İSTANBUL (İHA) - İlk kez rötarları en aza indirmek amacıyla iki uçağı yedek olarak filosunda bulundurma kararı alan Türk Hava Yolları (THY), herhangi bir sebeple seferlerde bir gecikme olması durumunda yedek uçakları sefere vererek rötarları en aza indirme planının uygulamaya konulduğunu bildirdi.
THY'den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa Hava Trafiğinin, 2004 yılında tahminlerin de üzerinde büyüdüğü belirtilerek, "Ortalama yüzde 5 olarak tahmin edilen hava taşımacılığı, bu yılın ilk yarısı itibariyle, bütün iyimser tahminleri aşarak yüzde 20'ler seviyesine sıçradı. 11 Eylül saldırısı ile derin bir bunalıma giren havayolu sektöründe, binlerce uçak 'ground' edilmiş, uçak siparişlerinde kontratlar iptal edilmişti. Irak savaşı'nın sona ermesi ve uzak doğu kaynaklı SARS tehdidinin azalmasıyla birlikte 2003'ün ortalarından itibaren, uluslararası hava taşımacılığında büyük bir artış görüldü. 2004'de sadece bölgemizde ve Avrupa'da değil, özellikle Amerika ve Asya'da havayolu sektörü tahminlerin üzerinde büyüme gösterdi. Avrupalı ve Amerikalı Low Cost Carrier dediğimiz düşük maliyetli taşıyıcıların sayısında büyük artış görüldü ve Türkiye iç pazarında özel sektör taşıyıcıları boy gösterdi. Hava trafiğindeki artış, uçakların iniş kalkışlarında zaman zaman 1 saate varan gecikmelere neden olmaktadır. Antalya Havalimanı'na bir günde iniş yapan uçak sayısı, geçtiğimiz günlerde 580 gibi çok yüksek rakama ulaştı ve artan trafiğin temposunu yansıtan çarpıcı bir örnek oluşturdu" denildi.
AYNI FİLO YAPISIYLA YÜZDE 25 DAHA FAZLA YOLCU TAŞINIYOR Son 10 yılda THY'nin uçak filosu aynı kalırken, yolcu sayısının sürekli arttığı kaydedilen açıklamada, şu ayrıntılara yer verildi:
"Ekonomi on yılda inişli çıkışlı da olsa büyür ve dış ticaret rakamları iki katına çıkarken seyahat eden kişi sayısı da bu doğrultuda artıyor. Filoyu bu gelişmelere paralel büyütmek kaçınılmaz. Kapasiteyi çok çok aşan talep eğrisi bunu açıkça göstermektedir. Son 10 yılda Türk Hava Yolları'nın uçak filosu aynı kalırken, yolcu sayısı sürekli arttı ve artan yolcu talebi aynı filo yapısıyla karşılanmaya çalışıldı. Uçak kiralamada karşılaşılan sorunlar ve RJ'lerin teknik bakımları, kaçınamayacağımız bir zorunluluk olarak gündeme geldi ve filomuz eksildi. Üstelik 2003'ün sonlarından itibaren özel havayolu firmaları iç hatlarda uçuşa başladı ve pazarda yüzde 30 civarında pay sahibi oldu. Havayolu sektöründe taşınan yolcu sayısı, geçen yıla göre bir hayli artmış durumda. Daha şimdiden Türk Hava Yolları, filodaki eksikliklere karşın, geçen yılki rakamlara göre yüzde 25 daha fazla yolcu taşımış bulunuyor. Bu oran 1 milyon ilave yolcu sayısına tekabül ediyor."
THY'NİN GÜNLÜK OLARAK TAŞIDIĞI YOLCU SAYISI 45 BİN Türk Hava Yolları'nın, giderek büyüyen yolcu talebini absorbe etmek amacıyla hızla filoyu takviye etmeye yöneldiği ve kiralanan uçaklarla uçak sayısının 70'e ulaştığı ifade edilen THY açıklamasında, şöyle devam edildi:
"Günde 350 sefer yapan Türk Hava Yolları'nın günlük olarak taşıdığı yolcu sayısı 45 bin civarında. Yılın ilk altı ayında seyahat eden 6,5 milyon yolcunun yüzde 75'i Türk Hava Yolları, yüzde 25'i ise özel havayolu firmaları tarafından taşındı. Toplam yolcu sayısındaki artış yüzde 60 civarında seyretmekte. Her tip uçağın inişine uygun olmayan havalimanları, frekans kabiliyetini azaltmakta ve alternatif seçenekleri sınırlamaktadır. Bütün bu etkenlere yoğun sezonda havalimanları ekipmanlarının bakımı, pist, apron inşaatları eklenmiştir.
Yine havaalanlarındaki yoğunluk ve check-in işlemlerinde karşılaşılan zorlukların önemli bir kısmı, artan güvenlik önlemlerinden kaynaklanmaktadır. Türk Hava Yolları ilk kez rötarları en aza indirmek amacıyla iki uçağı yedek olarak filosunda bulundurma kararı aldı. Herhangi bir sebeple seferlerde bir gecikme olması durumunda yedek uçakları sefere vererek rötarları en aza indirme planı uygulamaya konuldu. Türk Hava Yolları olarak, geçtiğimiz ay ön anlaşmasını yaptığımız 51 uçak siparişimizle Avrupa'nın en büyük ve en güçlü filolarından birine sahip olmayı hedefliyoruz. Küresel hava taşımacılığı da trendi yakından takip ediyoruz ve büyüme perspektifine sahibiz. Hedefimiz sadece Avrupa'nın ve dünyanın önde gelen havayolu olmak değil, aynı zamanda Sabiha Gökçen'den yükselecek Teknik Bakım üssüyle bölgede endüstrinin lider olmaktır."