ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, harcamalar karşılığı alınacak fiş ile ekonomide yaşanan sıkıntıların aşılacağını öne sürerek, "Bakan olarak söylüyorum. Vatandaş sadece fiş alsa, biz bu işi hallederiz" dedi.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Toplantısında konuşan Maliye Bakanı Unakıtan, harcamalar karşılığı alınacak fiş ile ekonomide yaşanan sıkıntıların aşılacağını söyledi. Unakıtan, "Bu mesele Türkiye'nin kurtuluş meselesidir. Bunu yaygınlaştırmak lazım. Türkiye'nin ileriye gitmesi için bu konuda bize yardım etmeniz lazım" dedi. Fiş almanın yaygınlaşmasıyla arzu edilen hedeflere daha hızlı ve etkin bir şekilde ulaşılabileceğini vurgulayan Unakıtan, "Türkiye elbirliği yaparsa, bunun altından kalkacak. Ne olacak ki, fiş isteyin. Toplayacağımız paraların turşusunu kurmayacağız, indireceğiz işte" şeklinde konuştu. Fiş konusunda bir istikrar sağlanması durumunda ne IMF ne de ABD'nin kredilerine ihtiyaç duyulmayacağını söyleyen Unakıtan, ATO Başkanı Sinan Aygün'ün 'Fiş almayan vatan hainidir' sloganıyla bir kampanya başlatma kararını da desteklediklerini belirtti.
Unakıtan, hükümet olarak reel sektör, üretici, ihracatçı ve tüccarın her zaman yanında olduklarını, bunun da geçmiş hükümetler ile kendileri arasında olan farkı ortaya koyduğunu savunarak, "Biz Kemal Derviş ekonomisini takip etmiyoruz. O zaman ne üreticiyi ne ihracatçıyı ne de tüccarı düşünürdük. Ama bizde öyle olmadı" şeklinde konuştu. Unakıtan, bir ülkenin kalkınmasının üretimini artırmaktan geçtiğini ve üretim için de yatırımın şart olduğunu ifade etti. Yatırım ortamı için siyasi ve ekonomik istikrarın şart olduğuna dikkat çeken Unakıtan, en önemli hedeflerinin sürdürülebilir ekonomik kalkınma olduğunu yineledi. Faizlerin ve enflasyonun düşmesinin yatırımlar için çok önemli olduğunu, teşvik gibi diğer unsurların ise faiz ve enflasyonda düşüş kadar önemli olmadığını kaydeden Unakıtan, "Teşvikler tutsaydı, cennet olurdu oralar. Siyasi ve ekonomik istikrarı bozma lüksümüz yok" ifadesini kullandı. Türkiye'nin yaşadığı ekonomik krizlerde asıl sorumlunun kamu yönetimi olduğunu savunan Unakıtan, "Problem özel sektörde değil, kamudaki kötü yönetimden kaynaklandı. Kamu yönetimi iyi olduğu zaman ileriye, kötü olduğu zaman geriye gidiliyor. Bir ileri bir geri gidilerek bir arpa boyu yol alamadık" diye konuştu. Kamu Yönetimi Yasası Tasarısını da mutlaka gerçekleştireceklerini belirten Unakıtan, tasarıya ilişkin yapılan protestolara da bir anlam veremediğini söyledi.
Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak için çalıştıklarını, ancak Türkiye'nin enerji konusunda büyük ölçüde dışa bağımlı olmasından dolayı, enerji fiyatlarında istenilen düşüşü gerçekleştiremediklerini anlatan Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önceden Türkiye karanlıkta kalacak deniyordu. Şimdi barajlar taşıyor. Allah verdikçe veriyor. Ne yapalım. Şu anda istesek elektrik satarız. Hatta Irak'a elektrik gönderiyoruz. Bütün bunlar ortada iken, millete bunları yaşatmak reva mı? Gel de kötü yönetim deme. Enerji fiyatlarının düşürülmesi hükümetimizin önceliklerindendir. Bunu yapacağız. Önce büyüyen ekonomiye sağlamamız lazım. Bunun içinde istikrarlı büyüme şarttır. Yüzde 5 diyoruz. Makul olsun ama sürekli olsun. Sürekli gittiğimiz zaman emniyetli ve kalıcı olur. Ani fren yapınca içinde olanların ne hale geldiğini gördük".
Mali disipline büyük önem verdiklerini ve kaynağı olmayan bir harcama yapmadıklarına işaret eden Unakıtan, aksi takdirde eski günlere geri dönüleceğini ve bütçe açıklarının büyüyeceğini bildirdi. ASO Başkanı Zafer Çağlayan'ın düşük enflasyonla nasıl yaşanacağına ilişkin yaptığı uyarıyı hatırlatan Unakıtan, "Vatandaşlar uzun vadeli bir borçlanmaya girmesinler. Daha da düşecek. Artık karlarda düşecek, faizlerde düşecek. Herkes hesabını ona göre yapsın. Türkiye artık eski Türkiye değil, Türkiye'nin yönetimi de eski yönetim değil" dedi. Beyanname konusunda yaşanan sıkıntılara da değinen Unakıtan, düzenlemede bazı aksaklıklar olabileceğini ancak bunların düzeltilebileceğini söyledi. Unakıtan, vergi dairelerinin beyannameleri almadığına yönelik şikayetler üzerine, "Biz almayın demedik, ikaz edin dedik. Ancak, beyanname sahipleri artık incelenecek. Bir sektörün yarısı zarar ediyorsa bunda bir enayilik vardır" şeklinde konuştu. Kayıt dışı ekonomiyle yönelik çalışmaları da anlatan Unakıtan, bu konuda üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini söyledi.