İSTANBUL (İHA) - İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Fouad Ben Elizer, İstanbul'da basın mensupları ve işadamlarıyla ayrı ayrı bir araya geldi. Dostluk mesajları veren Elizer, "İsrail'in Türkiye'ye, Türkiye'nin İsrail'e ihtiyacı var. İki ülke aynı sorunlarla mücadele ediyor. Her iki ülke birbirinin var olması için bir garanti" derken, Türkiye'nin gelecekte; Suriye-İsrail müzakerelerine dahil olması temennisinde de bulunarak, bütün Ortadoğu'daki Müslüman ülkeleri İran olayına karşı sakinleştirici yönde çaba harcamaya davet etti.
Resmi davet üzerine İstanbul'da bulunan İsrailli Bakan, sabah saatlerinde Swissotel'de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gazetecilere konuşan Ben Elizer, Türkiye ile İsrail arasında iyi olan temel ilişkilerin, daha da iyileşeceğini söyledi.
Binyamin Fouad Ben Elizer, "Bulutlu geçen günlere karşın çok belirgin bir şey söyleyebilirim ki, İsrail, Türkler ve Türk liderlerle geçmişteki ilişkileri eskiden olduğu gibi devam ettirmek istiyor. İsrail ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri her iki ülke için güçlendirerek sürdürmek istiyoruz. Türkiye bölgenin en önemli oyuncularından biri" diye konuştu.
Gece Ankara'ya gideceğini belirten Elizer, bazı Bakanlar ve ekonomi dünyasının önde gelen temsilcileri ile görüşmelerde bulunacağını söyledi. İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Fouad Ben Elizer, "İsrail'in Türkiye'ye, Türkiye'nin İsrail'e ihtiyacı var. İki ülke aynı sorunlarla mücadele ediyor. Her iki ülke birbirinin var olması için bir garanti. Biz işadamlarını İsrail'de görmek istiyoruz. Geçen hafta üç dört çok önemli işadamı beni ziyarete geldi. Birçok işadamı İsrail'de ihracat, ithalat yapıyor.
Biz turizmde, ticarette geçmişe dönüşün mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bu kesinlikle harika olacak. İnanıyorum ki iki taraf için de bugün İstanbul'da yapacağımız toplantılar ilişkilerin değiştirilmesi ve güçlendirilmesi için çok önemli. Biliyorsunuz ki bu benim ilk ziyaretim değil. Burada iyi arkadaşlarım, iyi ilişkilerim var. Politikacıları ve en üst düzeydeki önemli kişileri ziyaret edeceğim" şeklinde konuştu.
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Elizer, 'İsrail Dışişleri Bakanı, Türkiye-Suriye ilişkilerinde arabuluculukta Türkiye'yi görmek istemediğini söylemişti. Bu duruma ne diyorsunuz? İsrail hükümeti içinde bu konuda bir kriz mi var' sorusuna, "Burada gördüğünüz İsrail demokratik bir toplum. Size şunu söyleyebilirim ki; ben özel bir ziyaret için değil İsrail hükümeti ve İsrail Başbakanı adına buradayım. Umarım yarınki gazetede sürpriz bir açıklama ile karşılaşmam" cevabını verdi.
'Türkiye, Suriye İsrail arasında yeniden arabulucu olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz' sorusu üzerine, Suriye konusunun çok çok önemli olduğunun altını çizen Elizer, iki önemli sorunu kısa zamanda acilen çözmek istediklerini belirtti. Elizer, "Birincisi Filistin sorunu. Bunun için İsrail yarın hazırdır. Türkiye; İsrail ve Suriye ilişkilerinde önemli bir rol oynuyor. Bütün ülkelerin; İsrail Suriye sorununun çözülmesi için yapacakları ara buluculuğu memnuniyetle karşılarız. Ama benim görüşüm Türkiye
burada bir pozisyon almalıdır. Biz kesinlikle biliyoruz ve inanıyoruz ki Suriye-İsrail sorununda Türkiye kesinlikle çok önemli bir rol oynuyor. Umarım gelecekte Türkiye; Suriye-İsrail müzakerelerine dahil olur. Bu bizi daha fazla tatmin edecektir. Türkiye ve Suriye tarafında yol daha önce hiç olmadığı kadar açık. Umuyorum ki Türkiye gelecekte bu işe dahil olur. Hangi ülkeden olursa olsun bu konuda Suriye ile aramızda köprü kuracak desteğe açığız. Fransızlar sorunun çözümünde yer almak istiyorlar.
