HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Turp: Faydaları nelerdir?

Turp, turpgiller familyasından, meyveleri etli yapıda bir bitkidir. En bilinen turp çeşitleri kırmızı, beyaz ve siyah turptur. Şekil itibariyle top gibi yuvarlak olabileceği gibi, havuca benzer silindirik bir şekilde de olabilir. Hızlı bir şekilde çimlenir ve olgunlaşır.

Turp: Faydaları nelerdir?

Soğuk iklimlere dayanıklıdır. Yuvarlak yapıda olan çeşitleri 1 ay içinde tüketmeye hazır hale gelir.

Coğrafi kökeni Batı Asya ve Avrupa olarak bilinen turp, ülkemizde yaygın olarak turşusu yapılarak ve presleme işlemiyle suyu çıkarılarak tüketilen bir besin.

Turpun Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 100 gram

Kalori (kcal): 15

Yağ (g): 0.1

Karbonhidrat (g): 3.4

Protein (g): 0.7

Turpun Faydaları

Turp; C, E vitaminleri, beta-karoten, potasyum, demir, lif ve folik asit gibi birçok mineral ve organik bileşen içerir. Bu sayede böbrek rahatsızlıklarından kalp hastalıklarına, cilt sağlığından kilo vermeye kadar birçok konuda fayda sağlar.

1. Üriner sistem enfeksiyonlarını önler

Turp doğal bir diüretiktir (idrar söktürücü) ve idrar üretimini artırır. Turpun suyu enfeksiyon ve idrara çıkma sırasındaki yanma hissini geçirir, börekleri temizler ve üriner sistemdeki enfeksiyonları engeller. Aynı zamanda detoks özelliğiyle kanı temizler ve vücuttaki toksinlerin yok edilmesini sağlar.

2. Sindirimi destekler

Düzenli olarak turp tüketmek, vücudun lif ihtiyacını karşılayarak sindirim sistemine fayda sağlar. Turpun, sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileriyle birlikte vücudun nem oranını korunur, safra üretimi düzenlenir. Turp aynı zamanda boşaltım sistemini düzenler ve kabızlığı engeller. Bütün turp çeşitlerinin sahip olduğu bu özellik daha çok beyaz turpun faydaları arasında yer alır.

Screenshot_87

3. Kilo vermeyi kolaylaştırır

Turp tüketerek kalori alımı artırılmadan açlık yatıştırılabilir. Bu da beyaz turp zayıflatır mı sorusunun cevabını karşılar. Turpun sindirilebilir karbonhidrat oranı düşüktür, bol miktarda su ve diyet lifi içerir. Selüloz oranı yüksektir ve glisemik endeksi de düşüktür. Bu özellikleri sayesinde bağırsak hareketlerini ve metabolizmanın verimliliğini artırır, yağ yakımını destekler. Bu nedenlerle turp, diyet dönemlerinde beslenme programlarına rahatlıkla eklenebilecek nitelikte bir besindir.

4. Sarılık tedavisinde etkilidir

Turp, karaciğer ve mide için oldukça faydalıdır, güçlü bir detoks etkisine sahiptir. Kanı temizler, vücuttaki toksinleri ve atıkları elimine eder. Bilirubin üretimini ve seviyesini olması gerektiği oranda tutarak sarılık tedavisine yardımcı olur. Aynı zamanda kana taze oksijen iletimini artırarak sarılık hastalarında karşılaşılan kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) tahribatını da azaltır. Bu özellik daha çok siyah turpun faydaları arasındadır ve tedavide turp yaprakları oldukça yararlıdır.

5. Kalp hastalıklarını ve kanseri önler

Turp, çok sayıda faydası olan antosiyaninlerin iyi bir kaynağıdır. Antosiyanin bir tür flavonoidtir ve kardiyovasküler hastalıkların oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Aynı zamanda C vitamini, antioksidan ve folik asit içermesi bakımından kansere neden olabilecek serbest radikallerin hasarlarını önler ve kanser hücrelerini yok eder. Düzenli olarak tüketildiğinde böbrek, mide, ağız, kolon ve bağırsak gibi kanser türlerinin oluşumunu engeller.

