tasarrufu hem de hava kirliliğinin kontrol altına alınacağını belirtti.
Mustafa Öztürk, belediyelere ait evsel atık su sorununu İstanbul, Ankara ve İzmir'in çözdüğünü, ancak sanayi sektöründen kaynaklanan atık su probleminin bir kısmının çözülemediğini bildirdi. Öztürk, İstanbul ve İzmir'in katı atık sorununa çözüm bulduğunu, ancak Ankara'nın bu sorununun sürdüğünü belirtti.