SAMSUN (İHA) - Karayolları 7. Bölge Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin en uzun tünelini bünyesinde bulunduran 'Bolaman-Perşembe (Ordu) Karayolu Projesi'nin birçok ilki bünyesinde bulundurduğunu söyledi.
Nurol-Tekfen-Yüksel ortaklığında yapılan ve mevcut 42 kilometrelik yolu 15 kilometre kısaltacak olan Bolaman-Perşembe yolunda 5 ayrı tünel ve çok sayıda viyadük inşaatının yer aldığına dikkat çeken Uraloğlu, "27.6 kilometrelik bu projenin 4 bin 578 metresini 5 ayrı tünel, 3 bin 854 metresini köprüler oluşturuyor. Kozbükü, Tekkebak, Kadıoğlu, Nefise Akçelik ve Asarkayası tünellerinden Nefise Akçelik Tüneli 3 bin 778 metre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun tüneli olacak" dedi.
Halen kullanılan yolun düşük standartlı olduğunu ve ulaşımın güçlükle sağlandığını ifade eden Uraloğlu, "Mevcut yoldaki boyuna eğim bazı noktalarda yüzde 10'lara ulaşmakta olup, yetersiz platform genişliği ile bugünkü taşıt trafiğine cevap verememektedir. Bunun üzerine 1997'de mevcut yolu 15 kilometre kısaltan Bolaman-Perşembe Karayolu Projesi hazırlanmıştır. Proje kısmen Koçboynuzu güzergahı paralelinde olmakla birlikte yükselti olarak daha düşük kotlarda, otoyol standardındaki yatay ve düşey geometrisi ile mükemmel bir karayolu projesidir" diye konuştu.
Halen yapımı süren projenin tamamlandığında 2006 yılı fiyatlarıyla ülke ekonomisine yıllık katkısının 50 milyon dolar olacağına işaret eden Uraloğlu, şu bilgileri verdi:
"Proje ayrıca, mevcut yoldaki 1 saatlik seyahat süresini 18 dakikaya indirmektedir. 27.6 kilometrelik projenin yaklaşık 3'te biri tünel, viyadük olarak geçildiğinden, doğaya müdahale pek az olmaktadır. Karayollarında ilk ÇED uygulaması bu projede yapılmıştır. Bu yönüyle ülkemizin en çevreci projesidir. Ulaşım zorlukları nedeniyle bölgeye gelemeyen yatırımcılar için cazibe oluşturacaktır. Bölge ve dolayısıyla ülkemizin genel ekonomik ve kültürel kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır."
Bölünmüş yol özelliği bulunan Bolaman-Perşembe Karayolu'nun 2009'da bitirilmesinin planlandığına da değinen Uraloğlu, "Proje tutarı 366 milyon dolardır. Önceki yıllar harcaması 227 milyon dolardır. 2006 yılı ödeneği 40.7 milyon dolar, harcama toplamı 40.7 milyon dolar, fiziki ve nakdi gerçekleşme oranı yüzde 73'tür. Kalan işin proje tutarı 139 milyon 497 bin 837 dolardır. 2006 yılı program ödeneği 40 milyon 680 bin 737 dolar olup bu ödenek 2005 yılında yapılan imalatlar için kullanılmıştır. 2006 yılında ana gövdenin tamamı binder veya aşınma seviyesinde tamamlanmıştır" şeklinde konuştu.
Uraloğlu, dünya standartlarına uygun olarak tünellerin çok sayıda kamerayla izleneceğini, cep telefonlarının çekeceğini, müzik yayını bulunacağını ve herhangi bir kaza ihtimaline karşı tünelden çıkış bölümleri olacağını sözlerine ekledi.