Üçüncü sorun bütün dünyayı ilgilendiren İran sorunu. İran sorunu kesinlikle kolay bir konu değil. Siz Orta Doğu'da ve İslam dünyasında önemli bir rol alıyorsunuz. Ortadoğu'daki İslam dünyası İran'da nükleer konusunda olanlardan endişeleniyor, çok endişeleniyor. Mısır, Ürdün, bütün körfez ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri çok endişeliler. Nükleer bir İran, Ortadoğu'daki bütün dengeleri değiştirecektir. Nükleer bir İran bütün dengeleri değiştiriyor. Türkiye bu konuda hassas ve anlayışlı bir durumda. Türkiye mümkün olduğunca daha istikrarlı bir Orta Doğu istiyor. Türkiye'yi yeniden sahnede görmekten mutlu olacağız" açıklamasında bulundu.
Türkiye'nin, İsail'in 6. ticaret ortağı olduğunu hatırlatan İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Fouad Ben Elizer, ekonomik kriz nedeniyle ihracat ve ithalatta yüzde 20'lik bir düşüş yaşandığını ve geçen yılki ticaret dengesinin 3.2 milyar dolar olduğunu belirterek, 2010 yılında eski rakamlara ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.
Elizer, 'Batı basınında Türkiye'nin Batı'dan uzaklaştığı konuşuluyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz' sorusu üzerine şunları söyledi:
"Türkiye bağımsız bir ülkedir. Türkiye ne iyi ve doğru ise bu kararı alacaktır. Biz yargılayamayız. Bu Türkiye'nin iç meselesidir. Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler daha önce olduğu gibi iyi olarak devam edecektir. Bizim Suriye ve İran ile ilişkileri iyi olan ülkelerle de harika ilişkilerimiz var. Ortadoğu'daki bütün sorunları barış içinde formüle etmek için Müslüman dünyasındaki ülkelerle de iyi hatta harika ilişkilerimiz var."
'Siz İsrail Güvenlik Konseyi'nde de yer alıyorsunuz. İran sadece İsrail için değil Ortadoğu için nükleer sorunu oluşturuyor. Eğer bu sorunu diyalogla çözemezseniz İsrail ya da herhangi bir ülkeyi harekete geçecek gibi görüyor musunuz' sorusu üzerine Elizer, "Sizin sorunuza İsrail sorunu askeri yollarla çözecek diye yanıt veremem. Askeri bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu da içinde bu konuda bir kriz mi vaüşünmüyorum. Bütün dünya tek İran'ın herkes için Arap ve İslam Dünyası için Orta Doğu için kötü olduğu tarafında durmalı. Bütün Ortadoğu'daki Müslüman ülkeler İran olayına karşı sakinleştirici yönde çaba harcamalı. Türkiye İslam dünyasında güçlü bir etkiye sahip. Bu bizim için iyi. Dünyanın bu konuda daha toleranslı bir şekilde daha sabırlı olup, daha fazla dinlemesi gerekiyor" yanıtını verdi.
Elizer daha sonra işadamlarıyla birlikte toplantıya katıldı. Burada işadamlarına seslenen İsrailli Bakan, "Az önce arkadaşlarım ekonomik olarak her şeyi anlattı, ben buna bir şey eklemiyorum. İsrail'in Türkiye'ye mesajını getirdim. Bu mesaj da iki ülke ilişkilerinin daha ileriye gitmesi. Bu şahsıma ait bir ziyaret değil, İsrail Başbakanı adına yaptığım bir ziyaret. Daha önce geldim, şimdi buradayım, daha sonra da geleceğim. Umarım bu bulutlu durumu temizleyeceğiz. Türkiye'den İsrail'e çok sayıda işadamı geliyor. Ben de buraya kalabalık bir delegasyonla geldim. Benim komşu ve arkadaşlarıma sorsam yazın nereye gittiniz diye, hepsi Türkiye'ye gittik diyor. Bizim de kapımız tüm Türklere açık" ifadelerini kullandı.