6. Kan basıncını düşürür

Turp mükemmel bir potasyum kaynağıdır. Potasyum birçok organ ve sistemin işlevine katkıda bulunan bir mineraldir. Kan damarları ile etkileşime girer ve damarları rahatlatır. Kanalları zorlamak yerine kan akışını genişleterek kan basıncının düşmesi için olumlu etki yapar. Bu etkisiyle hipertansiyon hastaları için oldukça faydalı bir besindir.

7. Cilt sağlığını korur

Turp yüksek miktarda su, C vitamini ve çeşitli antioksidanlar içerdiğinden daha güzel ve sağlıklı bir cilde sahip olmayı sağlar. Cildin nem dengesini korur, serbest radikallerin ve yaşlanmanın verdiği hasarları onarır. Çinko sayesinde cildi ölü hücrelerden arındırır ve gözenekleri açar. Akne ve sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Ayrıca turpun saça faydaları da vardır. Turp suyunun saça uygulanması saç dökülmesini önler, parlaklık kazandırır ve saç köklerinin güçlenmesine destek olur.

Kırmızı Turp Nasıl Yenir?

Oldukça faydalı olan yaprakları; C, E vitaminleriyle beta karoten ve folat içerir. Turpun vücuda sağladığı faydalardan maksimum verim elde etmek için birkaç yol mevcut. Bu yollardan ilki çiğ olarak salatalara eklenmesidir. Salata hazırlanırken turpun salata içerisindeki miktarı diğer malzemelere göre ayarlanabilir. Eğer sadece turp salatası yapılacaksa 3-4 adet turp yeterli olacaktır.

500-600 gram turp ve damak zevkine göre değişik sebzeler kullanılarak da yemeği pişirilebilir ya da çorbası yapılabilir. Lezzetli bir turp çorbasının hazırlanışı ise şöyledir:

1. 3 adet orta boy kırmızı turp, bir adet soğan ve 1 adet patates soyulup iri iri doğranır.

2. Bir tencerenin içine doğranan sebzeler koyulur ve zeytinyağı ile bir miktar kavrulur.

3. Daha sonra tencereye sebzelerin üstünü kapatacak kadar su eklenir, tencerenin kapağı kapatıldıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır.

4. Sebzeler piştikten sonra blenderdan geçirilip tuz ve karabiber eklenir. İsteğe göre pişme esnasında içerisine süt veya krema da eklenebilir.

Turpun Zararları

  • Turpun düzenli olarak tüketilmesi kan basıncını düzenler ve hipertansiyon hastaları için oldukça faydalıdır. Ancak aşırı miktarda tüketildiğinde kan basıncının anormal şekilde düşmesine (hipotansiyon) neden olabilir. Hipotansiyon belirtilerinden bazıları şunlardır; yorgunluk, bayılacakmış gibi hissetmek, aniden ve fazlaca terlemek, mide bulantısı.
  • Turp düşük glisemik içerdiğinden diyabet hastaları için faydalıdır. Ancak fazla miktarda tüketilmesi yararının önüne geçer. Kan şekerinin tehlikeli bir düzeye inmesine ve hipoglisemiye sebep olabilir. Hipoglisemi, kandaki şeker oranının çok düşük bir seviyeye ulaştığı durumdur ve belirtileri şunlardır; fazla terleme, aşırı açlık hissi, baş dönmesi, zihin bulanıklığı, dudaklarda karıncalanma ve endişe hali.
  • Fazla miktarda tüketilen turp mideye zarar verir mi sorusu akla gelebilir. Evet, eğer fazla miktarda turp tüketilirse ishal, bağırsak gazı ve bağırsak tıkanıklığı gibi problemlerle karşılaşılabilir. Peki turp mide ağrısı yapar mı diye sorulacak olursa da, midesi hassas olan bazı kişilerde mide ağrısı yapabilir. Ancak az miktarda tüketmenin bir zararı yoktur.
  • Düzenli olarak turp tüketmek, içerdiği demir sayesinde anemi hastalığının oluşumunun engellenmesinde olumlu etki yapar. Ancak vücuttaki demir seviyesinin çok fazla olması, karaciğer hasarı, kusma ve kan şekeri seviyesinin düşmesine neden olabilir. Ayrıca turpta bulunan oksalat, kalsiyum gibi bazı minerallerin vücuttaki emilimini engelleyebilir.

En Çok Aranan Haberler