HABER

Türkiye'nin dünya mirası kitapta toplandı

Ankara (AA)- İstanbul'dan Kapadokya'nın kaya kiliselerine, Divriği Ulu Cami'nden Troia Arkeolojik Kenti'ne, Türkiye'nin "Dünya Mirası" unvanını taşıyan 9 beldesi, bir kitapta toplandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan 512 sayfalık "Dünya Mirasında Türkiye" adlı eserde, UNESCO kriterlerine göre kültürel ve doğal değerler bakımından üstün evrensel nitelik taşıyan beldeler fotoğraflarla tanıtılıyor. Editörlüğünü Gül Pulhan'ın yaptığı kitaptaki fotoğraflar ise Şemsi Güner, Caner Şenyuva, Rüstem Aslan, Gülşen Gülmez, Oğuz Özer, Zeynep Ahunbay ve Murat Gülyaz'ın imzasını taşıyor.

Birinci baskısı 3 bin adet hazırlanan kitapla birlikte UNESCO Türkiye Milli Komitesinin desteğiyle hazırlanan CD de veriliyor. Kitabın editörü Pulhan, sunuş ölümünde yer alan yazısında, Türkiye'nin UNESCO'nun dünya mirası listesinde 9 yer ile temsil edildiğini, ancak bundan çok daha fazlasına sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye, Dünya Mirası Listesi'nde 9 yer ile temsil edilmektedir. On altı yer ise 2000 yılında onaylanan geçici listede yer almıştır. Bunlar önümüzdeki yıllarda Dünya Mirası adaylığı için UNESCO'ya sunulacaktır."

Kitapta, İstanbul'un Tarihi Alanları, Göreme Ulusal Parkı ve Kapadokya Kayalık Siteleri, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Hitit Başkenti: Hattutaş, Nemrut, Ksanthos-Letoon, Hierapolis-Pamukkale, Safranbolu ve Troia Arkeolojik Siti uzman yazarların kaleminden anlatılıyor.

En Çok Aranan Haberler