HABER

TÜSİAD heyeti Çin'de

Pekin –AA- TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Çin ve Türkiye arasındaki ticarette Türkiye aleyhine olan açığın giderilmesi gerektiğini belirtti.

TÜSİAD'ın Pekin Ofisi'nin açılışı için Çin'de bulunan Yalçındağ, Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Çen Cien ile görüştü. Yalçındağ görüşmede, Çin ve Türkiye arasındaki ticarette Türkiye aleyhine olan açığın giderilmesi arzusunu dile getirdi. Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Çen de iki ülke arasında ticaretteki açığın giderilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ederek, bunun en iyi yolunun ortak yatırımlar olduğunu kaydetti. Çen, bu amaçla TÜSİAD'ın Şanghay'da da bir ofis açmasını önerdi.

-Çin-Türkiye İş Semineri-

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, daha sonra Çin Dış Ticareti Geliştirme Konseyi'nde düzenlenen Çin-Türkiye İş Semineri'ne katıldı.

Burada Türk ve Çinli gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yalçındağ, "Dünya ekonomisi doğudan büyüyor ve Çin dünya ekonomisinin en belirleyici aktörlerinden biri haline geliyor. Çin halkının tüketim alışkanlıkları dünya ekonomisi üzerinde son derece belirleyici olacak.

Türkiye olarak bu süreçte aktif yer almayı arzuluyoruz" dedi.Yalçındağ, Çin'in Türkiye'nin ikinci büyük ticaret açığı verdiği ülke olduğunu ve bu ülkeyle ticaretin toplam ticaret açığının yüzde 14'ünü oluşturduğunu kaydetti.

TÜSİAD Başkanı, bu açığın en önemli nedeninin; Türkiye'nin Çin'e mermer ve krom gibi daha çok hammadde ihraç etmesi, karşılığında da Çin'den makine teçhizatı, otomotiv sektörünün yan parçaları gibi işlenmiş ve katma değeri yüksek mallar ithal etmesi olduğunu söyledi.

Türk işadamlarının Çin'i, Çin'deki tüketim alışkanlıklarını, bürokrasiyi ve iş yapma süreçlerini daha yakından tanımaları gerektiğini vurgulayan Yalçındağ, TÜSİAD'ın bu konuda yardımcı olmak amacıyla Pekin'de ofis açtığını ifade etti.

-AB süreci-

Yalçındağ, bir soru üzerine, Avrupa Birliği (AB) projesinin Türkiye için çok önemli bir proje olduğunu ve TÜSİAD'ın da bu projede çok önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Avrupa Birliği'nin uzun ve zorlu bir süreç olduğuna ve birçok reformu da beraberinde getirdiğine işaret eden Yalçındağ, "bu reformlar zaten Türkiye'nin yapmak istediği
reformlar, bu nedenle AB burada bir monitor görevi üstleniyor" dedi.

2014'ün, hükümet tarafından benimsenen ve TÜSİAD tarafından desteklenen AB tam üyeliği için hedef tarih olduğunu hatırlatan Yalçındağ, ancak Türk ekonomisinin bundan bağımsız da devam ettiğini, Çinli yatırımcıların Türkiye'ye geldiklerinde serbest piyasa ekonomisinin kurallarıyla karşılaşacaklarını kaydetti.

Türkiye'deki yatırım ortamının her geçen gün daha liberal hale geldiğine ve yatırımcının lehine geliştiğine dikkati çeken Yalçındağ, Çinli yatırımcıların Türkiye'ye geldiklerinde verimli bir yatırım ortamıyla karşılaşacaklarını belirtti.

En Çok Aranan Haberler