HABER

"Türkiye'nin üyeliği AB'nin çıkarınadır"

İSTANBUL (İHA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, "Türkiye'nin üyeliği, kesinlikle AB'nin çıkarınadır" dedi.

Conrad Otel'de öğlen yemeğinde bir araya gelen Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, basına kapalı gerçekleştirilen yemeğin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantı öncesinde Abdullah Gül'ün mikrofonunda kısa süreli sorun yaşanırken, Straw'un, Gül'ün mikrofonunu kontrol etmesi salonda gülüşmelere neden oldu.

Daha sonra söz alan Abdullah Gül, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ve İngiltere'yi yakından ilgilendiren bir çok konuda görüşme fırsatı bulduklarını söyledi. Gül, "Sayın Straw'un ziyareti, Kasım ayında yaşadığımız üzüntülü olayları hatırlattı ama biz görüşmemiz sırasında Türkiye ve İngiltere arasındaki bir çok konuyu konuşma fırsatı bulduk. Türkiye ve İngiltere'nin, terörizmle mücadelede işbirliği içinde olacağını bugün bir kez daha kararlaştırdık" dedi.

Abdullah Gül, Türkiye'nin AB başvurusunun dışında, Kıbrıs ve Irak konularını da görüştüklerini söyledi. Kıbrıs meselesinde yaşanan gelişmelerle ilgili Straw'a bilgi verdiğini belirten Gül, "İngiltere de Kıbrıs'ta garantör ülke durumunda. Çözüm için onlar da ellerinden gelen katkıyı sağlıyorlar. Irak'la ilgili gelişmeler konusunda da görüş alışverişinde bulunduk. Bu konudaki karşılıklı temaslarımız bundan sonra da devam edecek. Bundan sonra çok daha iyi fırsatlar, çok daha iyi atmosferlerde buluşmalar olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Daha sonra söz alan İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye'de gördüğü misafirperverlikten ötürü tüm yetkililere teşekkür etti. Straw, "Bugün çok mutlu bir olay için bir araya gelmedik. 15 Kasım günü sinagoglara yapılan saldırı ve daha sonra İngiltere Başkonsolosluğu ve HSBC'ye gerçekleştirilen saldırılarda hayatını kaybeden 58 kişiyi andık. Türk hükümeti, İstanbul Valiliği, Türk polisi ve kısaca tüm Türk halkına, bombalama olaylarından sonra bize gösterdiği işbirliği, destek ve yardımlar için çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Straw, görüşmeler sırasında Türkiye'nin AB'ye olan başvurusu, Kıbrıs konusu ve Irak'ta yaşanan son gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. AB sürecinde Türkiye'yi desteklediklerini belirten Straw, "Biz başından beri Türkiye'nin üyeliğine sıcak bakan bir ülkeyiz. Kopenhag Kriterleri'ni gayet iyi şekilde yerine getirdiniz. Türkiye'nin, 2004'ün sonuna kadar müzakere tarihi alabileceğine inanıyorum. Türkiye'yi, müzakereler esnasında takındığı son derece olumlu ve devlet adamlığına yakışır tavır için takdir ediyorum. Umuyoruz ki olumlu bir gelişme ve sonuca varılacak" dedi.

Görüşme sırasında, Irak ve Pakistan'da yaşanan patlamaların da ele alındığını belirten Jack Straw, Türkiye ve İngiltere'nin teröre karşı işbirliği içinde olacağını, terörizmle mücadelede dünya genelinde kat edilmesi gereken çok yol olduğunu söyledi.

Ortak basın toplantısının ardından Straw, basın mensuplarının sorularını cevapladı. AB yolunda Türkiye'ye yönelik eleştirilerin sorulması üzerine Straw, "AB üyesi ülkelerin devlet başkanları ve dışişleri bakanları, 2004 sonunda Türkiye'ye müzakere tarihi verileceği yönünde karara vardılar. Türkiye'nin AB'ye üye olmaya, 30 yıl önce İngiltere'nin olduğu gibi aynı şekilde hakkı vardır. Türkiye'nin AB'ye katılıp katılmamakta herhangi bir çıkarı olup olmayacağına karar vermek Türkler'e kalmıştır. Türkiye'nin üyeliği, kesinlikle AB'nin çıkarınadır. Gerek bu hükümet zamanında, gerek bir önceki hükümet zamanında bir çok alanda, çok büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. AB'ye üye olmayı bekleyen 10 ülkenin durumu Türkiye'den daha geridedir" açıklamasında bulundu.

Straw, Türkiye'ye sonuna kadar destek verdiklerini ifade ederek, "Türk hükümetinin İslam hükümeti olduğu söylendiği zaman, 'İngiltere'deki kilise de devletin kilisesidir' diyorum. Ben içişleri bakanı olduğum zamanlarda İngiltere başpiskoposu Papa'ya değil, kraliçeye bağlılık yemini yapardı" dedi.

Bir soru üzerine, Türkiye'nin, her aday ülke ile aynı muameleye tabi tutulması gerektiğini söyleyen Straw, Kopenhag Kriterleri'nin çok açık olduğunu ve Türkiye'nin bu konuda çok yol aldığını belirtti.

Straw, Irak'ta kitle imha silahı olup olmadığı yönündeki soruya ise, "Bu konuda araştırmalar devam ediyor. Bizi çok sıcak karşılayan bir ortamda çalışmıyoruz. Bizim İrlanda da bile bazı silahları bulmamız 30 yıldan fazla zaman aldı. O askeri harekat, oldukça geniş bir koalisyon tarafından verilmiş bir karardı. Irak'ta kitle imha silahı olduğu konusunda hiçbir kuşku yok. Harekata karar verilmeden önce kuşku yoktu, şimdi de kuşku yok" cevabını verdi.

En Çok Aranan Haberler